Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 21 юни 2019 г.

Пролетна свежест - торта със спанак, чиа и вишни



Много лека и свежа торта, с добре съчетани вкусове и аромати!



Продукти
за торта за диаметър 24 см
16 порции
за блатовете
130 г масло
250 г спанак
50 мл прясно мляко
160 г захар
3 яйца
280 г брашно
2 п. ванилия
1 п. бакпулвер
за чиа слой
600 мл прясно мляко
30 г кокосово масло
60 г чиа
30 мл кокосов ликьор
200 мл течна сметана
40 г пудра захар
2п. желатин (15 г)
100 г боровинки
вишнев слой
300 г вишни/череши или друг плод
50 г захар
1п. желатин
за сиропиране
50 г захар
50 мл вода
20 мл кокосов ликьор
украса
100 г крем сирене
100 мл течна сметана
30 г пудра захар
боровинки
 Време за приготвяне: 1 ч. 30 мин.
- за подготовка - 50 мин.
 - за готвене - 30 мин.
- за изчакване - 2 часа
Калории
 Общо 6020 Ккал 
За една порция 380 Ккал 






Приготвяне

блатове
Продуктите са за 2 блата. Тортата може да се направи и само с един блат, в такъв случай количествата трябва да се намалят наполовина.
Формата за блатовете се застила с хартия за печене и се намазва с масло.
Фурната се включва на 180 С.
Спанакът(замразен) се размразява и отцежда.Смесва се с мекото масло.Разбърква се добре до еднородна смес.
Прибавя се прясното мляко.
Яйцата се разбиват със захарта до пухкава пяна.Прибавят се към спаначената смес.
Брашното се пресява с бакпулвера и се примесва в тестото с шапатула.
Готовото тесто се изсипва във формата и се заравнява.
Пече се 30 минути , до суха клечка на 180 С.
Изважда се и се изчаква да изстине преди да се извади от формата.
След изстиване на блата , той се разрязва хоризонтално на две части .
чиа слой
Чията се смесва с прясното мляко и се оставя в хладилника за 20 мин.
През това време сметаната се разбива с пудрата захар до пухкавост.
Добавя се кокосовото масло, леко затоплено предварително.
Внимателно се смесват сметаната и млякото с чия като се разбърква .
Желатинът се накисва в 50 мл вода до набъбване. Загрява се на микровълновата за 30 сек , до пълното разтваряне на желатина. Прибавя се внимателно към чиа сместа.Прибира се в хладилника за 30 мин., докато започне да се желира.
вишнев слой
Вишните се почистват от костилките и се загряват в подходящ съд заедно със захарта и водата.НЕ е необходимо да ври, само да се разтопи зхарта.
Желатинът се накисва в 50 мл вода до набъбване. Загрява се на микровълновата за 30 сек , до пълното разтваряне на желатина. Прибавя се внимателно към вишните.Прибира се в хладилника за 30 мин., докато започне да се желира.
сироп
Водата и захарта се загряват до завиране, отдръпва се от огъня и се добавя ликьора.
сглобяване на тортата
Единият блат се поставя в тортена чиния и се обхваща с пръстен.Намазва е с четка с част от приготвения сироп.
Залива се с вишневото желе. Прибира се в хладилника за 30 мин., докато започне да се желира.
След като желето е почти стегнало, съдът се изважда от хладилника и се слага следващия пласт - бялата смес с чиа. В нея се редят боровинките.
Покрива се с втория блат, който също се маже с останалия сироп.
Тортата се прибира в хладилник за 2-3 часа.
Украсява се с разбитите с пудра захар сметана и крем сирене и се добавят плодове.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

понеделник, 17 юни 2019 г.

Брауни чийзкейк с череши



Обичам брауни. Тук има рецепта за Брауни чийзкейк "червено кадифе"

а тук за класически Брауни с крем сирене

Докато попаднах на варианта Брауни с малини на Ирина Купенска и реших да опитам със сезонните плодове, сега череши.





Продукти
за тавичка с размер 27 см/18см
12 порции
шоколадов слой
125 г масло
130 г готварски шоколад 52%
100 г захар
70 г кафява захар
2 яйца (големи)
ванилия
щ.сол
80 г брашно
20 г какао
чийз кейк
250 г крем сирене
50г захар
1 яйце

1 ч.л. лимонов сок
настъргана кора на 1/2 лимон
ванилия
2 с.л. брашно
още
100 г почистени от костилките чреши
1 с.л. захар
1 с.л. коняк(ром)
1/4 ч.л. канела

 Време за приготвяне: 1 час
- за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 40 мин.


Калории 
Общо 3960 Ккал 
За една порция 330 Ккал 



Приготвяне 
Фурната се загрява на 190 С.
Тавичката се намазва с масло и се застила с хартия, отново се маже.
Черешите се наръсват със захарта, коняка и канелата и се разбъркват.Оставят се да поемат миризмите.
Маслото и шоколада се затоплят в микровълновата на слаба степен за 1 -2 минути.Разбърква се до пълното разтопяване на шоколада.Оставя се да изстине.
Прибавят се захарта, ванилията, солта и яйцата едно по едно.Разбърква се добре.
Брашното и какаото се пресяват и се смесват с шоколадовата част.Отново се разбърква до получаване на гладко тесто.
Тестото се изсипва в застланата с хартия тавичка и се заглажда.
чийзкейк
Крем сиренето и захарта се разбиват .Прибавя се яйцето, лимонова кора, лимонов сок и ванилия.
Примесва се брашното.Разбърква се добре до гладкост.(може всичко да се смеси в блендер и да се разбърка).
Получената смес се изсипва върху шоколадовата основа. Разбърква се спираловидно с лъжица, за получаване на мраморен ефект.(Аз не бях достатъчно смела в бъркането и май не се получи).
Черепите се отцеждат и подреждат върху бялата смес като леко се притискат.
Сладкиша се пече на 190С за около 40-50 минути, до суха клечка.
Изчаква се да изстине и се изважда в чиния за сервиране.




Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

неделя, 9 юни 2019 г.

Спаначени рулца с крем сирене и пушена сьомга - почти суши



Рецептата не е нова за блога. Голямото спаначено руло е тук. Настоящето предложение е за различен начин на оформяне.



Продукти 

за 10 порции
(тавата на печката)
блат
3 яйца
400 г замразен спанак
(пресен бланширан)
2 с.л. брашно
1/4 ч.л.сол
черен пипер
100 мл течна сметана
чесън на прах
плънка
350 г крем сирене(може да се използва извара, като се добави малко зехтин, но разбира се вкусът не е същия)
2-3 скилидки чесън
100 г пушена сьомга или друга риба

 Време за приготвяне: 40 мин.
- за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 20 мин.
 - за изчакване - 30 мин.

Калории 
Общо 1710 Ккал 
За една порция 171 Ккал 

Приготвяне 


Спанакът се смесва с брашното, солта, черен пипер, чесън на прах  и сметаната и се пасира с пасатор или в блендер.
Прибавят се яйцата и всичко се блендира до гладка смес.
Тавичката се маже с олио и се застила с хартия за печене, която също се маже с олио.
Спаначената смес се изсипва, разстила се върху хартията, получава се тънък пласт , около 5 мм  .
Пече се 20 минути на 180 С без вентилатор.
Тавата се изважда и изпечения блат се реже на ленти с широчина 3- 4 см. Зависи колко рулца искате да получите.Лентите се завиват докато изстинат.
плънка
Крем сиренето и малко от сьомгата се пасират до гладкост.
Лентичките се развиват и се намазват със сиренето.Върху всяко парче от блата се подреждат лентички от сьомгата.
Завиват се стегнато на рулце. Прибират се в хладилник.
Сервират се с домати или сос.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

понеделник, 3 юни 2019 г.

Трипластова Неаполтанска торта с ягоди, внилия, шоколад и италиански маслен крем


Торта различна от любимите ми "кремести" сладкиши, но с изненадващо приятна текстура.За вкуса няма какво да ви казвам - класическа комбинация от ягоди, шоколад и ванилия с влажни маслени блатове!


Рецептата съдържа доста масло.Позволих си да заменя една част от маслото в крема с маскарпоне, мисля че не влияе на окончателния резултат. Източник.




Продукти 
за форма с диаметър 16-18 см
12 порции
за 3 броя блатове
160 г меко масло
180 г кристална захар
3 големи яйца
180 г брашно
1 п. бакпулвер
1 п. ванилова захар
щ.сол
100 г кисело мляко
*100 г пресни ягоди
по желание боя на върха на ножа
** 2 с.л. какао
за кремовете
3 яйчни белтъка
200 г кристална захар
360 г масло
1 п. ванилова захар
*50 г шоколад
**100 г ягодово желе(сладко от ягоди)


 Време за приготвяне: 2 часа 30 мин.
 - за подготовка - 1 час
 - за готвене - 30 мин.
 - за изчакване - 1 час


Калории 
Общо 6900 Ккал 
За една порция 575 Ккал



Приготвяне 

блатове
Фурната се включва на 175 С. без вентилатор.
Ягодите се почистват , измиват и пасират с пасатор или блендер.
Приготвят се 3 еднакви форми за печене с диаметър 16-8 см. Застилат се с хартия за печене и стените се намазват с масло.
Маслото(на стайна температура) се разбива със захарта до пухкав крем. Последователно се прибавят яйцата и се разбива.Смесва се с киселото мляко.
Добавя се брашното, бакпулвера, ванилията, щипка сол и се бърка до получаването на гладка смес.
Резултатът е около 750 г тесто, което трябва да се разпредели в три отделни съда.
В една част от тестото се добавят пюрираните ягоди и 1 с.л. брашно.
В друга част се прибавя какаото. Третата остава бяла.
Трите тавички се пекат едновременно във фурната за ОКОЛО 30 мин. Тестата са с различна плътност и затова се пекат различно време. На ягодовото тесто са му  необходими поне 5 минути повече. Наблюдават се и се проверяват с клечка.
След изпичане блатовете се оставят да изстинат, преди да се извадят от формата.


кремове


Белтъците и захарта се слагат в подходящ стъклен съд, а той на водна баня върху котлон.
Огънят трябва да е слаб, водата не е необходимо да завира. Бърка се с миксер до разтопяване на захарта и затопляне на белтъчната смес до над 100 С.Около 5 мин. Отстранява се от огъня и бъркането с миксера продължава още 10 тина минути.
След като белтъчната смес изстине,   започва добавянето на маслото на части при непрекъснато разбъркване.  Получава се лек, гладък крем.Кремът се прибира за 5 минути в хладилника.
Разделя се на 3 части, които се овкусяват съответно с ванилия, ягодовото желе и шоколад.
Шоколадът се затопля на водна баня и се бърка до пълното му разтопяване.След като застине се смесва с единия крем.
сглобяване на тортата
В тортена чиния се поставя какаовия блат. Покрива се с шоколадов крем.
Следва ягодовия блат, който се покрива с ягодов крем.
Завършва се с ваниловия блат и ванилов крем.
От трите крема остава за оформяне на тортата отстрани и отгоре.
На този етап сладкиша се прибира в хладилник за да стегне кремът.
След около час се изважда и се измазва с останалите кремове и се украсява.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Не пропускайте новите публикации!

Follow