Рецепта за лимоновия пай, с подробни указания, има тук.
Добавянето на малини го превърна в невероятно плодово изкушение!
Ето какви продукти са необходими:
Продукти
за форма с диаметър 25 см
порции 8-10
за основата
120 г масло
180 г брашно
2 с.л. захар
40 мл вода - 2-3 с.л.
50 гр крема сирене
за лимоновия крем
50 мл лимонов сок(прясно изцеден от един лимон)
кората на един лимон
350 мл вода
120 г захар
30 г масло
25 г (2 с.л.) цар.нишесте
15 г (1 с.л.) брашно
4 жълтъка
2 с.л. течна сметана
за лимоновата целувка
4 белтъка
75 г захар
лимонова есенция
допълнително
1 ч.ч. малини
Време за приготвяне: 1ч.10 мин.
за подготовка - 30 мин.
за готвене - 40 мин.
Калории - общо 2895 Ккал
на 1 порция 290 Ккал
основа
Маслото, студено извадено от хладилника, се нарязва на малки парченца
Брашното се слага в блендер заедно със захарта .Блендерът се пулсира за 1-2 секунди
Добавя се маслото в блендера и се пулсира до размесване. Примесва се и крем сиренето.
Прибавя се водата лъжица по лъжица, като след всяка се пулсира .
Полученото тесто се изважда от блендера и се оформя на топка , която се завива във фолио и се поставя в хладилника за 30 минути.
Охладеното тесто се разточва с точилка върху набрашнена повърност на кора с 2-3 см по-голяма от тавичката, в която ще се пече .
Разточената кора се прехвърля с помощта на точилката в тавичката за печене(опция - точи се върху фолио и с него се прехвърля) .
Тестото се притиска с пръсти по дъното и стените на съда и се оформя.
Надупчва се с вилица , за да се намали надуването.
Пече се в предварително загрята на 200 С фурна с вентилатор за 20 минути, до златисто.
Изважда се и се оставя да се охлади.
лимонов крем
Смесват се лимоновият сок, лимоновата кора, захарта, маслото и вода и се оставят в тенджера да заврят.
Жълтъците се разбиват с брашното и нишестето и се прибавят в заврялата течност при непрекъснато бъркане.
Оставя се да ври на слаб огън за няколко минути при непрекъснато разбъркване , до сгъстяване.
Белтъците се разбиват до твърд сняг с няколко капки лимонов сок,
добавя се захарта и се разбива до пълното й усвояване.
Прибавят се няколко капки лимонова есенция.
Лимоновият крем се изсипва върху блата , а върху него се подреждат малините.
Отгоре се разстилат разбитите със захарта белтъци.Може да се оформят някакви фигурки със шприц.
Пече се отново на 180 С за 15-20 минути, до втвърдяване на белтъчната смес.