Пак ''преписвам'' от Йоли, но какво да се прави - като нея друга няма! Всичките й рецепти са интересни и най-вече точни за изпълнение!
Този път с промени - модификация в крема и покритието.Нямах готов крем и приготвих обикновен крем с жълтъци, а белтъците използвах за покриване на сладкиша.Получи се много лек и приятен десерт.
Продукти за тестото
125 г меко масло
3 с.л.захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200г брашно
1/4ч.л.бакпулвер
форма 26 см
пълнеж
5-6 ябълки
2 с.л.масло
5 с.л.захар
1/2ч.ч.стафиди или други сушени плодове
1/2ч.ч. накълцани ядки по избор
2-3 с.л.коняк или ром
настъргана кора от 1/2 лимон
крем
0,5 л прясно мляко
2 жълтъка, белтъците се използват за покриване на сладкиша
2 с.л. брашно
250 г квасена сметана
захар на вкус
Калории
Килокалории: 4246 .
Калции: 1311.2 мг
Протеини: 90.72 г
Въглехидрати: 457.545 г
Животински мазнини: 222.95 г
Растителни мазнини: 5.12 г
за 1 порция 265 Ккал
Приготвяне
* Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тавичка,посипете ги със захарта,сложете маслото и лимоновата кора,полейте с коняк и изпечете докато омекнат и леко се карамелизират. Извадете ги и прибавете стафидите и ядките. Оставете плънката да се охлади.
* Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното,предварително примесено с бакпулвера бързо замесете меко тесто.
* сварете крем от посочените продукти( участват само жълтъците) като добавите накрая разбитата сметана.Белтъците разбийте отделно
* Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд. С вилица надупчете маслената кора.
* Сипете ябълките върху тестото и ги разстелете равномерно. Върху тях излейте крема. .Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 40 мин. Може да проверите дали сладкиша е изпечен като натиснете леко с пръсти крема отгоре. Трябва да е еластичен,но не твърд.
* Върху крема изсипете, като заглаждате, разбитите с пудра захар белтъци.Запечете само отгоре за 10 тина минути.
* Сервирайте сладкиша добре охладен .