Първият чйзкейк, който направих беше ягодов, преди 3 години! От тогава опитвам и усъвършенствам рецептите за този любим за нашето семейство сладкиш.Придържам се към така наречения чийзкейк "стил Ню Йорк", което ще рече печен.
В блога ще намерите рецепти за
Лимонов чийзкейк с шоколадова глазура
Кокосово- ябълков чийзкейк с хрупкава карамелена коричка
Кокосов чийзкейк със заливка от солен карамел
Лимонов чийзкейк със сметанова заливка
Портокалов мини чийзкейк в микровълнова фурна
Тиквен чийзкейк
Мини чийзкейк с извара
Продукти
за форма 22 см
12 порции
за основата
150 г маслени* бисквити -Роден край
70 г ядки *(по избор)
30 г захар
30 г масло
чийзкейк
3 яйца
4 с.л. захар
2 с.л. нишесте
ванилия
1/2 лимон - кората и сока
675 г крем сирене(тип Филаделфия)
250 г заквасена сметана
1 ч.ч. ягодово желе
украса
10 бр. пресни ягоди
50 мл вода с 1 с.л. захар
1 ч.л. желатин
Време за приготвяне:
- за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 60 мин.
изчакване - 12 часа
Приготвяне
на основата
Ядките се смилат в блендер заедно със захарта.
*Аз използвах микс.Най-добре се получава с бадеми. Ако бисквитите не са маслени трябва да се удвои количеството масло.
Прибавят се натрошените бисквити и се смилят заедно.Изважда се в купа и се налива разтопеното масло, разбърква се с шпакла до получаване на еднородна пясъчна смес.
Сместа за основата се разстила по дъното и стените на форма с пръстен.Притиска се с помощта на чаша.
Основата се пече за 8 минути на 175 С до златисто.Трябва да се наблюдава защото може бързо да изгори.времето на печене зависи от дебелината.
Тавичката се изважда от фурната и се оставя да изстине.
За чийзкейка най-напред се разбиват яйцата и захарта.
Прибавят се нишестето, лимоновия сок, ванилията и ситно настърганата лимонова кора. Разбърква се.
Добавя се крем сиренето, всичко се разбива до гладкост с миксер.
Накрая се примесва леко разбитата сметана.
Кейкът се изсипва върху изстиналата основа.
Ягодовото желе се слага с лъжица на няколко места отгоре върху млечната смес.С помощта на лъжица се оформят шарки. Тавичката се поставя в загрята на 200 С фурна.
Пече се 8 минути и температурата се намалява на 160 С.
След 50 минути фурната се изключва,кейкът е готов, когато в средата все още леко мърда, а отстрани е стегнат, сладкишът остава във фурната за около 2 часа при затворена врата.
След това чийзкейкът се покрива и се оставя в хладилник за 10 часа.
Изважда се от формата и се украсява по избор с пресни плодове, ягодово сладко и сметана.
украса
Ягодите се почистват и нарязват.
Водата и захарта се завират в дълбок съд, прибавя се желатинът и се разбърква до пълното му разтваряне.Съдът се отдръпва от огъня и ягодите се потапят в захарния сироп.Изваждат се сиропа преди да започне да изстива и се подреждат върху чийзкейка.
Изглежда супер! Аз обожавам печен чийзкейк, а този е неустоим.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря , Габриела!
ИзтриванеАми много ми харесва, Сонче! Макар да предпочитам чийзовете без печене. Ягодите съвсем скоро ще са факт, така че да започваме;) Хубав ден!
ОтговорИзтриванеМарта, опитай от този тип, различно е! Благодаря ти, поздрави на теб и цялото хубаво семейство!
ИзтриванеПрекрасен е, Соня...,
ОтговорИзтриванемисля си, че най-голямото изобилие на рецепти и изкушения с чийзкейк има при теб,
и този е още едно бижу в колекцията ти - комплименти и поздрави за теб!
Голямо благодаря, Диана! Похвала от такъв изискан човек, като теб си е направо гордост! Поздрави!
ИзтриванеАз пък предпочитам да е печен, така че се нареждам на опашката. :) Сонче, изглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!