Патица приготвям за втори път, но стига да намеря, ще правя по-често!
Първата рецепта много ни хареса, особено картофите, приготвени в мазнината от патицата, но и тази се оказа вкусна и лесна! Технологията е една съща, бавно печене на решетка. Не се изисква някакво наблюдение по време на печенето, но то си е продължителен процес - отделете си поне 3 часа.
Продукти
за 4-6 порции
източник
1 патица 2 600 кг, с вътрешности
1 кората и сока на 1 портокал
50 г фина кристална захар
45 мл бял винен оцет
60 мл ликьор
сол и смлян черен пипер
за соса
2 супени лъжици зехтин
вътрешностите на патицата
1 супена лъжица масло
2 моркова, нарязани на едри парчета
1 глава лук, нарязан на едри кубчета
1 клонче прясна мащерка
1 дафинов лист
смлян черен пипер
2 супени лъжици оцет
150 мл червено вино
щипка канела, по желание
вода, до желаната гъстота
Приготвяне
- От патицата се изрязват излишната мазнина и кожа. Повърхността на патицата (върху кожата) се набожда с вилица на няколко места. Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер от всички страни, включително и в кухината ѝ. Патицата се поставя върху скарата с гърдите нагоре, крилата трябва да останат плътно до тялото и леко подпъхнати отдолу до гърба. Бутчетата се кръстосват отпред и се завързват с естествен конец .
- Скарата с патицата се поставя в предварително нагрятата на 150 С фурна. Под скарата се поставя тава, в която ще се капе мазнината. Патицата се покрива хлабаво с алуминиево фолио и се пече 1 час и 30 минути.
портокаловата глазура
- В малка тенджерка се смесват захарта и оцетът. Загряват се на силен огън като се разбъркват докато захарта се разтопи и сместа започне да ври. Когато заври, бъркането се спира и сиропът се вари няколко минути докато придобие цвят на карамел. Добавя се портокаловият сок и сместа се оставя да заври отново. Когато заври в нея се изсипват портокаловата кора, настъргана на много ситно ренде и ликьорът. Вари се 2-3 минути и се отстранява от огъня.
- След като се е пекла вече 1,5 часа патицата се изважда от фурната и се маже с портокаловата глазура.Тавата с отцедената мазнина се маха и се поставя нов съд под скарата .Патицата се връща във фурната, усилва се до 175С и се пече поне още 1,5 часа.Ако има останала глазура се намазва 5-10 минути преди да се извади.
На мен не ми се наложи да покривам птицата, но ако е необходимо , може да се използва алуминиево фолио. Патицата е готова, когато месото започне да се отделя от костта а при набождане тече бистър сок.
сос
- В тенджерка се загрява зехтинът и в него се задушават нарязаните вътрешности за кратко.Прибавя се нарязания на кубчета лук и морков, виното, 1 ч.ч. вода, оцетът, черният пипер, сол, дафинов лист и мащерка.Задушава се докато зеленчуците омекнат.
- Пасира се с пасатор (блендер). Може да го оставите по-рядко и да използвате като сос, с който да полеете месото. Аз го сервирах по-гъстичко и отделно като пастет, беше невероятно вкусно и гостите си го поръчваха отделно!
За пюрето от карфиол рецептата е тук или тук , разликата е в подправките.