Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 23 декември 2014 г.

Портокалова патица на фурна


Патица приготвям за втори път, но стига да намеря, ще правя по-често!
Първата рецепта много ни хареса, особено картофите, приготвени в мазнината от патицата, но и тази се оказа вкусна и лесна! Технологията е една съща, бавно печене на решетка. Не се изисква някакво наблюдение по време на печенето, но то си е продължителен процес - отделете си поне 3 часа.



 Продукти
за 4-6 порции
източник 
1 патица 2 600 кг, с вътрешности
1 кората и сока на 1 портокал
50 г фина кристална захар
45 мл бял винен оцет
60 мл  ликьор
сол и  смлян черен пипер
за соса
 2 супени лъжици зехтин
вътрешностите  на патицата
1 супена лъжица масло
2 моркова, нарязани на едри парчета
1 глава лук, нарязан на едри кубчета
1 клонче прясна мащерка
1 дафинов лист
 смлян  черен пипер
2 супени лъжици   оцет
150 мл червено вино
щипка канела, по желание
вода, до желаната гъстота

Приготвяне

  • От патицата се изрязват излишната мазнина и кожа. Повърхността на патицата (върху кожата) се набожда с вилица на няколко места.  Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер от всички страни, включително и в кухината ѝ. Патицата се поставя върху скарата с гърдите нагоре, крилата трябва да останат плътно до тялото и леко подпъхнати отдолу до гърба. Бутчетата се  кръстосват отпред и се завързват с естествен конец .
  • Скарата с патицата се поставя в предварително нагрятата на 150 С фурна. Под скарата се поставя тава, в която ще се капе мазнината. Патицата се покрива хлабаво с алуминиево фолио и се пече 1 час и 30 минути.


  портокаловата глазура



  • В малка тенджерка се смесват захарта и оцетът. Загряват се на силен огън като се разбъркват докато захарта се разтопи и сместа започне да ври. Когато заври, бъркането се спира и сиропът се вари няколко минути докато придобие цвят на карамел. Добавя се портокаловият сок и сместа се оставя да заври отново. Когато заври в нея се изсипват портокаловата кора, настъргана на много ситно ренде  и  ликьорът. Вари се 2-3 минути и се отстранява от огъня.
  • След като се е пекла вече 1,5 часа патицата се изважда от фурната и се маже с портокаловата глазура.Тавата с отцедената мазнина се маха и се поставя нов съд под скарата .Патицата се връща във фурната, усилва се до 175С и се пече поне още 1,5 часа.Ако има останала глазура се намазва 5-10 минути преди да се извади.

На мен не ми се наложи да покривам птицата, но ако е необходимо , може да се използва алуминиево фолио. Патицата е готова, когато месото започне да се отделя от костта а при набождане тече бистър сок.




сос 

  • В тенджерка се загрява зехтинът и в него се задушават нарязаните вътрешности за кратко.Прибавя се нарязания на кубчета лук и морков, виното, 1 ч.ч. вода, оцетът, черният пипер, сол, дафинов лист и мащерка.Задушава се докато зеленчуците омекнат. 
  • Пасира се с пасатор (блендер). Може да го оставите по-рядко и да използвате като сос, с който да полеете месото. Аз го сервирах по-гъстичко и отделно като пастет, беше невероятно вкусно и гостите си го поръчваха отделно!

За пюрето от карфиол рецептата е тук  или тук , разликата е в подправките.

събота, 13 декември 2014 г.

Наложена баница от готови кори със сирене и газирана вода(сода)




Това е един от най-лесните начини да се направи баница с готови кори. Резултататът е гарантирано положителен!

Продукти
за тава с диаметър 26 см

  • 240 г тънки кори за баница (8 броя)
  • 2 големи яйца(3 малки)
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 150 г сирене
  • 120 г разтопено масло(олио)
  • 200 мл газирана вода


  Приготвяне



  • Фурната се загрява на 200 С.
  • Тавата се намазва с масло.
  • В купа се разбъркват яйцата, млякото, натрошеното сирене.
  • Корите се редят в тавата една върху друга, като всяка се маже с масло и се прегъва до размера на тавата.
  • През 3 кори( на две места) се слага от плънката.Завършва се с поне 2 пласта кори и мазнина.
  • Баницата се залива с газираната вода и се слага във фурната.
  • Пече се на 200 С за около 40 минути, до златисто.




събота, 6 декември 2014 г.

Крем пастички с три вида мус - шоколад, портокал и карамел




Това е десерт, който правя вече няколко пъти и препоръчвам горещо!
Вкусът е наистина невероятен, а това което е невероятно е и неописуемо! Съчетанието на шоколад с ядки, портокал, карамел и вишни е експлозия от вкусове и аромати от всяка хапка!
Рецептата изглежда малко дълга, но не е никак сложна, а и си заслужава усилието!
Продукти
за 6 броя
или форма с диаметър 18 см
за основата

6 големи бисквити по избор (може да се изпече блат и да се
изрежат)
50 мл коняк (ликьор)
2-3 с.л. сироп от сладко по избор (вишни)
2-3 с.л. вода
за шоколадов мус
125 г шоколад
50 мл течна сметана
1 каф. ч. смлени запечени ядки(орехи)
за портокалов мус
2 яйца
4 с.л. захар
50 г масло
сок и кора от 1/2 портокал
1 п. ванилия
1/2 п. желатин (5 г)*
карамелен крем
1/2 с.л. масло
4 с.л. захар
150 мл сметана
100 мл прясно мляко
1/2 п. желатин(5г)*
за украса
50 г шоколад
2 с.л. сметана
* преизчислете количеството желатин според указанията на опаковката, ако е необходимо

Приготвяне
За да се приготвят крем пастички в индивидуална форма трябва да разполагате с някакви пръстени, подходящи за желиране.Аз използвах такива изрязани от кофички за кисело мляко.
Бисквитите се оформят според големината на пръстените - изрязват се с помощта на нож.Бисквитите може и да се смелят и смесят със сиропа.
Алтернативен вариант е да се изпече тънък блат, от който да се изрежат кръгове с желания размер.Ако блатът е пандишпанов, трябва да се намали течността за сиропирането му за да не се разпадне.Бисквитките, които аз използвах бяха доста сухи и поеха целия сироп.
Пръстените се поставят в чиния и на дъното на всеки от тях се подрежда бисквитка.
Полива се с леко затопленият сироп от ликьор, вода и сладко.
За шоколадовия крем най-напред сметаната се загрява леко на МВ и в нея се слага натрошеният шоколад.Бърка се до получаване на еднородна гладка маса.Ако е необходимо се загрява още веднъж за 30 сек. на МВ.( може да се направи на водна баня)
Накрая се изсипват запечените и след това смлени ядки и се разбърква отново.
Шоколадовият мус се разпределя във формичките.Оставя се да стегне.
За портокаловия крем първо в малка тенджерка(огнеупорна купа) се разбиват яйцата със захарта и към тях се прибавят настърганата портокалова кора и портокаловия сок.Купата се слага на водна баня , добавя се маслото и се бърка.Вари се докато започне да се  сгъстява. Накрая се прибавя желатинът , разбърква се и се прецежда.
Изчаква се кремът леко да застине и се изсипва върху шоколадовия мус.
Пастичките се прибират в хладилника докато последният слой започне да стяга.
За карамеления крем в малака тенджерка се загряват захарта и маслото до получаването на златист карамел. Доливат се сметаната и прясното мляко и се бърка докато сместа стане еднородна.Накрая се добавя желатинът и се разбърква.Оставя се да изстине и преди да започне да се желира се изсипва върху портокаловия мус.
Крем пастичките се съхраняват в хладилник до пълното им желиране . Преди сервиране се освобождават от пръстените и се украсяват.


Не пропускайте новите публикации!

Follow