Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 29 ноември 2011 г.

Канелените кифлички на майката на Дребосъчето

С четенето на кулинарните блогове установих, че Карлсон и Дребосъчето имат много почитатели!Още повече почитатели имат канелените кифлички.


Видях поне 10 рецепти.
И тъй като аз много пъти съм си мечтала за аромата на тесто и канела, четейки за приключенията на героите на Астрид Линдгрен, се заех с голямо желание с канеленото предизвикателство.
Резултатът беше близо до отличен.Получи се нещо изключително ароматно и много вкусно.Не ми хареса, че след изстиването на кифличките карамелената коричка, която се получава отдолу се втвърди.След това ги предлагах загрети на МВ.Все пак ще споделя рецептата, а когато я усъвършенствам, ще пиша отново.Пък може и някой да даде полезен съвет.


Използвах същото тесто като за  Кифлички с пълнеж от сладко Пълнежът е различен, както и сосът, в който се пекат кифличките.Основно използвах рецептата и указанията от тук.
Направих съвсем малки промени(солта е по-малко, захарта е повече, добавих и малко лимонов сок ).




Продукти
 за тестото
500 г брашно , заедно с това за измесване
1 яйце и 1 белтък(жълтъкът  е за намазване)
150 г захар
1 пакетче суха мая
200 мл пр.мляко*
1/2 ч.л. сол
ванилия
1с.лъжица лимонов сок
50 г масло(олио, зехтин, мас)
 за плънката
 200 г кафява захар( на моята пишеше само ''кафява тръстикова'')
1 с.л. мляна канела
125 г меко масло
50 г стафиди
за канеления сос
25 г масло
50 г кафява захар
1 к.л. мляна канела
* количеството варира в зависимост от големината ма яйцата


неделя, 27 ноември 2011 г.

Ароматни печени картофи




Продуктите
са ясни - картофи, не много големи.
Интересно е

Приготвянето

Картофите се обелват  и измиват.Режат се върху лъжица, поставена върху по-дебела кърпа.
Целта е да се нарежат на тънки, еднакви резенчета, без да се разрязва картофа изцяло.
В малка купичка се смесват сол,  пресован чесън, босилек, червен пипер и меко масло.
С получената смес се намазват всички резенчета и картофите отгоре.

Пече се намазана с масло тавичка на 180 С около 30 минути или повече, до готовност..




събота, 26 ноември 2011 г.

Кифлички с пълнеж от сладко

Като съм захванала едни тестени неща...и не   ми  се спира.
Това са кифлички подходящи за закуска, за следобедно кафе или просто за нездравословно похапване:).
Може да се приготвят с всякакъв пълнеж - сладко, мармалад, захар, ядки, сушени плодове.Не съм правила, но чета с локум и халва... ето и моят вариант:


Продукти
за тестото
500 г брашно , заедно с това за измесване
1 яйце и 1 белтък(жълтъкът  е за намазване)
150 г захар
1 пакетче суха мая
200 мл пр.мляко*
1/2 ч.л. сол
ванилия
1с.лъжица лимонов сок
Настъргана лимонова кора на половин лимон
50 г масло(олио, зехтин, мас)
за плънката
100 г меко масло
конфитюр по избор(моят беше от кайсии)
1/2 чаша едро счукани орехови ядки
*(количеството му зависи и от големината на яйцата, така че доливайте по малко)




Приготвяне
Тестото се омесва с посочените продукти и се оставя да втасва във фурната на печката(фурната се затопля до 50 С и се изключва)Около 20 минути са достатъчни за удвояване на обема.
Омесва се отново , разделя се на 2 части.Всяка част се разточва  на голяма кора (около 30 см).Разрязва се радиално на триъгълници.Маже се с мекото масло.В широкия край се поставя плънката.Завиват се на рулце и поставят в намаслена и набрашнена тавичка.
Оставят се да втасват отново във фурната за около 25 минути.Намазват се с жълтъка, разбит с малко прясно мляко.Поръсват се със захар.
Пекат се на 180 С за около 25 минути.


сряда, 23 ноември 2011 г.

Кокосово-шоколадови кексчета(постно)

Много лесно, вкусно и бързо :)
Моят съпруг много обича кокос и реших да го изненадам с тези кексчета.
Сладкишчетата са подходящи и за постите. Правих ги в купички за крем-карамел.



Продукти за 10 броя*
тестото за кексчетата
1 чаша захар
1 1/2 чаша брашно
1 чаша кокосови стърготини(около 70г)
3 с.лъжици какао на прах
1/8 с.лъжица сол
1/8 с.лъжица канела
1 пакетче бакпулвер
1 1/2 чаша вода
1 с.лъжица оцет
1/4 чаша олио
1 пакетче ванилия
*чашата е с вместимост 200 мл
за шоколадовата глазура 
1  с.лъжица какао на прах
1 с.лъжица захар
1/2 с.лъжица масло
1 с.лъжица вода
Приготвяне

Загрява се фурната на 180С.
Формичките за крем-карамел се намазват добре с олио и се поставят във фурната в тавичка.
В купа се смесват всички сухи  съставки, добавят се оцета, водата и олиото.Разбърква се добре.Получава се доста рядко тесто.Сипва се в загретите купички  с голяма лъжица.Формичките се пълнят до средата.
Пече се 35 минути.
През това време се приготвя глазурата:
Разбъркват се всички съставки  в чаша и се поставя в микровълнова печка за 1 минута , да заври.


Готовите кексчета се изваждат и се мажат с глазурата.Украсяват се по желание - с кокос, плодове.Разбира се, ако искате да е съвсем постно ще трябва да замените маслото в глазурата с олио.


Спанак с ориз и пилешко

Леко, вкусно и полезно.:)Ако се приготви без пилешкото , подходящо и за сегашното време на пости.Ние, макар и хаджии(посетили Светите места в днешен Израел), не сме готови за 40 дневни пости.Затова, с пиле.

Продукти за 3- 4 порции
  • 400 г  пилешко от гърдите
  • 300 г спанак
  • 2 големи моркова
  • 1 чаша кромид лук, нарязан на дребно
  • 1 ч.чаша ориз
  • 2 с.лъжици олио(зехтин)
  • 50 мл вино
  • 2-3 скилидки чесън
  • сол
  • черен пипер
  • джоджен
чашката е с вместимост 200 мл

Приготвяне
  • Пилешкото се нарязва на малки парчета и се запича на тефлонов тиган без мазнина. Прехвърля се в тавичка, в която ще се пече.
  • Лукът и морковите се задушават за няколко секунди в половината от мазнината.Добавя се виното и се покрива.Задушава се под капак до пълно омекване на зеленчука .Прибавя се спанака, нарязан на дребно.Разбърква се за 2-3 минути.Следват подправките - сол, черен пипер, джоджен и чесъна , нарязан на дребно..
  • В отделен тиган  се запържва  ориза с останалата мазнина, до побеляване.
  • Изсипва се всичко в тавичката за печене и се залива с 3 ч.чаши вода.
  • Пече се за 25 минути на 210С.



понеделник, 21 ноември 2011 г.

Маслена погача

 Наскоро бях на гости на моите родители и правих за тях тази питка:
Вкусно с Йоли: Новогодишна маслена погача
Стана много хубава!Родителите ми не можаха да повярват , че съм я правила аз, а не е по поръчка!Не че не правя погачи, но тази беше много успешна.Благодаря на Йоли за точните указания.Всъщност нейните рецепти правя най-често - винаги се получава!




Разликата беше само в маята, аз използвах суха ( 1 пакетче за 500г брашно) и според указанията на пакетчето разтворих най-напред маята в 100мл топло мляко със захар и след като шупна замесих малко тесто, само с добавка на брашно, което оставих да втасва 20 тина минути.
След това месих, втасвах във печката за 30 минути*..Разточих на кори, намазах с маслото и
ще опиша само как я подредих.
Всяка от корите поръсих с настъргано сирене(бяло саламурено) и  навих на  руло като усуквах.
Нарязах рулата на еднакви кръгове ,около 4см.Крайните парченца оставих по-малки и поставих в средата, оформяйки цвете.Наоколо подредих парчета от рулото, обърнати с отрязаната част нагоре, а последният кръг оформих от ''цилиндрични''  парчета от рулото.


Продукти

500 гр.брашно
20 гр.мая
1 ч.л.захар
2 яйца
2 с.л.зехтин
150 мл.прясно мляко
1 ч.л.сол

100 гр.меко масло

разбито яйце за намазване


*откакто разбрах, че печката на дъщеря ми има функция ''втасване'' и аз започнах да използвам моята фурна за втасване - загрявам до 50С и изключвам.Слагам тестото в тавичка, покрито и чакам 30 минути.Достатъчно е за удвояване на обема.




Малки кексчета със сладко и орехи


Ако имате изостанало сладко в хладилника....Могат да се приготвят и без специални формички – в чашки за крем карамел.

Продукти

2 яйца
1 малко бурканче сладко (аз използвах захаросано от боровинки)
Същото бурканче топла вода
1 ч.чаша захар
1/3 ч.чаша олио
1,5 ч.чаши брашно
1 пак.бакпулвер
1 каф.чашка счукани орехи
Ванилия, канела, лимонова кора, карамфил

Приготовление

Яйцата се разбиват със захарта.Сладкото се разтваря в топлата вода и се прибавя.Добавят се останалите продукти.Тестото е гъсто , кексово.

Формичките се намазват добре с олио и се поръсват с брашно.Пълняят се до 2/3.
Пече се на 190С. Около 25-30 мин.

Крем желирано кисело мляко с ананас


Нещо, което не бях правила отдавна и за мен е сладък спомен.

Продукти за 6 порции:
  • 400 г кисело мляко
  • 2-3 суп.лъжици пудра захар
  • 2 белтъка
  • плодове от 1 малка консерва компот ананас
  • 1 ч. Лъжичка разтворимо кафе
  • Лимонова кора от 1/2 лимон, 1 пак.ванилия
  • 7-10 г желатин според указанията на опаковката

Приготовление

Желатинът се накисва в 50 мл студена вода .След като набъбне се слага на водна баня до пълно разтваряне.(може да се използва микровълнова за 20 сек.
Киселото мляко се смесва със захарта и се разбърква много добре .Изсипваме на тънка струя охладения желатин.Добавяме разбитите на сняг белтъци и внимателно разбъркваме.
Разделяме на две части.В едната слагаме кафето и плодовете от компота ананас, а в другата ванилия и лимонова кора.
Изсипваме в купички.
След 30 минутен престой в хладилника е готово за консумация.
Ако ще го сервираме обърнато, потапяме за секунди купичката в топла вода и обръщаме в чиния.
Отгоре украсяваме с орехи и плодове от сладко
.

събота, 19 ноември 2011 г.

Боб на фурна

Едно традиционно ястие, което всеки прави по свой начин.
Предлагам моята рецепта.
Продукти за 3-4 порции
  • 300 г зрял боб
  • 2 стръка праз лук
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 3-4 печени червени чушки
  • 2-3 моркова
  • 50 мл олио
  • 100 мл ч.вино
  • 1ч.л. червен пипер
  • черен пипер
  • джоджен
  • 300 г домати от консерва, нарязани на кубчета
 Приготвяне
Фасулът се кипва за 7-8 минути и водата се изхвърля.Залива се отново и след завирането се изключва.Оставя сее да престои с водата за няколко часа и се вари до готовност(или се сварява веднага)
Отцежда се, като водата се запазва.
В по-дълбок съд се сипва олиото и виното и  се задушават праза, нарязан на колелца, кромидът, на едро нарязан и морковите, на кръгчета.
Когато лукът и морковите омекнат, се добавят едро нарязаните червени чушки,  и доматите.
Посолява се и се слагат подправките - червен пипер, черен пипер, джоджен .
Разбърква се, задушава се още 3-4 минути и се изсипва в тавичка или глинен съд. Долива се от водата , в която е врял боба - да не го облива.
Пече се на 200С докато се образува златиста коричка.







Варени гевречета от пълнозърнесто брашно



Продукти
  • ¼ кубче (10 г) прясна мая или 1 пакетче суха
  • 5 ч.л. пудра захар
  • 200 +50 мл топла вода или пр. мляко
  • 300 - 350 г брашно пълнозърнесто
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. олио
  • 1 разбито яйце
  • 1с.л. лимонов сок
  • 1 яйце за глазиране

Начин на приготвяне:
Ръчно замесване:
  • Маята, 1 ч.л. захар и 100мл вода се объркват.
  • Оставят се настрана за 20-30 минути до образуване на пенеста смес.
  • Брашното, солта и останалата захар се объркват.
  • Прибавят се олиото, разбитото яйце и сместа с маята.
  • Меси се на набрашнена повърхност за 10 минути до гладко и еластично тесто.
  • Оформя се топка, слага се в намаслена купа, покрива се.
  • Втасва до удвояване на обема.Аз го оставям във фурната - загравам на 50 С и изключвам.30 мин са достатъчни.

Оформяне на варените гевреци:
  • Тестото се премесва на набрашнена повърхност. Дели се на 15 части.
  • Оформят се цилиндри, дълги 18 см, свиват се на пръстен и се защипват краищата.
  • Оставят се на набрашнена повърхност да бухнат за около 15-20 минути.( пак във фурната)
  • Гевреците се варят в подсолена кипяща вода за около 1 мин.
  • Пренасят се в намаслена и набрашнена тава  за печене.Мажат се с разбито яйце. По желание се ръси със сусам или маково семе.
  • Пекат се в предварително загрята фурна 200°С за 35 минути.


 

Не пропускайте новите публикации!

Follow