Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

петък, 20 март 2015 г.

Кафяв ориз със стафиди и орехи



Изписани са много статии за ползата от консумацията на кафяв ориз - не води до натрупване на мазнини, подпомага метаболизма, богат на фибри, на селен, манган и редица други полезни вещества. На  всичко това отгоре,  е и много вкусен. Единственият му недостатък май е, че за приготвянето му е необходимо малко повече време.


Рецептата е подходяща както за гарнитура, така и за ориз като самостоятелно леко ястие, поднесен с подходяща салата.

Продукти
за 8 порции

  • 1 ч.ч ориз 
  • ч.ч. от 250 мл
  • 2-3 с.л зехтин
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 к.чаша стафиди
  • шепа орехови ядки

 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 30.мин.
 - за готвене - 40 мин.
Приготвяне

  • Оризът се накисва в студена вода за няколко часа, най-малко за 30 минути.
  • Измива се добре и се подсушава(отцежда се и се разстила върху кърпа).
  • В дълбок съд се загрява зехтинът и оризът се пържи за кратко(1-2мин.).
  • Прибавят се начупените орехови ядки , разбърква се няколко пъти и се залива с 4 ч.ч. вода.
  • Добавят се стафидите и солта и се вари на средно силен котлон 40 минути.



2 коментара:

  1. Харесвам тази комбинация на ориз със стафиди и орехи. С кафявия ориз става още по-вкусно. И аз го ползвам или за гарнитура; пълнеж на чушки или сарми, или като самостоятелно ястие.
    Поздрави, Соня!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз обичам кафяв ориз, Соня.
    Тези дни го правих като ориз бирияни и стана чудесен!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...