Моята първа гостенка не се нуждае от представяне – Роси от Кулинарен еликсир е достатъчно популярна! Всеки блогър или просто любител на
кулинарията е надниквал многократно при нея да потърси това или онова. Блогът й
грее, подреден, с разнообразни десерти и основни ястия и с прелестни снимки,
придружени от подробни разяснения!
Много сърдечна, мила, отзивчива, винаги положителна, готова
с добра дума да поощрява колегите, вярвам , че ще се съгласите, че Роси е своеобразен център на обществото на
блогърите кулинари.Ето защо съм поласкана, че намери време да гостува в моето
скромно местенце. Благодаря ти, Роси! Благодаря, за подкрепата и за виртуалното
приятелство, което ще се радвам да се превърне в реално! Благодаря и за десерта,
който си ми приготвила, точно по мой вкус-с ягоди, пък и с кокос, който е любим на Главния дегустатор! Сигурна съм , че ще хареса и на
читателите!
Поканата да гостувам в блога на Соня дойде точно, когато ми се струпаха на главата ред грижи и ангажименти. Нали знаете, има и такива моменти, когато сякаш задачите се скупчват наведнъж и ако до вчера си имал бол свободно време на разположение, то днес грам не ти остава, а пък тъкмо сега ти трябва.
Но въпреки всичко си действах с едно наум и си казвах, че при толкова категорична и толкова мила покана не мога да не намеря време да откликна.
Соня,благодаря ти за търпението, за уважението, което прозираше в поканата ти, тя наистина ме трогна и ме накара да се почувствам много специална!
Благодаря за указаната чест да бъда твоят първи гост!
Първото нещо,което изниква в съзнанието ми когато стане дума за Соня е,че има едно много задружно семейство с три прекрасни дъщери и внук,с които тя и съпругът й много се гордеят!Чрез нейните публикациите често виртуално попадах в едно красиво кътче в Пирин, а миналото лято и съвсем реално посетихме,това е Бетоловото.
Тя е една от първите дами, които ме посрещнаха и анонсираха във Фейсбук при създаването на кулинарната ми страница,за което също й благодаря.
В блога й "Моето сладко хоби" откривам наистина безкрайна палитра от вкусни предложения от почти всички аспекти на кулинарията.
Много ми допадат красивите й питки, пухкави козунаци, разнообразни ястия и споделям афинитета към кремести десерти, които също са моя слабост.
Поради тази причина в избора си на рецепта се спрях пак и отново на една лека и лесна торта, но пък у дома точно такъв тип десерти изчезват скорострелно,а и трябваше да остана вярна на себе си, защото въпреки гръмкото заглавие Кулинарен еликсир никога не е бил място за връткави рецепти.
И така както е лесна, какви перипетии имах с тази торта не е за разправяне, но то просто е закон неписан, че когато се стараеш най-много най не спори и все нещо ще се случи да ти тества нервната система :) .
Та има си своите неизбежни недостатъци,но и с тях не дочака утрото и бе пометена :) .
Такова дълго интро май не съм писала до сега ,но пък повода си заслужава определено, затова отново благодаря на Соня, че ми подари възможността да стана част от сладкото й хоби :) !
Продукти:
размер на тортата Ф 21
за подложката:
180 гр. какаови бисквити
3 с.л. фино смлени орехи
100 гр. масло
1 с.л. какао
1 с.л. пудра захар (или повече,по ваша преценка и вкус)
за белия слой:
300 мл. кокосово мляко
200 гр. квасена сметана
1 кутийка от 175 гр. Филаделфия натурална или лайт
100 мл. прясно мляко
15 гр. желатин
ванилия
пудра захар на вкус
за плодовото желе:
800 гр. почистени ягоди
200 мл. вода
захар на вкус
ванилия
20 гр. желатин
за гарниране:
няколко ягоди
малко настърган бял шоколад
100 мл. животинска течна сметана
пудра захар на вкус
1-2 ч.л. крем Оле ванилия на Др. Йоткер *
* животинската сметана не е толкова устойчива за шприцване както синтетичната,затова се стабилизира успешно с добавянето на 1-2 ч.л. от крем Оле ванилия на Йоткер.
Приготвяне:
Поставете тортен ринг върху тортен поднос.
От вътрешната страна направете борд от ленти хартия за печене.
По този начин ще освободите много по-лесно тортата от ринга и няма да ви се налага да я отделяте от него посредством нож.
на подложката:
Сложете в купата на блендера бисквитите,смлените орехи,какаото и пудрата захар и смелете.
Добавете нарязаното на парчета масло и пак пуснете блендера,докато се образуват влажни маслени трохи .
Разпределете равномерно маслените трохи в ринга и ги притиснете .
Поставете подноса в хладилника ,за да стагне бисквитената основа.
на белия крем:
Накиснете желатина в прясното мляко.
Загрейте го на ръба на котлона при непрекъснато бъркане ,докато желатина се втечни,в никакъв случай не трябва да завира.
Оставете настрани да се охлади.
Разбъркайте в купа квасената сметана,сиренето Филаделфия,ванилия и пудра захар.
Постепенно добавете при леко разбъркване кокосовото мляко.
Към тази смес добавете постепенно охладеното мляко с желатина,хомогенизирайте.
Разпределете белия крем върху стегналата вече бисквитена основа,заравнете и приберете отново в хладилника да се желира.
за ягодовия слой:
Почистете и нарежете на парчета ягодите.
Сложете ги в тенджерка заедно с водата и захар на вкус и ги поставете на котлона.
Достатъчно е леко да омекнат,а това става много бързо ( може дори да не завират) и ги пасирайте на пюре.
Накиснете желатина в няколко с.л. вода и като набъбне го прибавете към горещото плодово пюре,от неговата топлина желатинът ще се втечни.
Ароматизирайте с ванилия и оставете да се охлади.
Разпределете изстиналото пюре върху белия крем,заравнете и отново приберете в хладилника да се желира.
за украсата:
Разбийте с миксер животинската сметана с пудра захар на вкус и 1-2 ч.л. крем Оле ванилия,докато набухне.
Насипете я в пош.
Освободете тортата от ринга.
Махнете внимателно пекарската хартия.
Украсете с крема в поша,може да поставите по една цяла или срязана на две ягодка и няколко стръка мента.
По желание в средата на тортата рендосайте бял шоколад.