Нов за мен сладкиш.Прилича на козунак, но по-скоро е като сладък хляб .
Тук може да се прочете за произхода му . Популярен е сред еврейските общности в Източна Европа.
Рецепти има много , с различни плънки. На горната снимка е с тахан и шоколад, а на долната с орехи и стафиди.
Интересно е лесното приготвяне- не е необходимо дълго месене, а втасването е в хладилник.
Тестото е приготвено в хлебопекарна на програма "паста", която при мен е 15 мин. и няма втасване.Следва 8 часов престой в хладилник следва оформяне и втасване. Не е бързо, но е лесно и подходящо за хора, които не месят. Основен източник за рецептата
Кулинарно — в кухнята с Йоана.
Продукти
за 2 броя по 500 г
25/10 см
порции 20
тесто
150 мл прясно
мляко
21 г прясна мая(
7 г суха)
1 ч.л. ванилов
екстракт
2 яйца големи
75 г захар
500 г брашно
80 г меко масло
Плънка от тахан и шоколад за 1 брой бабка
½ яйце разбито
(другата половина
е за намазване)
25 г захар
1 ванилия
1 с.л. мед
1 с.л. брашно
1 с.л. нишесте
1 с.л. меко масло
50 г сусамов
тахан
70 г шоколад
Канелена плънка
за 1 брой бабка
100 г кафява
захар
1 ч.л. канела
150 г орехи,
запечени и нарязани на дребно
1 ч.ч. стафиди
За намазване-
глазиране след изпичане
80 г захар
60 мл вода
Време за приготвяне: 9 часа
- за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 35 мин.
- за изчакване - 8 часа
Калории
Общо 5700 Ккал за 2 броя
За една порция 290 Ккал за 1 филийка
Приготвяне
Тесто
Млякото се загрява леко, тъй като програмата, която използвам не го затопля. Прибавят се маята и захарта и се разбърква. изсипва се в казанчето на хлебопекарната. Яйцата се разбиват леко с вилица, добавя се ванилията, солта и всичко се изсипва при млякото. Най-отгоре се слага пресятото брашно. Възможно е да се добавят и други аромати - лимон, портокал.
Хлебопекарната се включва на месене. При мен е програма "паста". Когато тестото започне да се оформя, се прибавя много мекото масло (ако е необходимо може малко да се загрее) на части, постепенно. Оставя се машината да оформи тестото. Изглежда малко меко, но се отделя от стените и бъркалките.
Тестото се изважда в намаслена купа и се покрива с прозрачно фолио. Оставя се да втасва 30 мин.
Леко втасалото меко тесто се разделя на две части и всяка се прибира в найлонова торбичка.
Получават се 2 теста по около 470-500 г.
Тестата трябва да престоят в хладилника няколко часа, една нощ.
Плънка от тахан и шоколад
Може да се приготви от вечерта, защото плънката същи трябва да престои в хладилник 1 час.
В купа се смесват всички съставки в посочения ред. Първо се разбива яйцето с вилица и се отделя половината, която по-късно се използва за намазване на бабката.
След разбъркване се получава нещо като каша, която се втвърдява след престояване в хладилника.
Шоколадът се нарязва на дребно и се оставя настрана.
Плънка от орехи, масло и канела
В купа се смесват предварително запечени и нарязани на дребно орехи, канелата, разтопеното масло и кафявата захар.
Захарен сироп за намазване на изпечените сладкиши
Водата и захарта се смесват и загряват до завиране. Оставя се да се охлади.
Оформяне и печене
Със студеното тесто се работи много лесно. Докато се оформя първия сладкиш , другото тесто стои в хладилника.
2 форми за печене се намазват с масло и се застилат с хартия за печене. Аз използвах форми с различен размер. На снимките се вижда , че в по-късата форма (25см) бабката е по-висока и на мен ми хареса повече. Другата форма беше с дължина 29 см и сладкишът изглежда по-сплескан.
Използването на хартия е препоръчително за безпроблемно изваждане на бабката от формата след изпичане.
Тестото от единия плик се изважда върху чист плот. Ако лепне, може да се поръси плота с брашно.
Разточва на правоъгълник с приблизителни размери 30/25 см.
Избраната плънка(с тахана или с орехите) се нанася равномерно върху цялото тесто. Оставя се само една ивица от дългата страна.Върху тахана се слага надробения шоколад.
Тестото, заедно с плънката се навива на руло. Отстрани се прищипва . Обръща се с прихлупената страна към плота.
Тук има два варианта за оформянето.
Първият е по-ефектен и подходящ за бабката с плънка от тахан, която по-креместа. А вторият е по-подходящ за плънката със стафидите, защото те са по-едри и се работи по-трудно.
В първия вариант рулото се разрязва на 2 части по дължината и те се усукват.
Тук има снимка.
Малко е по-трудно защото плънката се показва, но се получава интересна шарка след оформянето.Аз използвах само това оформяне и за двата сладкиша и се вижда как стафидите и орехите са излезли отгоре, но не са изгорели.
Другият вариант е рулото да се раздели на 2 по-къси рула и те да се сплетат (усучат). Така вероятността плънката да излезе е по-малка (особено при по-нехомогенна плънка).
Снимка на разреза. И
на усукването.(натиснете за да видите снимка)
Оформените сладкиши се поставят във формите за печене, покриват се и се оставят да втасат на стайна температура за около 2 часа.
Фурната се загрява на 180 С. Формите се поставят на средно към долно положение.
След 10-12 мин. бабката се намазва с останалото разбито яйце, смесено с 1 с.л. прясно мляко.
Печенето продължава общо около 35 минути до получаване на приятен загар и суха клечка.
Изпечената бабка се изважда от формата с помощта на стърчащите краища на хартията за печене и се поставя върху решетка.
Горещият сладкиш се намазва с предварително приготвения захарен сироп.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.