Етикети
авокадо
(3)
агнешко
(8)
американска кухня
(61)
аспержи
(3)
бадеми
(1)
банани
(1)
баница
(30)
без глутен
(28)
Бетоловото
(15)
боровинки
(1)
броколи
(4)
бутер тесто
(22)
българска традиционна кухня
(147)
великден
(3)
гарнитура
(31)
гост
(9)
гостуване
(1)
гъби
(2)
десерт
(1)
десерти
(224)
домашно консервиране
(6)
дребни сладки
(37)
дулче де лече
(3)
есен
(32)
желирано
(40)
за празник
(124)
заек
(5)
закуски
(68)
запеканка
(10)
италианска кухня
(35)
кайма
(25)
кайсии
(9)
карамел
(2)
картофи
(22)
карфиол
(1)
кекс
(1)
кексчета
(27)
киноа
(3)
китайска кухня
(8)
кифлички
(13)
козунак
(11)
кокос
(11)
кремове
(42)
крок пот
(11)
круши
(10)
лесно
(137)
лимон
(1)
лимони
(1)
манго
(1)
мед
(1)
меню
(1)
меню за
(1)
морски дарове
(1)
награди
(2)
напитки
(4)
нахут
(3)
Ники готви
(9)
овес
(1)
основни ястия
(158)
паста
(21)
патица
(4)
пилешко
(51)
пити
(19)
плодове
(77)
постно
(39)
праз
(12)
празник
(11)
предястие
(65)
пуйка
(1)
пътешествие
(11)
риба
(24)
рикота
(2)
с мая
(28)
салата
(15)
свинско месо
(34)
сладкиш
(103)
сладолед
(1)
сос(дип)
(1)
спанак
(31)
супа
(32)
суфле
(1)
тайландска кухня
(1)
тестени
(64)
тиква
(9)
тиквички
(19)
торта
(64)
френска кухня
(34)
хлебопекарна
(6)
хлебчета
(7)
череши
(11)
чиа
(3)
чийзкейк
(24)
чия
(2)
шкембе
(1)
шоколад
(42)
ябълки
(17)
ягоди
(33)
яйца
(7)
ястия без месо
(47)
ястия с пилешко филе
(36)
ястия с телешко месо
(16)
търся в този блог
събота, 29 септември 2012 г.
петък, 28 септември 2012 г.
Тиква на спагети - spaghetti squash
Това е едно ястие, за което много бях слушала от моята дъщеря.Най-после можах да го опитам.
Заслужаваше си хвалбите! Наистина много вкусно и и необичайно добре оценено даже от Главния дегустатор, като за приготвено от тиква.
Представям ви моята най-голяма дъщеря в кухнята !
Тиквата е специален сорт, с изключително твърда кора.След термична обработка отвътре става на конци и прилича на спагети.Може да се пече, да се вари. Виктория предлага вариант приготвена на микровълновата.
Сосът, с който се комбинира тиквата може да бъде по избор - с домати и сирене, само със сирене, с някакво месо и т.н. В случая е с пилешко месо, домати, кашкавал и гъби.
Продукти
за 4-5 порции
Приготвяне
тиквата се надупчва на няколко места с ножа
поставя се в микровълновата печка за 15-18 минути
изважда се и внимателно се разрязва
отстраняват се семките, тиквата е вече мека
и с вилица се издълбава вътрешността
залива се с разтопеното масло и се поръсва с черен пипер
на този етап може да се консумира и е много вкусно
изглежда така, с добавка на малко кашкавал
приготвя се сосът и се смесва с тиквата
всичко се връща в тиквените кори и се сервира така
Много ефектно, впечатляващо и с неочаквано добър вкус
Заслужаваше си хвалбите! Наистина много вкусно и и необичайно добре оценено даже от Главния дегустатор, като за приготвено от тиква.
Представям ви моята най-голяма дъщеря в кухнята !
Тиквата е специален сорт, с изключително твърда кора.След термична обработка отвътре става на конци и прилича на спагети.Може да се пече, да се вари. Виктория предлага вариант приготвена на микровълновата.
Сосът, с който се комбинира тиквата може да бъде по избор - с домати и сирене, само със сирене, с някакво месо и т.н. В случая е с пилешко месо, домати, кашкавал и гъби.
Продукти
за 4-5 порции
- 1 тиква spaghetti squash
- 50 г масло
- 400 г пилешко филе
- 200 г гъби
- 2 с.л. масло
- 4-5 с.л. домати на кубчета
- черен пипер
Приготвяне
тиквата се надупчва на няколко места с ножа
поставя се в микровълновата печка за 15-18 минути
изважда се и внимателно се разрязва
отстраняват се семките, тиквата е вече мека
и с вилица се издълбава вътрешността
залива се с разтопеното масло и се поръсва с черен пипер
на този етап може да се консумира и е много вкусно
изглежда така, с добавка на малко кашкавал
приготвя се сосът и се смесва с тиквата
всичко се връща в тиквените кори и се сервира така
Много ефектно, впечатляващо и с неочаквано добър вкус
Етикети:
американска кухня,
гост,
основни ястия,
пилешко,
тиквички
6 коментара:
Публикувано от
Соня Шатева - Моето сладко хоби
четвъртък, 20 септември 2012 г.
Сладкиш с круши и ронливо маслено тесто (крамбъл)
Не обичам тези чужди сложни думички, но май се налага за да се обясни вида на ястието!
Та, Крaмбъл - букв.: троха на английски .
Основното в него е масленото ронливо тесто - топинг, който покрива плодове или друга плънка и фактически блатът е отгоре . Има го освен в сладък и в солен вариант.Моята първа среща с Крамбъла е в сладката му форма!
Може да бъде приготвен с всякакви плодове и както в тавичка, така и в индивидуални купички.В тестото може да се добавят смлени ядки, аромати...
Продукти
за тавичка 22 см
Приготвяне
Та, Крaмбъл - букв.: троха на английски .
Основното в него е масленото ронливо тесто - топинг, който покрива плодове или друга плънка и фактически блатът е отгоре . Има го освен в сладък и в солен вариант.Моята първа среща с Крамбъла е в сладката му форма!
Непретенциозен домашен десерт , който не е с добър изглед, но пък е с добър вкус :) В което се уверих, още от първия ми опит!
Може да бъде приготвен с всякакви плодове и както в тавичка, така и в индивидуални купички.В тестото може да се добавят смлени ядки, аромати...
за тавичка 22 см
- 3-4 големи круши
- 2/3 ч.ч. брашно
- 50 г. студено масло
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- масло за намазване
- 1=2 с.л. кафява или кристална бяла захар
- ванилия, канела, джинджинфил
- настъргана лимонова кора
- 50 г орехови ядки
- стафиди по желание
Приготвяне
- крушите се почистват и нарязват на кубчета
- наръсват се с лимонов сок и 1 с.л. кафява захар, прибавя се канелата и орехите и се разбърква
- тавичката се намазва с масло и се слагат плодовете
- слагат се в сгорещена 180 С фурна за 5 минути
- в купа се смесват пудрата захар и брашното и се прибавя маслото
- разбърква се с ръце, до получаване на трохи
- тавичката се изважда и върху запечените плодове се разпределят трохите
- пече се още 15 минути или до зачервяване на тестото
Публикувано от
Соня Шатева - Моето сладко хоби
сряда, 19 септември 2012 г.
Телешко филе с кестени
В България рядко готвя телешко защото трудно намирам хубаво месо.Но тук, в САЩ има всичко :). Кестените са сварени и обелени и се продават така.
Продукти
за 5 порции
Приготвяне
Продукти
за 5 порции
- 1 кг телешко филе
- 1 лимон
- черен пипер
- розмарин
- 1 глава кромид лук
- 1-2 моркова
- 1 стрък целина
- 50 мл бяло вино
- 2-3 с.л. брашно
- 50 г масло
- 2-3 с.л. зехтин
- 2 шепи белени кестени
- 1 с.л.захар
Приготвяне
- месото се нарязва на тънки пържоли, които се начукват леко сн.1
- наръсва се обилно с лимонов сок, черен пипер и розмарин и се оставя за поне 30 минути в хладилника сн.2
- в голям тиган с капак или тенджера се загряват 2 с.л. масло и 2 с.л. зехтин
- пържолките се овалват в брашно и се запържват от двете страни за по 2-3 минути, само да се запечатат сн.3.4
- запърженото месо се изважда и в същия тиган, в една с.л.зехтин , 1 с.л. масло и бялото вино, се задушават нарязаните на дребно лук и целина и настъргания морков , до омекване на зеленчуците
- добавя се 1 с.л. захар и се разбърква
- месото се връща в тигана(тенджерата) , добавя се 200-300 мл вода, да облее месото и огъня се намалява на слабо
- вари се около 40 минути и се прибавят кестените
- вари се още 10-15 минути или до готовност на месото
- сервира се с гарнитура по желание
Етикети:
есен,
за празник,
основни ястия,
ястия с телешко месо
6 коментара:
Публикувано от
Соня Шатева - Моето сладко хоби
понеделник, 17 септември 2012 г.
Сьомга на фурна, сервирана с ориз с фиде
Най-напред Честит празник на всички! Този ден е много важен
за мен защото имам 3 прекрасни дъщери, а пък аз
съм кръстена на баба ми София! Чудесен повод за празнуване!
снимката е от събота, когато беше моминското парти на средната ми дъщеря |
Ето една малка питка за празника!
Днешната вечеря ще показвам по-късно, че тук е още сутрин,
но снощната си заслужава вашето внимание!
Сьомгата се продава тук, в САЩ в големи количества и не е
скъпа.Явно е от морските ‘’ферми’’Приготвена на фурна става лесно, бързо,
вкусно и остава сочна!
За 5 порции
- 1,2 кг филе сьомга
- 1 лимон
- Черен пипер, сол
- 2-3 с.л. бяло вино
- 2 с.л. ароматни трохи
- ( галета смесена с ароматни подправки-мащерка, майорана, босилек)
- 2 с.л. зехтин
Приготвяне
- Рибата се нарязва на порции и се маринова с лимонов сок, черен пипер, бялото вино и сол за поне 30 минути сн.1
- тавичката се застила с хартия за печене и рибата се подрежда в нея сн.2
- наръсва се със зехтин и се посипва с ароматизираната галета
- пече се на 200 С за около 15 минути сн.3
Няколко думи за ориза.Приготвен по този начин има различен вкус и е по-сочен.Фидето му придава леко сладък вкус.Съчетаването на ориз и тестени произведения е характерно за азиатската кухня.Преди години се научих да правя този ориз от една сирииска снаха.
Технологията е същата както при обикновен варен ориз -
- най-напред се запържва оризът в масло или комбинация от масло( маргарин0 и зехтин.
- в отделен съд се запържва фидето, до златисто
- смесват се оризът и фидето и се заливат с вода, добавя се сол
- вари се 10-15 минути
ориентировъчни пропорции
- 1 ч.ч. ориз
- 1/2 ч.ч. натрошено фиде или тънки спагети
- 3 ч.ч. вода(зависи от вида на ориза, за фидето се предвижда 1/2 ч.ч.)
Етикети:
американска кухня,
гарнитура,
основни ястия,
риба
8 коментара:
Публикувано от
Соня Шатева - Моето сладко хоби
Абонамент за:
Публикации (Atom)