Първоначалният замисъл беше за торта с шоколадов мус и ягодово пюре, но пюрето се оказа малко и се усещаше съвсем леко.Така че ще има друга вариант с шоко мус и ягоди!
Блатът е мой любим какаов блат -мек и много сочен и без да се сиропира.
Продукти
форма 20-22 см
блат
- 120 г брашно
- 50 г какао
- 120 г кафява захар
- 100 г бяла кристална захар
- 1 с.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода, непълна
- кората на 1/2 портокал
- 2 яйца
- 40 мл олио
- сок на /2 портокал +
- прясно мляко, общо 100 мл
- сок около 40, мляко 50 мл
- 100 мл горещо кафе
шоколадов мус
- 3 жълтъка
- 3 с.л. захар
- 300 г шоколад кувертюр 52%
- 1 с.л. какао
- 300 г квасена сметана
- 3 белтъка
Приготвяне
блат
- всички сухи съставки за блата се смесват в голяма купа
- отделно се разбиват яйцата, с вилица, олиото, портокаловия сок и млякото
- (сокът и млякото се смесват предварително)
- течната смес се прибавя към сухата и се разбърква
- приготвя се силно кафе от 100 мл вода и 1 с.л. разтворимо кафе и се добавя към тестото
- получава се рядко тесто сн.1
- формата за печене се застила с хартия и се намазва с масло
- тестото се изсипва
- пече се на 180 С до суха клечка 30-40 мин.(започва да се отделя от стените)
- изважда се и се оставя да се охлади, тогава се изважда от формата и внимателно се отлепва хартията сн.3
- блатът се разрязва хоризонтално на две части с къдрав нож
- ако е издут в средата, излишното се изрязва
крем
- жълтъците се разбиват със захарта в метална купа до побеляване
- купата се поставя на водна баня и разбиването продължава на топло до сгъстяване сн.2
- шоколадът се загрява на МВ или на водна баня до разтопяване като се разбърква
- смесва се с жълтъците
- сметаната се разбива леко и се прибавя към охладената шоколадова смес
- белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов(портокалов) сок
- внимателно се смесват шоколадовата и белтъчната смес, с шпатула, до получаване на еднородна смес сн.4
- мусът се оставя в хладилник за 30 минути да стегне
- един блат се поставя на дъното на тортена чиня и се стяга с ринг
- покрива се с крем*
- оставя се в хладилника за 30 минути да стегне
- покрива се с другия блат и отгоре се залива с крем
- оставя се за 24 часа в хладилник
украсява се по желание
*имаше ягодово желе, което поставих между двата блата, но не се усещаше(300 г ягоди).Явно трябва да са повече.
отстрани съм сложила филирани бадеми