Тортата е с блатовете на любимата ми Медена торта, френска селска, която е със сметанов крем.
Много бях чела за този вариант с варен крем и за споровете дали е френска или руска, но наскоро опитах тази торта и ме грабна с лекия си и нежен вкус.
Дойде ред да я приготвя за моите родители, моята майка е доста консервативна, а тази торта наподобява вкуса на домашната торта от детството ми!
Повтарям продуктите за блатовете както при френската селска торта.Предпочитам маргарина защото стават по-мекички.
Продукти
16 порции - 26 см
за блатовете
- 2-3 с.л. мед
- 150 г захар
- 50 г маргарин (масло)
- 2 яйца + щипка сол
- 1 ванилия
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 350-400 г брашно
крем
- 1 л прясно мляко
- 4 яйца
- 7 с.л. захар(на вкус)
- ванилия
- 6 с.л. брашно
- 100 г масло
- 1/2 ч.ч. сладко от сини сливи
Приготвяне
блатове
- В малка тенджерка се смесват меда, захарта и маргарина, поставят се на котлона на слаб огън и се бърка до разтопяване.
- Яйцата се разбиват с щипка сол и се прибавят към топлата смес, разбърква се и се добавя содата.
- Изчаква се да заври, вари се 1-2 минути при непрекъснато разбъркване оттегля се и се добавя брашното, бърка се , меси се до получаване на лепкаво тесто.
- Разделя се на 6 -7 топки (този път разделих на 8 и станаха много тънички) и
- всяка се разточва до много тънка, почти прозрачна кора.Може да с еточи направо върху хартия за печене.
- Прехвърля се върху застлана с хартия тава и с помощта на ринг, чиния или друга тава се изрязва до правилна форма и желания размер -24-26 см.Може и само да се маркира кръга, след изпичането веднага се изрязва по белега.
- Пекат се по 2 едновременно във фурна предварително загрята на 180 С с вентилатор за 3-4 минути (наблюдавайте за да не прегори).
- Изваждат се и се оставят да изстинат.
крем
- Яйцата с еразбиват и към тях се прибавят брашното и малко от млякото(1ч.ч.), бърка се до получаване на гладка смес.
- Останалото мляко се слага на слаб огън и яйчната смес се изсипва на струйка при непрекъснато бъркане, добавя се захарта.
- Варенето продължава до сгъстяване на крема ( около 5 мин.)
- Отдръпва се от огъня и се прибавя нарязаното масло и ванилията като всичко се разбърква. Крема се оставя да изстине покрит с фолио.Може да се приготви един ден по-рано.
сглобяване и украса
- Използва се по възможност ринг.
- Реди се блат, крем,като на 2-3 места се поставя и от сладкото.Отгоре се завършва с крем.
- Тората се оставя на хладно за 1-2 часа за да стегне ислед това се освобождава от ринга.
- Отстрни се оформя с трохи от изрезките на блата и смлени орехи.
- За украсата отгоре съм използвала указанията на Йоли за направа на шоколадови листа.Листата са произволно избрани, по-твърди с по-изявени нишки.Намазват се с олио и след това с четка се нанася разтопения шоколад, от ОБРАТНАТА страна на листото.Оставят се на хартия да стегнат.Може да се направят и други формички като просто се рисува върху хартията с разтопения шоколад.Направих и опит за пеперуда, стана 3 D, но не можах да я нарисувам добре.Използвах прегънат картон.