Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 13 ноември 2017 г.

Винен кебап или Телешко по бургундски в крок пот



По виното и телешкото прилича на популярния "винен кебап", но е световно известно като Телешко по бургундски.
Рецепта за класическия вариант има тук .



Изглежда дълго и сложно, но не е така. А вкусът си заслужава! Месото е изключително крехко и сочно, а ястието с много богат аромат от подправките, бекона и гъбите .

Продукти
за 6 порции
1,2 кг. телешко (месо, без ципи, жили и кости)
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л.сол  или на вкус
1 с.л. брашно
1 с.л. зехтин
1 с.л. масло
200 гр. бекон,
 3 големи моркова,
 2 големи глави лук,
1 с.л. зехтин
750 мл - 1 бутилка качествено червено вино( Бургундско)
 стръкче мащерка
1 дафинов  лист
4-5 скилидки чесън,
1-2 главички карамфил, счукан
1 с.л. доматен концентрат,
500 гр. гъби
2 с.л. зехтин,
2 с.л. краве масло

 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 30 мин.
 - за готвене -5 часа

 Калории
Общо 4800 Ккал
 от тях за гарнитурата  840 Ккал
За една порция 800 Ккал  

Приготвяне
Месото се нарязва на парчета с големина около 5 см, поръсва се с черен пипер, сол и 1 с.л. брашно. Разбърква се добре за да поеме подправките и брашното отвсякъде.
Беконът се реже на дребно и се запържва леко в 1 с.л. зехтин. Изважда се с решетъчна лъжица и се слага на дъното на крок пота..
В същия тиган се добавя 1 с.л. от зехтина и се задушават морковите, нарязани на колелца . Изваждат се в отделен съд и се отдръпват.
Идва ред на месото - слага се в сгорещената останала мазнина и се обръща бързо докато се "запечата" от всички страни. Изважда се и се слага в крок пота.
Ако е необходимо добавя се още 1 с.л от зехтина и за кратко се запържва  лукът, нарязан на дребно. Изважда се и се разпределя върху месото в съда за готвене.
Залива се с 1 бутилка сухо червено вино.(бургундско).Добавят се подправките - черен пипер, карамфил, мащерка, дафинов лист, смачканите скилидки чесън, доматен концентрат.
Прибавят се морковите и гъбите, предварително нарязани на филийки и запържени до златисто в смес от масло и зехтин.
 Готви се 5 часа на II (силно) степен на уреда.
Сервира се топло с картофено пюре.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

събота, 11 ноември 2017 г.

Кошнички от кайма с плънка от спанак




Продукти
за 4 порции



  • 400 г телешка кайма
  • подправки - черен пипер, сол
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. галета
  • 50 г спанак
  • 1 с.л. масло
  • 50 г сирене
  • 1-2 скилидки чесън
  • 4 малки яйца




Време за приготвяне: 40 мин.
 - за подготовка - 10мин.
 - за готвене - 30 мин.



Калории
 Общо 2040  Ккал 
За една порция 510 Ккал 



Приготвяне 

Каймата се овкусява с подправки по избор - сол, черен пипер.
Подготвят се малки огнеупорни купички като се намазват с масло и поръсват с галета.
Каймата се разстила в купичките като се оформя като кошничка.
Пече се на 200 С за около 15 мин. до зачервяване.
Спанака се реже и задушава в 1 с.л. масло за много кратко. Прибавя се сиренето и намачкания чесън и се обърква.
Изпечените кошнички от кайма се пълнят със спаначната смес . Отгоре се чуква едно малко яйце.



Пече се още около 5 мин. до забулване на яйцето. Добре е жълтъкът да остане течен.
Купичките се изваждат от фурната и се охлаждат за малко. Кошничките се изваждат с помощта на вилица и се сервират в чиния.
Украсява се по избор със зеленчуци.




Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

вторник, 7 ноември 2017 г.

Печена на фурна тиква с кокос



Лесно и просто, ама който не е правил не знае! Затова добавям в рубриката "как се прави".
Ако имате възможност опитайте варианта с портокал или пък с кокос....ммммм.
Продукти
за 6 - 8 порции
1 кг тиква тип "цигулка" или бяла (балка)
1 ч.л. канела
1-2 с.л. захар
2-3 с.л. кокосови стърготини
3-4 с.л. вода или портокалов сок

 Време за приготвяне: 40 мин.
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 30 мин.

Калории 
Общо 595 Ккал 
За една порция  100 Ккал 

Приготвяне 

Тиквата се реже на парчета с еднаква дебелина, около 2 пръста( 2 см).
Обикновено е по-лесно да обелите отделните парчета тиква, след като вече е нарязана. Меката част около семките се отстранява заедно със семките.
Тиквата се подрежда в подходяща тавичка. Залива се с много малко вода, тя пуска при печенето.
Поръсва се с подправки, захар и кокос.
Пече се в предварително загрята на 220 С фурна до зачервяване. Аз обичам карамелената коричка, която се получава отгоре и не я покривам с нищо. Пека в долната част на фурната.


Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.


сряда, 1 ноември 2017 г.

Kак се пекат кестени на котлон



Кестените са ми любим от детството плод! Обичам ги варени или печени. Тези дни попаднах на дискусия как се пекат кестени и реших да споделя моя опит.



Продукти 

здрави кестени

 Време за приготвяне: 10 мин.
- за подготовка - 5 мин.
 - за готвене - 5 мин.

Калории 
Общо за 100 г сурови 180  Ккал 
За една порция Ккал 

Приготвяне 

Кестените се сцепват с ножче. Достатъчен е съвсем малък нарез, който позволява на парата да
излиза от кестена и предотвратява избухването му.
Котлона, независимо какъв,(имам пред вид, че може да е и керамичен) се загрява на максимална степен. Ако е газов, използваме метален съд с дебело дъно и изчакваме загряването му.
Кестените се подреждат върху котлона наведнъж.
Изчаква се докато по повърхността им се появят малки капчици , нещо като роса, и тогава се обръщат. Пекат се още около минута, проверява се дали и от долната страна са почернели.
Процесът е придружен с доста дим, но е за кратко!
Изваждат се и след като поизстинат, но са още топли се белят.

Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

Не пропускайте новите публикации!

Follow