Изпробвам, изпробвам...варианти на плодови сладкиши.Този е поредния одобрен от мен и главния дегустатор.Много лек, със свеж лимонов вкус, който допълва другите плодове.
(моята беше по-голяма и не стана достатъчно висок)
за основата
за 1 порция
Продукти
за тава 22-24 см(моята беше по-голяма и не стана достатъчно висок)
за основата
- 150 г масло(маргарин)
- 3 жълтъка
- 100 г пудра захар
- сокът и кората на 1 лимон
- 100 г брашно
- 1ч.л. бакпулвер
- 6 белтъка
- 125 г захар със 100 мл вода
- 500 г почистени по-твърди плодове
- аз използвах череши, нектарини и кайсии
за 1 порция
Приготвяне
- маслото се разбива със захарта и жълтъците на пухкав крем
- прибавят се лимоновия сок и кора, брашното, бакпулвера и се разбърква
- изсипва се във намазнена форма и се пече за 30 мин. на 180 С без вентилатор
- от захарта и водата се сварява гъст сироп, който се оставя да се охлади леко
- белтъците се разбиват с 2-3 капки лимонов сок на твърда пяна
- към тях постепенно се прибавя охладения захарен сироп
- накрая се добавят нарязаните на кубчета плодове
- получената плодово-белтъчна смес се изсипва върху изпечения блат и се връща във фурната
- пече се още около 20 мин, , до златисто