вторник, 24 февруари 2015 г.

Постни ястия




 Постни ястия

(Рецептите за всяко ястие ше намерите във връзката   до снимката )


Лесни спагети с гъби и зелен фасул




Патладжан на фурна, пълнен с печени чушки и орехи


Праз с ориз и картофи на фурна




Кафяв ориз със стафиди и орехи




Ориз с праз и зеленчуци - постно , но много вкусно



Нахут със спанак, праз и гъби








Нахут с азиатски привкус



Постни сарми от кисело зеле на фурна , с плънка от ориз, орехи и стафиди






Боб с кисело зеле и цвекло








Праз с ориз на фурна






Картофи с праз - идея за бърза вечеря






Пресни картофи на фурна - бързо, лесно, вкусно




Много вкусен зелен боб с подправки и сос





Тиквички печени на фурна













Две рецепти с киноа и зеленчуци











Червена леща с ориенталски аромати



Постна супа със спанак и гъби








Постна супа със сушени гъби



Крем супа от спанак и картофи




Крем супа от тиква и картофи







Зеленчукова крем супа - броколи , праз, картофи



Една постна зеленчукова супа с карфиол





Спачена супа с ориз




Доматена супа с печени чушки



-печени зеленчуци по испански

 

Фокача(пърленка) с бадеми , стафиди и розмарин




Кокосово-шоколадови кексчета(постно)




Постни мъфини(кексчета) с ядки и сушени плодове







Постни мъфини с локум и орехи





Постни бонбони от сушени плодове и ядки






Постна баница с праз








Баница с тиква (тиквеник)






петък, 20 февруари 2015 г.

Палачинкова торта от навити палачинки със сладко и ванилов крем



Много често сервирам палачинките с крем.Виждала съм палачинкови торти в мрежата и ето и моят вариант! Плачинките са с тесто по избор, завити са с пълнеж от два вида сладко и са заляти с ванилов крем!



Продукти
за форма 25/10 см
за палачинките - 10 бр. с диаметър около 20 см
2 яйца
1,1/3 ч.ч. брашно
400 мл прясно мляко
100 мл вода
щипка сол
ванилия
олио за пържене
масло за намазване
крем
500 мл прясно мляко
5 с.л. захар
2 п. ванилия(1 шушулка)
3 яйца
2 с.л. с куп брашно( 3 равни)
50 г масло

 Време за приготвяне:
- за подготовка - 5мин
- за готвене - 50 мин.
  Приготвяне
Формата се застила с фолио за свежо съхранение като се оставя отстрани повече, да виси.
Сместа за палачинките се разбива с тел или миксер, най-напред яйцата, следтова малко от млякото, брашното, остатъка от течностите , солта и ванилията.
Тестото трябва да е гладко с консистенция на гъста боза.
Първата палачинка е за проба, ако е необходимо се добавя брашно или вода.
Тиганът се намазва с олио и се пържат палачинките, от  двете страни.Аз мажа с олио тиган през 2-3 палачинки.
Всяка от готовите палачинки се намазва с масло.
За крема най-напред се разбиват яйцата и захарта в малка тенджера.Прибавя се около 100 мл от млякото и брашното , разбърква се много добре до гладкост.
В отделен съд се загрява млякото  и след това внимателно се изсипва при яйцата като се бърка непрекъснато.Вари се на слаб огън до сгъстяване, отнема до 5 мин. Накрая се добавя маслото, нарязано на кубчета и ванилията.
Оставя се крема да изстива.
Палачинките се навиват с избрано сладко на стегнато руло.
На дъното на формата се изсипва част от крема, изчаква се да започне да стяга и отгоре се подреждат половината палачинки.
Заливат се с крем и се реди втория ред палачинки.Завършва се с малко крем.
Сладкишът се покрива с висящите части от фолиото и се оставя в хладилник за 5-6 часа.
Изважда се и се обръща в подходяща чиния.Формата се отстранява.
Украсява се по желание.


вторник, 17 февруари 2015 г.

Ягодов чийзкейк



Първият чйзкейк, който направих беше ягодов, преди 3 години! От тогава опитвам и усъвършенствам рецептите за този любим за нашето семейство сладкиш.Придържам се към така наречения чийзкейк "стил Ню Йорк", което ще рече печен.


В блога ще намерите рецепти за
Лимонов чийзкейк с шоколадова глазура
Кокосово- ябълков чийзкейк с хрупкава карамелена коричка
Кокосов чийзкейк със заливка от солен карамел
Лимонов чийзкейк със сметанова заливка
Портокалов мини чийзкейк в микровълнова фурна
Тиквен чийзкейк
Мини чийзкейк с извара


Продукти
за форма 22 см
12 порции
за основата
150 г маслени* бисквити -Роден край
70 г ядки *(по избор)
30 г захар
30 г масло
чийзкейк
3 яйца
4 с.л. захар
2 с.л. нишесте
ванилия
1/2 лимон - кората и сока
675 г крем сирене(тип Филаделфия)
250 г заквасена сметана
1 ч.ч. ягодово желе
украса
10 бр. пресни ягоди
50 мл вода с 1 с.л. захар
1 ч.л. желатин
Време за приготвяне:
 - за подготовка - 30 мин.
 - за готвене - 60 мин.
изчакване - 12 часа
Приготвяне

на основата


Ядките се смилат в блендер заедно със захарта.
*Аз използвах микс.Най-добре се получава с бадеми. Ако бисквитите не са маслени трябва да се удвои количеството масло.
Прибавят се натрошените бисквити и се смилят заедно.Изважда се в купа и се налива разтопеното масло, разбърква се с шпакла до получаване на еднородна пясъчна смес.
Сместа за основата се разстила по дъното и стените на форма с пръстен.Притиска се с помощта на чаша.
Основата се пече за 8 минути на 175 С до златисто.Трябва да се наблюдава защото може бързо да изгори.времето на печене зависи от дебелината.
Тавичката се изважда от фурната и се оставя да изстине.







За чийзкейка най-напред се разбиват яйцата и захарта.
Прибавят се нишестето, лимоновия сок, ванилията и ситно настърганата лимонова кора. Разбърква се.

Добавя се крем сиренето, всичко се разбива до гладкост с миксер.
Накрая се примесва леко разбитата сметана.
Кейкът се изсипва върху изстиналата основа.
Ягодовото желе се слага с лъжица на няколко места отгоре върху млечната смес.С помощта на лъжица се оформят шарки.  Тавичката се поставя в загрята на 200 С фурна.
Пече се 8 минути и температурата се намалява на 160 С.
След 50 минути фурната се изключва,кейкът е готов, когато в средата все още леко мърда, а отстрани е стегнат,  сладкишът остава във фурната за около 2 часа при затворена врата.
След това чийзкейкът се покрива и се оставя в  хладилник за 10 часа.
Изважда се от формата и се украсява по избор с пресни плодове, ягодово сладко и сметана.
украса
Ягодите се почистват и нарязват.
Водата и захарта се завират в дълбок съд, прибавя се желатинът и се разбърква до пълното му разтваряне.Съдът се отдръпва от огъня и ягодите се потапят в захарния сироп.Изваждат се сиропа преди да започне да изстива и се подреждат върху чийзкейка.



сряда, 11 февруари 2015 г.

Крем пита от бутер тесто с ягоди




Продукти 
за 6-8 порции
300 г готово бутер тесто
крем
500 мл прясно мляко
3 жълтъка
40 г нишесте(4 с.л.)
120 г захар или на вкус
ванилия
40 г масло
3-4 с.л. сладко от ягоди
 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 20 мин.
Приготвяне
крем
Отделя се 1 каф. чашка от млякото и останалото се слага да заври.
Жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се нишестето и отделеното студено мляко.
Смесват се топлото мляко и жълтъците, разбърква се и се вари на котлона до сгъстяване - около 6-8 мин. Накрая се прибавя нарязаното на парченца масло.Кремът се разбърква добре, покрива се с фолио и се оставя настрани.
Тестото се разстила и леко се разточва.Оформят се 2 правоъгълника, като единият от тях се нарязва на квадратчета.



Пече се за 8 минути на 200 С с вентилатор.
Изважда се и се подрежда сладкишът - най-отдолу плътният правоъгълник, отгоре  крем, сладко, следват изпечените квадратчета.
Оставя се в хладилник за няколко часа.
В моя случай не   дочаках да стегне крема и на снимките се вижда как се разтича.По-късно вече беше стегнат и плътен, можеше да се реже.