Този вид торти, съчетаващи няколко вкуса, с изненадваща сърцевина, са много ефекти и вкусни. Описанието изглежда дълго, но тортата не е толкова трудна! При добра организация може да се направи за 2 дни по 2 часа. А вкусът и видът си заслужават усилието!
Продукти
за форма с диаметър 24 см
12 порции
блат
2 яйца
100 г захар
60 г орехи
50 г брашно
1 ванилия
1/4 ч.л. бакпулвер
малинов мус (16 см)
500 г малини*
300 г захар*
10 г желатин
60 мл вода
плодово-сметанов мус
125 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
250 г малини*
150 г захар*
10 г желатин
60 л вода
шоколадов мус
125 г маскарпоне
200 мл течна сметана 30 % масл
3 с.л. пудра захар
1 с.л. коняк
150 г шоколадов кувертюр
за сиропиране на блата
50 г захар
50 мл вода
1 с.л. коняк
*пресните плодове и захарта могат да се заменят със сладко от плодове по избор
огледална глазура
10 г желатин
60 мл вода
140 г течна глюкоза**
150 г захар
75 мл вода
100 г кондензирано мляко
150 г бял шоколад
боя за хранителни цели
**
Ако глюкозата е на прах, разрежда се 1 част прах с 3 части вода и се използват посочените милилитри
Време за приготвяне: 4 часа
- за подготовка - 2ч.30 мин.
- за готвене и изчакване- 7 часа
Калории
Общо 8275 Ккал
За една порция 690 Ккал
Приготвяне
Най-напред се определят съдовете, необходими за различните пластове на тортата. Основният диаметър е 24 см, а вътрешните пластове са с диаметър 16 см. Аз използвам форма с откопчаващ се ринг за цялата торта, а за вътрешните желета малки касероли, които застилам с фолио за по-лесно изваждане.
Започва се с
малиновото желе.
Плодовете и захарта се загряват до завиране, разбърква се няколко пъти, прецежда се и се оставя да изстине до 50 С.
Желатинът се накисва в студената вода, изчаква се да набъбне и се загрява леко в микровълнова до пълното му разтваряне. Добавя се към малиновия сос и се разбърква. Изсипва се в застланата с фолио съдинка . Прибира се в хладилник за 2-3 часа, до желиране.
След като се желира се изважда лесно с помощта на фолиото .
Плодово-сметаново желе
Маскарпонето се разбърква със захарта.Прибавя се сметаната и се разбърква до еднородна смес.
Желатинът се накисва в студената вода, изчаква се да набъбне и се загрява леко в микровълнова до пълното му разтваряне. Добавя се към млечната смес внимателно (най-напред прибавяме няколко лъжици от млечната смес към разтворения желатин за темпериране).
Накрая се добавят плодовете. Изсипва се в застланата с фолио съдинка. Прибира се в хладилник за 2-3 часа, до желиране.
Блат
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се брашното, смлените орехи, бакпулвера, ванилията.След всяко се разбърква. Изсипва се в застланата с хартия за печене форма.
Пече се в загрята на 180 С фурна за около 10 мин.
Оставя се настрани да изстине във формата.
Шоколадов мус
Маскарпонето се разбърква със захарта.
Сметаната се загрява леко и в нея се слага начупения шоколад. Бърка се до пълното разтопяване на шоколада.Внимателно се смесва с маскарпоне.
Желатинът се накисва в студената вода, изчаква се да набъбне и се загрява леко в микровълнова до пълното му разтваряне. Добавя се към шоколадовата смес и се разбърква.
Стигаме до
сглобяването на тортата в приготвената форма с откопчаващ се пръстен. Блатът е на дъното.
Сиропирането на блата е по желание.На мен ми беше малко твърд без сиропа и затова го напоих съвсем леко.
Върху блата се поставя съвсем тънък слой от шоколадовия мус.
Отгоре се подреждат предварително приготвените желета - малиново и сметаново-плодовото.
Остатъкът от шоколадовия мус се изсипва отгоре и отстрани на желетата.Покрива се с фолио и се прибира в хладилник за 2-3 часа.
Преди да се пристъпи към
заливане на тортата с огледалната глазура, тортата трябва да престои поне 2 часа във
фризер.
Желатинът се накисва в 60 мл студена вода.След като набъбне се загрява в микровълнова за 30 сек, до разтваряне.
В подходящ съд се загряват на котлона захарта, останалото количество вода и глюкозата. Не е необходимо да завира, достатъчно е захарта да се разтопи.
Прибавя се желатина като се прецежда.
Шоколада се начупва и се загрява на водна баня или в микровълновата, бърка се до разтопяване.
Към разтопения шоколад се добавя кондензираното мляко.
Смесват се шоколадовата и водната част. Разбърква се добре. Използва се пасатор. Прибавя се боята.Аз използвах на прах, като освен червена сложих и малко жълта до получаване на желания цвят.
Прецежда се в удобен съд(огнеупорна кана).
Изчаква се температурата да спадне до към 35 Ц.
Тортата се изважда от фризера и се поставя върху обърната купичка в широка тава. Залива се с глазурата, изсипва се първо в средата, а след това и по краищата. Излишната глазура се разтича и се събира в тавата.Тя може да се използва отново след затопляне на водна баня или в микровълновата. Остатъкът от глазурата може да се съхранява в хладилник до няколко дни.
Тортата се съхранява в хладилник.Украсява се по избор.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби