Много отдавна се каня да направя от този вид паста и все отлагам.Но сега ми е на гости големият ми внук Ники, който е любител на всякакъв вид паста и решихме да пробваме тези интересни раковини.
Резултатът е повече от добър. Много ни хареса тази запечена паста. Ще пробваме и с друг пълнеж!
Продукти
за 4-5 порции
300 г конлильони(големи раковини)
500 г кайма (телешка или смес)
4-5 с.л. зехтин
1 глава стар лук
2-3 скилидки чесън
1 морков
стрък целина
черен пипер
червен пипер
босилек
риган, мащерка
1 консерва белени нарязани домати от 600 г
50 г настърган кашкавал
Време за приготвяне: - 50 мин.
за подготовка - 10 мин.
- за готвене -40 мин.
Приготвяне
Тук се включи и друг помощник - един от по-малките внуци!
Всичко става много бързо, ако се работи на 2 котлона.
В дълбока тенджера се завира подсолена вода и се прибавя пастата.Вари се според указанията на опаковката. На моята пишеше 18 мин.
Изцежда се и се раковините се подреждат в намазана със зехтин тавичка.
В голям тиган се задушават лука, чесъна, целината и моркова, нарязани на дребно ( аз ги пускам за секунди в блендера преди това).
След като зеленчуците омекнат, се прибавя каймата и се пържи докато промени цвета.
Следват подправките и доматите. Вари се като се разбърква още 5 минути, до сгъстяване.
Конкильоните се пълнят със соса с помощта на лъжица. Остатъка от соса( ако има) може да се изсипе отстрани.
Поръсва се с настъргания кашкавал.
Ястието се пече в предварително загрята на 220С фурна за 20 минути.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби