Любими на всички, малки и големи, могат да се приготвят с различни плодове! Рецепти много и най-различни.Описвам тази, която ни хареса.
Не са необходими хартиени кошнички или силиконови форми. Обикновени метални форми или купички, намазани леко с мазнина.
Класическата технология за мъфините е смесване на течни и сухи съставки в две отделни купи и накрая обединяването им. Аз предпочитам захарта да бъде разтворена преди печенето и затова разбивам най-напред леко яйцата със захарта.
за 24 бр. от по-големите формички
300 г захар /1.5 ч.ч. )
115 г масло(разтопено)
80 мл олио
250 мл прясно мляко
ванилия
лимонова кора на 1/2 лимон
1 ч.л. лимонов сок
щ.сол, ако маслото не е солено
450 г брашно(3 ч.ч. +)
1 п. бакпулвер
300 г боровинки
Ч.ч. Е 200 мл
Време за приготвяне: 40 мин.
- за подготовка - 20 мин
- за готвене - 20 мин.
- за изчакване
Общо 5020 Ккал
За една порция 210 Ккал
Приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта.
Прибавят се разтопеното масло, олиото, прясното мляко, течната ванилия, лимонов сок и лимонова кора. Разбърква се.
Примесва се пресятото с бакпулвера брашно. Разбърква се добре.
Добавят се боровинките. Разбърква се с шпатула.
Сместа се разпределя в намазаните с олио формички.
Пече се за около 20 мин. в загрята на 180 с вентилатор фурна.
До суха клечка .
Още по-лесно и приятно е с помощници!