Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 25 февруари 2019 г.

Гирос (свински врат с лук) в крок пот



Много често приготвям свински врат, особено когато имам повече гости. Почти винаги е печен или в крок пота, пълнен с гъби или зеленчуци и сирена. Наскоро прочетох за гръцкия гирос и ме заинтригува като технология. Смених печенето на фурна от оригиналната рецепта със задушаване в крок пота и последващо запичане само за коричка.


Като цяло съм доволна от резултата. Малко по-трудоемко е от приготвянето на цяло парче месо, но вкусът е по-различен.
Рецептата е от този блог.
Продукти 
за 8 порции
1,6-2 кг свински врат
2-3 с.л. подправка за гирос
аз нямах готова и използвах:
червен пипер
черен пипер
магданоз
риган
лют червен пипер 
розмарин
копър сух
мащерка
кориандър
босилек
чесън на прах
 салвия
риган
1/2 ч.ч. зехтин
2 с.л. соев сос
4 глави стар лук
 за глазиране
1 с.л. горчица
1 с.л. соев сос
2 с.л. кетчуп
1 с.л. мед
черен пипер
щипка канела
 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 30 мин.
 - за готвене - 8 часа
 - за изчакване - 15 мин.
 

Приготвяне 
Подправките, зехтинът, соевият сос се смесват в купичка.
Лукът се реже на много тънки шайби.Месото се реже на възможно най-тънки филийки, ако трябва се начуква.
В голяма тава се подреждат преплетени връзки от дебел памучен конец. Отгоре се подрежда един ред пържоли - 3-4 според големината.Намазват се обилно с подправения зехтин. Отгоре се покрива с резенчета лук.Следва нов пласт пържолки, подправка, лук и така до края. Трябва да се получат поне 4 слоя.
Месото се завързва с конците здраво.
На дъното на крок пота се подреждат 3-4 моркова и върху тях се поставя овързаното месо.На мен ми остана лук и подредих върху месото. Добавя се 1/2 ч.ч. бира.
Готви се на по-силната степен за 8 часа.
Изважда се в тавичка и се намазва с приготвената смес за глазиране.Запича се в предварително загрята силна фурна за 10-15 мин.( 220 С).
Изважда се на подходяща плоскост(дъска) и след като застине се реже.
Отделеният при готвенето сос се пасира, сгъстява се с 1 с.л. нишесте и се завира за 2-3 минути.
Месото се сервира полято със соса и с гарнитура по избор.
 

Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате и последвате страничката на Моето сладко хоби.

събота, 9 февруари 2019 г.

Пастички с рикота крем и плодово желе



Пастичките се получиха много вкусни. Всичко може да се приготви в съд с падащ пръстен .Аз използвах метални пръстени, по-ефектно е.


За основа може да послужи всяка бисквитка ,но аз исках тази с орехи и затова изпекох блатче,  от което изрязах кръгчетата.Рецептата за блата е за около 20 бисквитки.

Продукти 
за 8 порции
за основата
2 яйца
1/2 ч..ч захар
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
ванилия
крем рикота
350 г рикота
200 г заквасена сметана
60 г пудра захар(може по-малко , на вкус)
10 г желатин
200 мл течна сметана за разбиване
1 ч.л. канела
50 мл сладък плодов сироп(малинов)
плодово желе
200 мл сладък плодов сироп(малинов)
10 г желатин

 Време за приготвяне: 2ч.30 мин.
- за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 10 мин.
- изчакване - 2 часа
Калории 
Общо 2850 Ккал 
За една порция 356 Ккал 
Приготвяне


Блатчето за основата може да се  изпече предварително.
Яйцата и захарта се разбиват на гъста пяна. Внимателно се прибавя на части брашното, като леко се разбърква.Добавя се ванилията и се примесват смлените орехи. Изсипва се в застана с хартия за печене тава(30/40см), пластът е дебел около 1 см.

Пече се в предварително загрята на 200С фурна до златисто, около 10 мин.
Изважда се от фурната, изчаква се да застине и се изрязват 8 кръгчета според формите за желиране. Остатъкът се нарязва на еднакви квадрати и се използва за други пастички.
крем
Рикотата се разбърква със заквасената сметана и пудрата захар.
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода до набъбване. Затопля се за 30 сек. в микровълновата, до пълно разтваряне. Внимателно се смесва с рикотата.
Сметаната се разбива до пухкав крем и се примесва с останалия крем.Разбърква се до хомогенност.
Полученият крем се разделя на 2 части.
В едната част се добавя канелата, разбърква се добре.Разпределя се във формичките(пръстени), на чиято основа са поставени кръгчетата от блата.Прибира се 20 мин. в хладилника.(Формичките се подреждат на поднос за по-лесно прибиране и изваждане от хладилника.)
Втората част от крема се смесва със сладкия плодов сироп . Оставя се настрана.
плодово желе
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода до набъбване. Затопля се за 30 сек. в микровълновата, до пълно разтваряне. Смесва се с плодовия сироп.Изчаква се да започне да се сгъстява и след това се разпределя във формичките.Прибира се в хладилника за 20 мин.
След като желето е стегнало към пастичките се добавя последният слой от крема.Заравнява се и се прибира в хладилника до сервиране.
Преди сервиране пастичките се изваждат от цилиндрите като на-напред леко се изблъскват нагоре, за да се  отлепят от формата, а след това се връщат надолу и цилиндърът се изтегля внимателно нагоре.



Квадратните пастички са сглобени с крем от 200 г заквасена сметана, смесена с 1 с.л. инстантно кафе и 2 с.л. захар. По средата има пласт от малиново сладко.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук , като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Не пропускайте новите публикации!

Follow