Сладкишът прилича на модерните напоследък малки десерти, наричани Entremets. Характерни за него са многото слоеве от блат, крем/мус, сложните комбинации от вкусове и сравнително опростения/елегантен дизайн. На английски subtlety - нежност, финес, изтънченост.
Е, моят е изключително лесен и семпъл, с достъпни продукти, така че всеки може да си го приготви в къщи!
Много добро съчетание на кокосов мус, хрупкава основа и свежа плодова сърцевина.
Продукти
за 4 порции
(2 купола с диаметър 12см)
200 мл кокосово мляко или
смес от 200 мл прясно мляко и 30 г кокосово масло
40 г пудра захар
100 г крем сирене
30 г кокосови стърготини
15 г желатин
плодова сърцевина
100 г плодове(ягоди)
50 г захар
5 г желатин
основа
70 г овесени бисквити
15 г кокосово масло
15 г кокосови стърготини
покритие
огледална глазура, рецепта има тук
Време за приготвяне: 1 ч. 30 мин.
- за подготовка - 30 min.
- за готвене и изчакване - 1 час
Калории
Общо 2020 Ккал
За една порция 505 Ккал
Приготвяне
Най-напред се приготвя желираната плодова сърцевина. Може да се използва някакъв сироп или пресни плодове.
Приготвят се две чаши или малки купи, с диаметър по-малък от този на основните форми, в които ще се прави десерта. Най-лесно е да се застелят с прозрачно фолио, за по-лесно изваждане на желето.
Ако се използват пресни плодове, се нарязват, смесват се със захарта и се загряват до разтопяването й.
Отдръпва се от огъня и се пасира или претрива през цедка.
Желатина се залива с малко (30 мл) вода и се изчаква да набъбне.
След като набъбне се загрява на микровълновата за 30 сек. Не трябва да завира, за да не изгуби желиращите си свойства.
Прибавя се към плодовата смес, разбърква се и се изсипва в приготвените купички. Прибира се във фризера за 15 мин. или в хладилника за по-дълго, докато стегне.
Основна кокосова смес
Моите форми са метални, но може да се използват и други подходящи купи - пластмасови или порцеланови. Аз намазвам металните форми с малко вода или олио.По-сигурно е да се облепят отвътре с фолио, за да може да се извади по-лесно сладкиша.
Желатина се залива с малко (50 мл) вода и се изчаква да набъбне.
След като набъбне се загрява на микровълновата за 30 сек.Не трябва да завира, за да не изгуби желиращите си свойства.
Кокосовото мляко се разбърква с пудрата захар и крем сиренето до хомогенност.(миксер)
Прибавя се разтворения желатин, разбърква се добре.
Добавят се кокосовите стърготини. Разбърква се.
Половината от готовата смес се изсипва в приготвените форми.
Прибира се в хладилника за 15 мин, да започне да се стяга.
Отгоре се слага стегналото желе и се покрива с останалата млечно-кокосова смес.
основа
Бисквитите, кокоса и кокосовото масло се смилат леко в блендер. Не е необходимо да стане на брашно, а да останат по-едри частици, да хрупка.
Бисквитената смес се разпределя във формите върху кокосово-млечната смес и леко се притиска.
Прибира се в хладилник за 1-2 часа.
Остава да се обърнат формите, след като десертът се е стегнал и да се освободят от фолиото, ако сме използвали.
Ако не се използва фолио, може формите да се загреят леко, като се потопят за 20 сек в топла вода и след това внимателно се обърнат в подходяща чиния.
Сладкишите се прибират във фризера за половин-един час, преди да се залеят с огледалната или друга глазура.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби