Продукти
за 6 порции
800 г кайма/телешка или смес
1 ч.ч. ориз
2 яйца - жълтъци и белтъци отделно
2-3 с.л. брашно
1 глава кромид лук
1 морков
200 г гъби
300 г картофи
400 г домати консерва кубчета
2-3 скилидки чесън
1/4 ч.л. черен пипер
1 с.л. червен пипер
1-2 дафинови листа
1/4 ч.л. чубрица
1 с.л сол
Време за приготвяне: 90 мин.
- за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 60 мин.
Калории
Общо 4200 Ккал
За една порция 700 Ккал
Приготвяне
За кюфтетата
Оризът се сварява в 2-3 чаши подсолена вода според указанията на опаковката.Не трябва да е много разварен.
В купа се смесват 800 г кайма, 1 ч.л. сол, ако не е солена, 1/4 ч.л. черен пипер, 2 яйчни белтъка, шипка смляна чубрица и сварения ориз.
Оформят се топчета с големината на топче за тенис на маса.
Всяко топче се овалва в брашно и се подреждат в чиния.
Сос
В голям съд се налива около 2 кг вода и се поставя на котлона .
Лукът и морковите се нарязват на дребно и се изсипват във водата.
Прибавя се солта, дафиновите листа и червения пипер.
Следват гъбите - режат се на ситно и се слагат във водата.
Оставя се да ври около 5 минути и се слагат кюфтетата. Всяко кюфте се пуска внимателно във врящата вода и се изчаква да изплува преди да се добави следващото.
Към врящите кюфтета се прибавят доматите от консерва, черен пипер и чубрица. Оставя се да ври за 15 минути.
Картофите се белят и нарязват на кубчета със страна 0,5 см. Прибавят се във врящото ястие.Котлона се намалява. Вари се още 15 минути, до сваряване на картофите.
Двата жълтъка се разбиват с малко мляко(сметана) и се добавят в тенджерата. Поръсва се с чубрица и чесън. Разбърква се няколко пъти на слаб огън и се изключва.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.