Тортата е пълна импровизация, според наличните продукти.Много е лека, добре напоена, мекичка и едновременно с това стои добре.Изключително бърза и лесна.
Сладкишът може да бъде направен с пресни плодове или сладко по избор.
Продукти за торта с диаметър около 28 см
18-20 порции
- 300 г бишкоти савоярди (за тирамису)
- 500 г малини с 3-4 с.л. захар
- (2 бурканчета сладко по избор)
- 1 пак.желатин за плодовете
- 600 мл течна сметана
- 2 с.л. захар
- 400 г крем сирене
- 20 г желатин
- 100 г бял шоколад
- за отгоре
- 400 г заквасена сметана
- 2 с.л. пудра захар
- Дъното и стените на голяма дълбока купа се облепват с фолио за свежо съхранение.
- Малините се намачкват заедно със захарта и се сваряват за няколко минути . Получения малинов сос се разделя на 3 части - едната за бишкотите, другата за малиново желе и третата за добавка към сметаната.Ако се използва готово сладко тази процедура се прескача.
- Бишкотите се нареждат плътно по дъното и стените на купата и се намазват с четка с малиновия сос.
- Сметаната( без 100 мл , които се отделят за белия шоколад) се разбива до леко сгъстяване.
- Крем сиренето се разбива със захарта и се смесва със сметаната.Прибавя се определения малинов сос.Желатинът се накисва в малко студена вода, след това се загрява на микровълновата за 30 секунди до пълното му разтваряне и се прибавя към сметановата смес.
- Шоколадът се начупва и загрява заедно със 100 мл сметана до разтопяване.Прибавя се към сметановата смес.
- Желатинът за малиновото желе се залива със студена вода до набъбване и след това се загрява до пълно разтваряне.Смесва се с остатъка от малиновото желе.
- Половината от сметановата смес се изсипва върху бишкотите.Ако не е много гъста се поставя в хладилник за 30 минути да стегне.
- Върху нея се разпределя малиновото желе.
- Покрива се с остатъка от сметановата смес.
- Отгоре се подреждат бишкоти, предварително потопени в малиновия сос.
- Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник поне за 4 часа за да стегне.
- Фолиото се отстранява внимателно и купата се обръща върху тортена чиния(поднос).
- Заквасената сметана се разбива със захарта и тортата се измазва цялата с получения крем .
- Украсява се с пресни плодове или по желание с друго.