Това е едно много добро предястие!Дори и за тези, като моя Главен дегустатор, които не обичат "зеленища".
Толкова много го хареса, че го правя вече за трети път за последните дни.
Gnocchi е италианското наименование на популярните в цял свят пълнени с най-различни неща тестени топки.Някъде ги наричат варенки, пелмени, кнедли, дъмплингс.
Не знам какъв българският аналог.Затова нека са спаначни топки.
Не са точно пълнени тестени топки, но са варени, както изброените по-горе.
(макар че май могат да се приготвят и без варенето)
адаптирано от тук
Продукти
за 3 порции
(аз добавях и лук и чесън, беше много добре)
Калории - общо 838 Ккал
за 1 порция 279 Ккал
Приготвяне
Толкова много го хареса, че го правя вече за трети път за последните дни.
Gnocchi е италианското наименование на популярните в цял свят пълнени с най-различни неща тестени топки.Някъде ги наричат варенки, пелмени, кнедли, дъмплингс.
Не знам какъв българският аналог.Затова нека са спаначни топки.
Не са точно пълнени тестени топки, но са варени, както изброените по-горе.
(макар че май могат да се приготвят и без варенето)
адаптирано от тук
Продукти
за 3 порции
- 250 г спанак
- 50 г масло(маргарин)
- 80 г извара
- 1 яйце
- 1 с.л. течна сметана
- 2 равни с.л. брашно
- 30 г настърган пармезан
- кашкавал за поръсване
- сол, черен пипер, инд. орехче
(аз добавях и лук и чесън, беше много добре)
Калории - общо 838 Ккал
за 1 порция 279 Ккал
Приготвяне
- спанакът се реже на дребно
- маслото се загрява и спанакът се задушава в него до омекване
- добавя се изварата и се бърка до получаване на еднородна маса
- сваля се от огъня и се прибавят разбитото с вилица яйце,сметаната , брашното и подправките
- полученото тесто се оставя да се охлади в хладилник
- в тенджера се завира подсолена вода
- от изстуденото тесто се оформят топки, колкото кокошо яйце, и се овалват много добре в брашно
- пускат се във врящата вода и се варят около 5 минути - докато започнат да изплуват
- изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят да се отцедят върху домакинска хартия
- тавичка се намазва с масло и спаначните топки се нареждат в нея (може да се овалят и в галета)
- поръсват се с разтопено масло и настърган кашкавал
- пекат се на 200 С до зачервяване