Това е тортата, която правих за 78я рожден ден на моя татко!Приготвях на Бетоловото, в планината, с налични продукти, но беше много вкусна! Комбинацията от шоколадови блатове и малинов крем е прекрасна.
Блатовете са от Шоколадова Торта ''Орео""
За 3 блата по 22 см
- 2 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. брашно
- 50 г какао
- 1 п.бакпулвер
- ½ ч.л.сол
- 1 ч.ч. прясно мляко с 2-3 капки оцет
- 2 големи яйца
- 100 мл олио
- Ванилия
- 1с.л.ароматен ликьор, коняк
- 200 мл горещо кафе
- 250 г извара
- 100 г захар
- 300 г квасена сметана
- 300 г малини
- За сиропиране
- ½ ч.ч. захар
- ½ ч.ч. вода
- Ванилия, коняк
Допълнително
- 100 г бял шоколад
- 50 мл течна сметана
- 1 бурканче 330 г малинов конфитюр
Приготвяне
- Яйцата се разбиват с тел
- Прибавят се прясното мляко, олиото, ликьора
- в отделна купа се смесват захарта, брашното, бакпулвера, какаото, содата, ванилията и се разбърква
- към сухата смес се добавя течната, разбърква се добре
- приготвя се силно кафе от 1 чаша гореща вода и 1 с.л. инстантно кафе
- горещото кафе се изсипва в тестото и се разбърква
- получената смес се измерва и разпределя по равно в три съда , предварително застлани с хартия за печене
- пече се на 170 С за 15-20 минути, проверка с клечка
- блатовете се изваждат и се оставят да изстинат
- изварата и захарта се пасират в блендер до получаване на гладък крем
- сметаната се разбива и се смесва с изварата
- от захарта и водата се сварява сироп
- един от блатовете се поставя в чиния за торта(ако е издут в средата се изрязва и се оформя)
- сиропира се леко
- намазва се малиновия конфитюр, а след това и с 1/3 от крема
- върху крема се подрежда плътен слой малини
- отгоре се поставя следващия блат, сиропира се, маже се с конфитюр, крем, малини
- най-отгоре се поставя последния блат, НЕ се сиропира, маже се с конфитюр
- с остатъка от белия крем тортата се оформя отстрани и се оставя за 1 час в хладилника
- отгоре се покрива с бял шоколад и се украсява с ягоди( белият шоколад се разтопява в топлата сметана като се разбърква до еднородна маса, изчаква се да застине)