Продукти
за тава с диаметър 33 см
- 1 пакет тънки кори за баница - 400г
- 200г масло
- 4 яйца
- 85 г захар (около 4 с.л.)
- 4 с.л брашно
- 1 щипка сол
- 1 голяма чаша накълцани орехи
- 1 ч.л. бакпулвер
- 2 ванилии
- 1 с.л. коняк (ром)
- кората и сока на 1 портокал
- захар - 3 ч.ч.от 250 мл
- вода - 3,5 ч.ч. от 250 мл
- настъргана кора и сока на 1 портокал
- ванилия
- Маслото се разтопява на МВ или на слаб котлон.Редят се половината кори, като всяка се намазва обилно с масло.
- Приготвяне на плънката.
- Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се солта, брашното с бакпулвера, ванилията, смлените орехи, портокаловата кора и сок и рома.Полученото рядко тесто се изсипва върху корите.
- Редят се останалите кори, като се мажат обилно с масло.Отгоре се завършва с масло.
- Много внимателно се нарязва с остър нож.
- За да се получи цвете в средата първо се разрязва на 6 , а след това всяко парче на ромбчета, като се режат успоредни линии.
- Пече се около 35-40 мин без вентилатор на 180С, до златисто.
- Изважда се и се оставя да се охлади напълно.
- Залива се с горещ сироп - Водата и захарта, се варят точно 10 минути след завирането, заедно с портокаловата кора и портокаловия сок..
- Покрива се ( аз използвам по-голяма тава) докато напълно поеме сиропа.Най-добре до следващия ден.
Ох, Сонче, много вкусно, греховно вкусно... :) Да ви е сладко и хубава вечер ти желая! :)
ОтговорИзтриванеОх ... и аз като Гери ... греховно вкусно :) Някога и аз така съм я правила Сонче, наистина става много сочна :)
ОтговорИзтриванеМалеее Соня иде ми да изям екрана хахахахаа . Изглежда много добре и с това портокалово ухание ще е ,и много освежаващо . Прегръдки Иви !!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета, наистина е много вкусно ;)!
ОтговорИзтриванеС портокала сигурно има страхотен аромат! Ще си открадна идеята :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря за визитата, Наталия! Поздрави, ще чакам отзиви!
ИзтриванеСочна и много ароматна! Правим я за Коледа или Нова година. Много красиво си я оформила!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ина, и аз я предпочитам пред класическата бакла, по-лека е и някак си по-сочна! Поздрав!
ИзтриванеИзглежда невероятно! Не съм опитвала досега баклава с портокал, така че обезателно ще я приготвя! Поздравления за чудната рецепта, Сонче!
ОтговорИзтриванехех, никога не е късно за нещо ново, Люси!Поздрав и дано да ти хареса!
ИзтриванеСонче, така ми се прияде вчера, като я видях тази баклава.......а нямах кори.Станах и направих шекерпаре с орехи и портокал, та да ми мине мерака за нещо лепкаво.Непременно ще се възползвам от рецептата са Сирница -да имаме и сладка баница.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица,мила!
Радвам се все пак, че съм те предизвикала, Вили ;) ! Поздрав и да ви е сладко!
ИзтриванеПриказна е и неустоимо изкушаваща...
ОтговорИзтриванеПреглъщам и те поздравявам, страхотна рецепта, Соня!
Хубава и усмихната нова седмица!
Дани, рядко правя сиропирани сладкиши, по обясними причини свързани с онези малки неща, калориите, които живеят в гардероба и ми смаляват дрехите! Но тази баклава си заслужава! Поздрави и благодаря!
ИзтриванеИнтересна рецепта, Сонче. Хареса ми и записвам за проба този нов за мен вариант. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеППоздрави и на теб, Снежи и дано да ти хареса!
ИзтриванеИскам да попитам много ли сладка и водна става като класическата баклава или по-умерена? А коняка/рома може ли да се замести с нещо друго? Благодаря ти. :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Радослава, добре дошла в Моето сладко хоби! По моя вкус не е много сладка, сиропът не е много тежък, аз по принцип не обичам сиропираните сладкиши, но този тип баклава ми харесва.Конякът е само за подсилване на аромата, може да се прескочи. Благодаря за коментара, поздрав и да ви е сладко :) !
ИзтриванеЗа какъв размер тава са продуктите?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, тавата е с диаметър 33см, пише го точно под думата продукти. Поздрав и да ви е сладко!
Изтриване