Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 23 февруари 2014 г.

Портокалова баклава със сочна плънка





Продукти
за тава с диаметър 33 см

  • 1 пакет тънки кори за баница - 400г
  • 200г масло
за плънката
  • 4 яйца
  • 85 г захар (около 4 с.л.)
  • 4 с.л брашно
  • 1 щипка сол 
  • 1 голяма чаша накълцани орехи
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 ванилии
  • 1 с.л. коняк (ром)
  • кората и сока на 1 портокал
за сиропа
  •   захар - 3 ч.ч.от 250 мл
  •   вода - 3,5  ч.ч. от 250 мл
  • настъргана кора и сока на 1 портокал
  • ванилия
 Приготвяне

  • Маслото се разтопява на МВ или на слаб котлон.Редят се половината кори, като всяка се намазва обилно с масло.
  • Приготвяне на плънката.
  • Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се солта, брашното с бакпулвера, ванилията, смлените орехи, портокаловата кора и сок и рома.Полученото рядко тесто се изсипва върху корите.
  • Редят се останалите кори, като се мажат  обилно с масло.Отгоре се завършва с масло.
  • Много внимателно се нарязва с остър нож. 
  • За да се получи цвете в средата първо се разрязва на 6 , а след това всяко парче на ромбчета, като се режат успоредни линии.
  • Пече се около 35-40 мин без вентилатор на 180С, до златисто.
  • Изважда се и се оставя да се охлади напълно.
  • Залива се с горещ сироп - Водата  и захарта,  се варят точно 10 минути след завирането, заедно с портокаловата кора и портокаловия сок.. 
  • Покрива се ( аз използвам по-голяма тава) докато напълно поеме сиропа.Най-добре до следващия ден.

20 коментара:

  1. Ох, Сонче, много вкусно, греховно вкусно... :) Да ви е сладко и хубава вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ох ... и аз като Гери ... греховно вкусно :) Някога и аз така съм я правила Сонче, наистина става много сочна :)

    ОтговорИзтриване
  3. Малеее Соня иде ми да изям екрана хахахахаа . Изглежда много добре и с това портокалово ухание ще е ,и много освежаващо . Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета, наистина е много вкусно ;)!

    ОтговорИзтриване
  5. С портокала сигурно има страхотен аромат! Ще си открадна идеята :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Сочна и много ароматна! Правим я за Коледа или Нова година. Много красиво си я оформила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ина, и аз я предпочитам пред класическата бакла, по-лека е и някак си по-сочна! Поздрав!

      Изтриване
  7. Изглежда невероятно! Не съм опитвала досега баклава с портокал, така че обезателно ще я приготвя! Поздравления за чудната рецепта, Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хех, никога не е късно за нещо ново, Люси!Поздрав и дано да ти хареса!

      Изтриване
  8. Сонче, така ми се прияде вчера, като я видях тази баклава.......а нямах кори.Станах и направих шекерпаре с орехи и портокал, та да ми мине мерака за нещо лепкаво.Непременно ще се възползвам от рецептата са Сирница -да имаме и сладка баница.
    Хубава нова седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се все пак, че съм те предизвикала, Вили ;) ! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
  9. Приказна е и неустоимо изкушаваща...
    Преглъщам и те поздравявам, страхотна рецепта, Соня!
    Хубава и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, рядко правя сиропирани сладкиши, по обясними причини свързани с онези малки неща, калориите, които живеят в гардероба и ми смаляват дрехите! Но тази баклава си заслужава! Поздрави и благодаря!

      Изтриване
  10. Интересна рецепта, Сонче. Хареса ми и записвам за проба този нов за мен вариант. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Искам да попитам много ли сладка и водна става като класическата баклава или по-умерена? А коняка/рома може ли да се замести с нещо друго? Благодаря ти. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Радослава, добре дошла в Моето сладко хоби! По моя вкус не е много сладка, сиропът не е много тежък, аз по принцип не обичам сиропираните сладкиши, но този тип баклава ми харесва.Конякът е само за подсилване на аромата, може да се прескочи. Благодаря за коментара, поздрав и да ви е сладко :) !

      Изтриване
  12. За какъв размер тава са продуктите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, тавата е с диаметър 33см, пише го точно под думата продукти. Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow