Много семпло, лесно и бързо за приготвяне ястие.
Същевременно доста изискано и изключително вкусно.
Месото на рибата в картофена обвивка се запазва сочно и нежно, хрупкавата картофена коричка, комбинирана с лук е много приятна.
Рибата е тилапия филе.Продава се замразена почти във всеки магазин.
Рецептата е подходяща и за друга бяла риба, трябва да бъде филе.
Продукти
за 2 порции
- 2 филета, всяко по 180 г
- черен пипер
- лимонов сок
- 1-2 картофа, около 250 г
- няколко стръка пресен лук или чесън
- 2 с.л. зехтин
- масло, колкото малък орех
- сол
Източник
Приготвяне
- рибата се маринова в лимонов сок и черен пипер за около 30 минути сн.1
- картофите се настъргват на едро ренде сн.2
- лукът се нарязва на дребно и се смесва с настърганите картофи
- в тиган се загрява 1 с.л. зехтин с половината от маслото
- слага се от картофената смес и се оформя според големината на филето сн.3
- рибата се поставя върху картофите и се посолява сн.4
- отгоре се покрива плътно с картофена смес
- тигана се покрива с капак и се пържи(задушава) 4-5 минути на среден към силен огън
- проверява се за готовността, като се повдигне внимателно с шпатула, ако се отлепя от тигана е готово сн.5
- обръща се и се покрива с капака за още 4 минути
- изважда се и отново се добавя мазнина(зехтин и масло) за следващото филе
(аз ги пържих едно по едно, но ако са по-малки ще може по 2 наведнъж, тогава цялата мазнина се поставя наведнъж)
Страхотно изглежда, а съм и сигурна, че е вкусна.
ОтговорИзтриванеХаресва ми твоето предложение за картофена коричка, че моето е с ленти и доста пипкаво :)
Да ви е вкусно и хубава вечер!
Благодаря ти, Пепи!Аз го гледах по тв и ми се видя вкусно и лесно!притеснявах се, че няма да се изпържат картофите, но всичко се получи много добре!Поздрави и хубава вечер и на теб!
ИзтриванеМного ми хареса рецептата, Сонче - вместо да варя отделно картофи за салата, всичко ще приготвя на веднъж. А си представих и удоволствието от тази хрупкава картофена коричка. Записвам рецептата до тази за рибената чорбица :).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Снежи, майстора си е майстор -Жак Пепен, много са му добри рецептите !Ще чакам да я видя в твое изпълнение!ПОздрави!
ИзтриванеСонче прехласнах се по тази риба :). Страхотна коричка!!! Благодаря за споделянето, непременно ще пробвам.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Радвам се, че ти харесва рецептата, Диана!Ще очаквам впечатленията ви!Поздрави!
ИзтриванеОтново много апетитно ухае в твоето местенце,Соня!Страхотен тен има рибката и с тази коричка страшно ми харесва!Превъзходно предложение!Усмихната сряда! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси!Хубав ден и на теб!
ИзтриванеГоляма разкошотия Сонче толкова хубаво си го направила и поднесла. Снимките ти са убийствени!
ОтговорИзтриванеПрекрасна да е вечерта ти!
Благодаря, Здравче, хубава вечер и за теб и семейството!
ИзтриванеНаправих рецептата, Сонче и много ми хареса. Сърдечни благодарности!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Снежи! Весели празници!
Изтриване