Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 11 юни 2013 г.

Филе от риба пържено в картофена коричка (по Жак Пепен)




Много семпло, лесно и бързо за приготвяне ястие.
Същевременно доста изискано и изключително вкусно.
Месото на рибата в картофена обвивка се запазва сочно и нежно, хрупкавата картофена коричка, комбинирана с лук е много приятна.


Рибата е тилапия филе.Продава се замразена почти във всеки магазин.
Рецептата е подходяща и за друга бяла риба, трябва да бъде филе.

Продукти 
за 2 порции

  • 2 филета, всяко по 180 г 
  • черен пипер
  • лимонов сок
  • 1-2 картофа, около 250 г
  • няколко стръка пресен лук или   чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • масло, колкото малък орех
  • сол

Източник
   Приготвяне

  • рибата се маринова в лимонов сок и черен пипер за около 30   минути сн.1
  • картофите се настъргват на едро ренде сн.2
  • лукът се нарязва на дребно и се смесва с настърганите картофи
  • в тиган се загрява 1 с.л. зехтин с половината от маслото
  • слага се от картофената смес и се оформя според големината на филето сн.3
  • рибата се поставя върху картофите и се посолява сн.4
  • отгоре се покрива плътно с картофена смес
  • тигана се покрива с капак и се пържи(задушава) 4-5 минути на среден към силен огън
  • проверява се за готовността, като се повдигне внимателно с шпатула, ако се отлепя от тигана е готово сн.5
  • обръща се и се покрива с капака за още 4 минути
  • изважда се и отново се добавя мазнина(зехтин и масло) за следващото филе

(аз ги пържих едно по едно, но ако са по-малки ще може по 2 наведнъж, тогава цялата мазнина се поставя наведнъж)




12 коментара:

  1. Страхотно изглежда, а съм и сигурна, че е вкусна.
    Харесва ми твоето предложение за картофена коричка, че моето е с ленти и доста пипкаво :)
    Да ви е вкусно и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепи!Аз го гледах по тв и ми се видя вкусно и лесно!притеснявах се, че няма да се изпържат картофите, но всичко се получи много добре!Поздрави и хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Много ми хареса рецептата, Сонче - вместо да варя отделно картофи за салата, всичко ще приготвя на веднъж. А си представих и удоволствието от тази хрупкава картофена коричка. Записвам рецептата до тази за рибената чорбица :).
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, майстора си е майстор -Жак Пепен, много са му добри рецептите !Ще чакам да я видя в твое изпълнение!ПОздрави!

      Изтриване
  3. Сонче прехласнах се по тази риба :). Страхотна коричка!!! Благодаря за споделянето, непременно ще пробвам.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва рецептата, Диана!Ще очаквам впечатленията ви!Поздрави!

      Изтриване
  4. Отново много апетитно ухае в твоето местенце,Соня!Страхотен тен има рибката и с тази коричка страшно ми харесва!Превъзходно предложение!Усмихната сряда! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Голяма разкошотия Сонче толкова хубаво си го направила и поднесла. Снимките ти са убийствени!
    Прекрасна да е вечерта ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Направих рецептата, Сонче и много ми хареса. Сърдечни благодарности!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow