Поправям един съществен пропуск, още не съм писала за любимата ми торта! Причината май е, че се изяжда веднага и не съм я снимала.То и снощи беше същото, не остана за дневни снимки....Рецепти има много, предлагам тази , която е изпробвана
Различни варианти на украса
още снимки тук
16 порции - 26 см
за блатовете
- 2-3 с.л. мед
- 150 г захар
- 50 г маргарин (масло)
- 2 яйца + щипка сол
- 1 ванилия
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 350-400 г брашно
крем
- 900 г квасена сметана
- 200 г пудра захар
- 150 г крем сирене
- орехи
блатове
- в малка тенджерка се смесват меда, захарта и маргарина
- поставят се на котлона на слаб огън и се бърка до разтопяване
- яйцата се разбиват с щипка сол и се прибавят към топлата смес,разбърква се и се добавя содата
- изчаква се да заври, вари се 1-2 минути при непрекъснато разбъркване и се добавя брашното
- оттегля се и се бърка, меси до получаване на лепкаво тесто
- разделя се на 6 -7 топки
- всяка се разточва до много тънка, почти прозрачна кора
- прехвърля се върху застлана с хартия тава и с помощта на ринг, чиния или друга тава се изрязва до правилна форма и желания размер -24-26 см
- пекат се по 2 едновременно във фурна предварително загрята на 180 С с вентилатор за 3-4 минути (наблюдавайте за да не прегори)
- изваждат се и се оставят да изстинат
за крема
- сметаната се разбива с пудрата захар
- всяка кора се маже обилно с крем и се поръсва с смлени или счукани орехи.
- отгоре се завършва със сметана или
- покрива се и се оставя в хладилника за една нощ
- украсява по желание с орехи, пресни плодове или сладко
- най-добра е на другия ден
Сонче, великолепна торта си поднесла! Вкусна и апетитна! Поздрави и хубава съботна вечер! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!Тортата е доста популярна и аз много я обичам и я правя често.Поздрав и спокойна неделя!
ИзтриванеОБожавам тази торта Сонче и съм я правила но с много повече блатове.
ОтговорИзтриванеТвоята изглежда наистина чудесно!
Хубава вечер*)
Благодаря, Кате!Аз я правя с 6 блата, не толкова висока , а по-широка.Нещо не съм фен на много високите торти. Разбира се всеки си има предпочитания.Ако са по-малки, от същото тесто могат да се получат повече блатове.Поздрав и хубава неделя!
ИзтриванеДокато някои спорят дали е селска и колко е френска,ние и се наслаждаваме без уговорки и претенции.
ОтговорИзтриванеЧудесна е тортата, Сонче!
Хубава вечер и уютна неделя!
Благодаря, Вили!Наистина има спорове, та руски медовик, та не знам какво, важното е, че е хубава!а пък аз я правих първо с това име от един сайт на сладкарница, малко с по-друга рецепта и затова така...Хубава неделя!
ИзтриванеСонче с тази тортичка в този късен час как ще заспя от гледката която видях не знам.:)))
ОтговорИзтриванеСтрахотна е ,невероятна е, и страшно апетитна!
Сърдечни прегръдки и хубава вечер!
Ами ти сама каза, Здравче, просто на другия ден я правиш!Хубава неделя ти желая!
ИзтриванеПрекрасна е тортата! Много я харесвам, но не знам защо още не съм я правила! Явно голям пропуск!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Много често виждам тази торта, буквално ме преследва :) Твоята изглежда много вкусно!
ОтговорИзтриванеЗначи време е да я направите, Тилия, Зори!
ОтговорИзтриванеРазкошна тортичка, Сонче! Наслаждавам и´ се откакто я показа във Facebook. А сега я огледах от всички страни и мога само да кажа: "Изпрати едно парченце и на моста ако обичаш..." :)))))
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Сонче и една прекрасна неделя!
Ех, Вени аз съм малко далече от моста, но може да измислим нещо , да пробвам да я пратя с балон!:)Голямо благодаря за всичкото внимание!Поздрав и усмихнат ден!
ИзтриванеИ аз още не съм я правила такава торта, но трябва скоро да поправя този пропуск, защото изглежда много изкушаващо! Хубав неделен ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Яна, мога само и на теб да кажа да не се отказваш защото си заслужава - торатат е лесна и изключително вкусна!Поздрав!
ИзтриванеАз пък да се похваля, че точно тази торта ни бе подарък и бях свидетел на аранжирането при фотосесията й... Соня е голям кулинар и също така се старае за красивия вид на ястията си. Гостите на скромното ни домашно парти бяха впечатлени от десерта! Моят съпруг не обича сладки неща, но за първи път опита тази прелестна торта и я оцени по достойнство... Сега имам заявка и аз да направя такъв десерт. Струва ми се, че тази торта ще бъде любима и на нашето семейство! Аз много пъти съм приготвяла руски медовик, но в тази торта съчетанието на медени блатове, трохи от орехи и заквасена сметана е направо божествено! Всеки трябва да опита тази торта поне веднъж и ще се влюби за цял живот!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Оксана, думите ти ме трогнаха!Ти също си чудесен кулинар и съм сигурна, че ще направите тази торта с дъщерите!Поздрави!
ИзтриванеЛичи си, че е прелестна, дори и през снимките! Страхотна си, Соня! Поздравявам те!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!не мога да се сравнявам с теб, но се старая!Поздрав и хубава нова, може би снежна седмицаю;)!
ОтговорИзтриванеСонче,чудесна торта!Не съм я правила,но ще трябва-като гледам твоята торта и мерака ми изведнъж се появи.
ОтговорИзтриванеХубав ден ти пожелавам!
Мда, тортата си заслужава!И наистина ми е любимата, Живе!
ИзтриванеСупер е тортата ,Сонче ! Само съм чела за нея ,никога не съм я правила ,но следвашия път когато правя торта ще пробвам ! Само дано разточа корите на тънко :)
ОтговорИзтриване! Хубава седмица !
няма страшно , Ванче, аз съм я казвала на много хора тази торта и всички се справят, само изглежда трудно!Поздрав!
ИзтриванеООО Сонче тази торта е любима и у нас:)
ОтговорИзтриваневзимам си парченце и бягам
поздрави и хубава вечер
Сонче, идвам с огромни благодарности за рецептата! Реших да опитам вкуса на любимата ти торта и сега знам защо ти е такава :). Стана изключително вкусна! Благодаря ти! Сърдечни поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието, Снежи!Радваш ме !Поздрав!
Изтриванеhto nqma ternost v reseptata ta to taka nqma da se polu4i nihto
ОтговорИзтриванепърво ще Ви помоля да пишете на кирилица!
Изтриванекогато разтопите меда с маргарина и содата какво става според Вас
Прочетете внимателно рецептата
тортата е страхотна,свежа и вкусна
Благодаря, Мария!Аз бих добавила, че яйцето също е течност!Правила съм почти същата рецепта с 1 яйце и чаша прясно мляко, но с по-продължително варене, така че течността пак става толкова...Опитайте, тестото е лепкаво, но не твърде.Разточвайте направо върху хартия за печене за по-лесно!Успех!
ИзтриванеСонче, чудесна е! Отдавна и се каня и аз на тази тортичка и май и дойде времето :)
ОтговорИзтриванеПробвай я, няма да съжаляваш!
Изтриванетоку що я пробвах и не стана тесто, много твърдо, незнам какво да правя, да продължавам ли или да го изхвърля, вие има ли ли сте такъв проблмем
ОтговорИзтриванедаже сложих по малко брашно и оставих една чаша за накрая и стана твърдо,
Изтриванетестото става твърдо, когато изстине. Опитайте да го разточите, все ще стане, то просто е много вкусно, дори да е по-дебело и на по-малко платки...Успех, ако трябва питайте пак!
Изтриванеzabravih da vi pisa, no vse pak stana torta i to dobra, mnogo mi bese trudno da se spravq s testoto, bese ujasno tvardo, no radvamn se 4e prodaljih da se borq s testoto, vkusna torta stana, blagodarq vi
ИзтриванеБлагодаря ви, че споделихте Анонимен, торатата все пак си заслужава :).Радвам се, че ви е харесала!Поздрав!
Изтриванеказвам се Галя, но все нямам време да се регистрирам тук там, често се ровя за лесни рецепти по интернет и съм благодарна на хора като вас които намирате време да споделяте с останалите вашият опит, аз имам една малка госпожица на почти 3 год и не ми остава време за нищо друго
ИзтриванеЗдравейте, Галя, наистина не е лесно да готевиш и снимаш, а най-много време отнема писането.Благодаря ви за разбирането :) Поздрави на цялото ви семейство, дано да съм била полезна!
ИзтриванеBlagodarq Sonya
ИзтриванеПравила съм подобна торта но в нея имаше и 200гр. мляко. Не знам ако пробвам тази рецепта дали пък 350-400гр. брашно няма да е много. Но щом при вас се е получило, значи рецептата е успешна.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, пробвайте, ще се радвам да споделите за резултата! Поздрав!
ИзтриванеУспях да направя тортата, въпреки че съм с две леви ръце, като става въпрос за готвене, дори успях да объркам началото. Но тортата стана много вкусна и дори вече съм купила продукти и за още една:)))
ИзтриванеПоздравления! щастлива съм, че ви е харесала!Благодаря ви за доверието и за споделеното!Поздрави!
ИзтриванеТортата стана такъв голям хит и толкова често я правя, `че и със завързани очи ще я направя. Почерпили сме над 30 познати и до сега всички са я харесали. Единствената разлика при мен е, че не слагам крема сирене, само сметана и между 3 и 4 блат добавям сладко, обикновенно от ягоди или смокини. Поздрави. Галя :)
ИзтриванеБлагодаря ви! Радвам се, че ви е харесала тортата! Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря ви! Радвам се, че ви е харесала тортата! Поздрави!
ИзтриванеРазкошна торта! Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности за доверието и за споделеното!Поздрави!
Изтриване