четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Медовик - руска медена торта с варен крем




Тортата е с блатовете на любимата ми Медена торта, френска селска, която е със сметанов крем.
Много бях чела за този вариант с варен крем и за споровете дали е френска или руска, но наскоро опитах тази торта и ме грабна с лекия си и нежен вкус.
Дойде ред да я приготвя за моите родители, моята майка  е доста консервативна, а тази торта наподобява вкуса на домашната торта от детството ми!



Повтарям продуктите за блатовете както при френската селска торта.Предпочитам маргарина защото стават по-мекички.
Продукти
16 порции - 26 см
за блатовете

  • 2-3 с.л. мед
  • 150  г захар
  • 50 г маргарин (масло)
  • 2 яйца + щипка сол
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 350-400 г брашно

крем

  • 1 л прясно мляко
  • 4 яйца
  • 7 с.л. захар(на вкус)
  • ванилия
  • 6 с.л. брашно
  • 100 г масло
  • 1/2 ч.ч. сладко от сини сливи


Приготвяне
блатове

  •  В малка тенджерка се смесват меда, захарта  и маргарина, поставят се на котлона на слаб огън и се бърка до разтопяване.
  • Яйцата се разбиват с щипка сол и се прибавят към топлата смес, разбърква се и се добавя содата.
  • Изчаква се да заври, вари се 1-2 минути при непрекъснато разбъркване оттегля се  и се добавя брашното, бърка се , меси  се до получаване на лепкаво тесто.
  • Разделя се на 6 -7 топки (този път разделих на 8 и станаха много тънички) и
  • всяка се разточва до  много тънка, почти прозрачна кора.Може да с еточи направо върху хартия за печене.
  • Прехвърля се върху застлана с хартия тава и с помощта на ринг, чиния или друга тава се изрязва до правилна форма и желания размер -24-26 см.Може и само да се маркира кръга, след изпичането веднага се изрязва по белега.
  • Пекат се по 2 едновременно във фурна предварително загрята на 180 С с вентилатор за 3-4 минути (наблюдавайте за да не прегори).
  • Изваждат се и се оставят да изстинат.


крем

  • Яйцата с еразбиват и към тях се прибавят брашното и малко от млякото(1ч.ч.), бърка се до получаване на гладка смес.
  • Останалото мляко се слага на слаб огън и яйчната смес се изсипва на струйка при непрекъснато бъркане, добавя се захарта.
  • Варенето продължава до сгъстяване на крема ( около 5 мин.)
  • Отдръпва се от огъня и се прибавя нарязаното масло и ванилията като всичко се разбърква. Крема се оставя да изстине покрит с фолио.Може да се приготви един ден по-рано.

сглобяване и украса

  • Използва се по възможност ринг.
  • Реди се блат, крем,като на 2-3 места се поставя и от сладкото.Отгоре се завършва с крем.
  • Тората се оставя  на хладно за 1-2 часа за да стегне ислед това се освобождава от ринга.
  • Отстрни се оформя с трохи от изрезките на блата и смлени орехи.
  • За украсата отгоре съм използвала указанията на Йоли за направа на шоколадови листа.Листата са произволно избрани, по-твърди с по-изявени нишки.Намазват се с олио и след това с четка се нанася разтопения шоколад, от ОБРАТНАТА страна на листото.Оставят се на хартия да стегнат.Може да се направят и други формички  като просто се рисува върху хартията с разтопения шоколад.Направих и опит за пеперуда, стана 3 D,   но не можах да я нарисувам добре.Използвах прегънат  картон.



неделя, 23 февруари 2014 г.

Портокалова баклава със сочна плънка





Продукти
за тава с диаметър 33 см

  • 1 пакет тънки кори за баница - 400г
  • 200г масло
за плънката
  • 4 яйца
  • 85 г захар (около 4 с.л.)
  • 4 с.л брашно
  • 1 щипка сол 
  • 1 голяма чаша накълцани орехи
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 ванилии
  • 1 с.л. коняк (ром)
  • кората и сока на 1 портокал
за сиропа
  •   захар - 3 ч.ч.от 250 мл
  •   вода - 3,5  ч.ч. от 250 мл
  • настъргана кора и сока на 1 портокал
  • ванилия
 Приготвяне

  • Маслото се разтопява на МВ или на слаб котлон.Редят се половината кори, като всяка се намазва обилно с масло.
  • Приготвяне на плънката.
  • Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се солта, брашното с бакпулвера, ванилията, смлените орехи, портокаловата кора и сок и рома.Полученото рядко тесто се изсипва върху корите.
  • Редят се останалите кори, като се мажат  обилно с масло.Отгоре се завършва с масло.
  • Много внимателно се нарязва с остър нож. 
  • За да се получи цвете в средата първо се разрязва на 6 , а след това всяко парче на ромбчета, като се режат успоредни линии.
  • Пече се около 35-40 мин без вентилатор на 180С, до златисто.
  • Изважда се и се оставя да се охлади напълно.
  • Залива се с горещ сироп - Водата  и захарта,  се варят точно 10 минути след завирането, заедно с портокаловата кора и портокаловия сок.. 
  • Покрива се ( аз използвам по-голяма тава) докато напълно поеме сиропа.Най-добре до следващия ден.

сряда, 19 февруари 2014 г.

Две рецепти с киноа и зеленчуци



Киноата е съвсем нов за мен продукт, предполагам и за повечето от вас.Популярността му нараства в последните години.
Ето какво казва Уикипедия
Киноа (Chenopodium quinoa) e зърноподобна култура, отглеждана предимно заради ядивните си семена. Тя е псевдо-житно растение, защото всъщност принадлежи към семейство Лободови (Chenopodiaceae) (към което принадлежат също спанакът и цвеклото), а не към семейство Житни (като пшеницата) и е едно от растенията с висока хранителна стойност.
Името "Киноа" произлиза от испанското изписване на името на индианския народ Кечуа "Kinwa" или "Qin-wah".
Зърната на киноа, като цяло, се варят по същия начин, както ориза, и могат да бъдат използвани в широка гама от ястия. Киноа-та е горещо препоръчвана за консумация поради състава си, тя е за предпочитане не само пред пшеницата, но и пред ориза, защото малкото въглехидрати, които съдържа, биват усвоявани от организма бавно и постепенно, така не причиняват напълняване. Тя не съдържа глутени, а има много важни за организма вещества като желязо, калций, големи количества от витамини B и Е, както и много други полезни витамини и минерали.
  Затова 2013 г. е обявена за Международна година на киноата от Организацията на обединените нации, а киноа-та за супер храна.


Моите впечатления от тези симпатични зрънца са много положителни.
Сварена, но все още неподправена, киноата е доста безвкусна и същевременно красива. Понася всякакви комбинации от други продукти и подправки. Може да се поднесе като салата, предястие или основно ястие.

Вари се бързо.Най-напред се измива със студена вода в цедка, след това се вари в съотношение 1:2 във вода с малко сол, за около 12-15 минути.

Салата от киноа и свежи зеленчуци


Продукти
за 2 порции

  • 100 г сурови семена киноа (1 ч.ч.)
  • 100 г пресен спанак
  • 1 червена чушка
  • 1 авокадо
  • 1/2 главичка червен лук
  • 100 г червено цвекло
  • 1-2 моркова
  • маслини
  • чери домати

сос

  • сол, 1 ч.л. мед,
  •  2 с.л. зехтин, 
  • 2 с.л. балсамико

 Приготвяне

  • Семенцата се измиват и  сваряват в 2 ч.ч. вода за 12-15 минути, оставят се да изстинат под капак.
  • Всички зеленчуци се режат на дребно или настъргват и се примесват с изстиналата киноа.(без доматите)
  • В купичка се смесват 1 ч.л. мед, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. балсамико и  сполучения сос се залива салатата.
  • Украсява се с чери доматчетата.


Киноа с пилешко и зеленчуци


Продукти
за 2 порции

  • 100 г сурови семена киноа (1 ч.ч.)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1-2 моркова
  • 1 глава червен лук
  • 100 г пресен спанак
  • 100 г пушено пилешко филе
  • 2-3 печени чушки
  • сол, бял пипер, майорана, стрък пресен чесън

Приготвяне
  • Семенцата се измиват и  сваряват в 2 ч.ч. вода за 12-15 минути, оставят се да поемат водата напълно, под капак.
  • Морковите и лука, нарязани на дребно се задушават в зехтина.
  • Добавя се нарязания спанак, след него нарязаното месо и накрая печените чушки.
  • Запържва се за 1-2 минути и зеленчука се смесва с киноата.
  • Ястието се овкусява   с предвидените подправки и се сервира топло.

вторник, 18 февруари 2014 г.

Филе скумрия на фурна, с чесън и естрагон



Тук има указания как се филетира риба, ако имате цяла риба, както и още рецептa за приготвяне на скумрия на фурна в алуминиево фолио.
Може да погледнете и Скумрия на скара.
Продукти 
за 3 порции

  • 600 г филе скумрия 
  • лимонов сок
  • черен пипер
  • сол
  • 2-3 скилидки чесън или чеснова прах
  • 1 ч.л. сух естрагон

Приготвяне

  • Рибата се поръсва с лимонов сок, сол и черен пипер и се оставя за 1 час в хладилник
  • Подрежда в застлана с хартия за печене тавичка (това е само за по-лесно измиване), наръсва се със счукания чесън и естрагон и се пече на 180С за 10-15 минути в предварително згрята фурна.

При по-дълго печене има вероятност да стане суха.

петък, 14 февруари 2014 г.

Баница с праз, ориз и сирене



Баницата е на база на   постната баница с праз  и пролетната баница с ориз.  Получи се много добра комбинация.
Плънката е с праз, ориз, яйца и сирене, обвити в хрупкава кора.
Продукти
за тава 33 см

  • 500 г кори Бела Фамилия
  • 1 ч.ч. олио
  • 500 г праз
  • 1 к.ч.ориз
  • 3 к.ч.вода
  • щипка кимион
  • сол
  • черен пипер
  • 300 г сирене
  • 4 яйца

 Приготвяне


  • Праза се реже на дребно и се задушава в 3-4 с.л. олио до омекване.
  • Добавя се ориза  и се пържи за 1-2 минути, след което се залива с водата и се оставя на слаб огън да набъбне.
  • Овкусява се с подправките и се примесва с разбитите яйца и натрошеното сирене.
  • Корите се слепват с мазнина по две, върху тях се разпределя от плънката и се навиват на руло, реди се в намазнена тава.Може да се поръси със сусам.
  • Баницата се поръсва с мазнина и след това се пече на 200 С за 40-45 минути или до получаване на приятен загар.  

На долната снимка е вариант на по-малка баница.


четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Пролетна баница със спанак и сирене



Баницата е традиционна.На горната снимка са две банички,  като едната е направена с една кора и повече плънка, а другата е от две слепени кори.Въпрос на вкус. Аз предпочитам тази с по-богата плънка, а пък на Главния дегустатор се харесват повече тези с по-малко плънка и повече кора.

Продукти 
за 4 вити банички или една по-голяма

  • 8 бр. готови кори за баница Фамилия на Белла
  • 3-4 с..л. олио(масло, маргарин)
  • 2-3 с.л. нарязан на дребно лук
  • 300 г нарязан на дребно спанак
  • черен пипер
  • чесън на прах
  • 2 яйца
  • 100 г сирене
  • мазнина за намазване на корите

Към плънката може да се добавят и гъби.
 Приготвяне


  • Лука се задушава в мазнината и след омекването му се добавя спанака само за 1-2 минути.
  • Смесват се задушения спанак, разбитото яйце, натрошеното сирене и подправките.
  • Корите се слепват по две като се мажат  с мазнина.
  • Плънката се поръсва върху намазаните кори и се завива на стегнато руло.
  • Тавичката се маже с мазнина и баницата се подрежда, поръсва се с избраната мазнина и се пече в предварително загрята на 200 С фурна за около 40 минути, до получаване на златист загар..



вторник, 11 февруари 2014 г.

Меню за влюбени, и не само :)

Меню за влюбени
Свети Валентин - 14 февруари
Предлагам ви примерни ястия, които се приготвят сравнително лесно и са подходящи според мен за празничния ден. Постарах се да подбера изискани ястия, които са леки и вкусни и не са особено трудни за приготвяне, с малки изключения. Продуктите са съобразени със сезона.
Предястия






























Основни ястия
































10.Задушена телешка пържола с гъби 







Десерти

Шоколадови ягоди - много лесно, вкусно и ефектно 


неделя, 9 февруари 2014 г.

Брауни чийзкейк "червено кадифе"



Първото брауни, което правих беше с шоколад и  крем сирене и много ни хареса.Отдавна си бях намислила и този вариант в червено, тъй като съм фен и на популярния сладкиш "червено кадифе".


Представям ви една чудесна комбинация, добавих към ароматите  в крема и лимон, получи се много свеж, лек и нежен вкус!

Продукти 
за форма 27/18 см  или квадратна 22 см
блат
  • 100 г масло 
  • 60 г черен шоколад, начупен
  • 180 г захар (3/4 ч.ч.)
  • 1 пак. ванилена захар
  • 2 яйца L
  • червена боя за хранителни цели
(сложих 1/2 от прахчето в кутийката)
  • 100 г брашно(2/3 ч.ч.ч)
  • щипка сол
  • 1/2 ч.ч. начупени ядки по избор
за горния слой
  • 240 г крем сирене 
  • 50 г пудра захар (1/3 ч.ч.)
  • 1/2 капсула ванилия
  • лимонова кора или 1/2 капсула есенция
  • 1 яйце L
                                                                                                                                                Източник 
 Приготвяне


  • Тавата се намаслява и се покрива с хартия за печене.Хартията също се намаслява много добре .
  • Брашното се пресява със солта.
  • Шоколадът и маслото се разтопяват на МВ до получаване на гладка смес - 2 минути.
  • Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се шоколадовата смес.Добавя се боята.Трябва да се получи наситен червен цвят.
  • Накрая се добавя брашното и ванилията, разбърква се и се изсипва в тавата.Тестото е доста гъсто и се разнася внимателно с лъжица.
  • Върху тестото се подреждат цели печени лешници или ядки по избор.
  • Крем  сиренето се разбива с яйцето , захарта и ванилията.Прибавя се лимоновата кора(есенция).
  • Получената гладка смес се разпределя върху шоколодовата и с вилица   се смесва с нея( аз не я смесих много смело и сиренето си остана само отгоре)
  • Пече се на 170 С 35 -40 минути.Сладкишът е готов, когато клечка остава суха , но в средата е леко влажен.
  • Изчаква се да изстине напълно и се реже на желаните формички.