Много нежна, с наситен портокалов аромат.Шоколадовият мус е лек, без добавки на масло.Притеснявах се, че няма да стегне, но се получи много добре!
Основата е от белтъци и орехи, отново с портокалов аромат, което прави цялата торта много въздушна, лека и нискокалорична!
Продукти
за форма с диаметър 22 см
10-12 порции
блат
шоколадов мус
Калории общо 3000 Kkal
за 1 порция 250 Ккал
Приготвяне
*портокалова редукция - 100 мл портокалов сок се завира с 1 с.л. коняк и се вари на слаб огън до редуциране до 50 мл
блат
Белтъците се разбиват с няколко капри портокалов сок до твърда пяна.
Прибавя се захарта, постепенно и разбиването продължава до пълното й усвояване.
Жълтъка се разбива с вилица заедно с олиото и се изсипва при белтъците.
Разбива се до еднородна смес.
В купа се смесват смлените орехи, брашното, какаото , солта, портокаловата кора и ванилията.
Белтъчната маса се добавя на части към сухата смес като се бърка с шпатула.
Изсипва се в застлана с домакинска хартия и намаслена форма.
Пече се на 175 С в предварително загряна фурна до златисто - около 30 минути.
Изчаква се да изстине и се изважда от формата.
крем
Жълтъците и цялото яйце се разбиват със захарта на водна баня за около 8 -10 минути, докато сместа започне да се сгъстява.Прибавя се портокаловата редукция, кората и ванилията.
Отдръпва се от огъня и се добавя начупения шоколад, бърка се до пълното му разтваряне, ако е необходимо се загрява на водната баня отново.
Сметаната(студена от хладилника) се разбива заедно с пудрата захар с помощта на миксер до твърда пяна.(внимава се да не се пресече, ако се бие твърде дълго).
Много внимателно, лъжица по лъжица , сметаната се смесва с шоколада.
Блата се поставя върху тортена чиния и се стяга с ринг.
Шоколадовия мус се изсипва отгоре и се заглажда.
Оставя се покрита в хладилника за няколко часа.
Тортата се украсява с карамелизирани портокалови резенчета** и тъмен шоколад*** или по избор.
**Карамелизирани портокалови резенчета - в съд с незалепващо покритие се загрява, на ниска степен на котлона, 1 кафена чаша захар с 2-3 с.л. вода до получаване на светъл карамел.Портокала се реже на тънки резени и с помощта на шипка всяко резенче се потапя в карамела.Изважда се и се подреждат върху хартия за печене.
***Фигурки от шоколад - 50 г шоколад се начупва в 1-2 с.л. сметана, загрява се на микровълновата за 30 сек и се разбърква до пълното разтваряне на шоколада.Прехвърля се в пош или в кесия, на която се прави много малка дупчица. Фигурките се рисуват върху хартия за печене, (може да се нарисуват предварително върху хартията) оставят се да изсъхнат и се слагат върху тортата преди сервиране. Аз не с есправям много с рисуването, но идеята е лесно изпълнима :).Другата украса на тази торта са шоколадови трюфели по края и кокосови стърготини отстрани.
*портокаловата редукция и карамелизираните корички са по Йоли
Продукти
за форма с диаметър 22 см
10-12 порции
блат
- 3 белтъка
- няколко капки портокалов сок
- 50 г захар
- 1 жълтък
- 1 с.л. олио
- ванилия
- настъргана кора на половин портокал
- щипка сол
- 30 г брашно - 3 с.л.
- 10 г какао - 1 с.л.
- 50 г смлени орехи - 5 с.л.
шоколадов мус
- 3 жълтъка
- 1 яйце
- 60 г захар
- портокалова редукция от 100 мл портокалов сок и 1 с,л коняк*
- настъргана портокалова кора на 1/2 портокал
- ванилия
- 160 г шоколад 52 % какао
- 250 мл течна животинска сметана - мин. 30 % масленост
- 1 с.л. пудра захар
Калории общо 3000 Kkal
за 1 порция 250 Ккал
Приготвяне
*портокалова редукция - 100 мл портокалов сок се завира с 1 с.л. коняк и се вари на слаб огън до редуциране до 50 мл
блат
Белтъците се разбиват с няколко капри портокалов сок до твърда пяна.
Прибавя се захарта, постепенно и разбиването продължава до пълното й усвояване.
Жълтъка се разбива с вилица заедно с олиото и се изсипва при белтъците.
Разбива се до еднородна смес.
В купа се смесват смлените орехи, брашното, какаото , солта, портокаловата кора и ванилията.
Белтъчната маса се добавя на части към сухата смес като се бърка с шпатула.
Изсипва се в застлана с домакинска хартия и намаслена форма.
Пече се на 175 С в предварително загряна фурна до златисто - около 30 минути.
Изчаква се да изстине и се изважда от формата.
крем
Жълтъците и цялото яйце се разбиват със захарта на водна баня за около 8 -10 минути, докато сместа започне да се сгъстява.Прибавя се портокаловата редукция, кората и ванилията.
Отдръпва се от огъня и се добавя начупения шоколад, бърка се до пълното му разтваряне, ако е необходимо се загрява на водната баня отново.
Сметаната(студена от хладилника) се разбива заедно с пудрата захар с помощта на миксер до твърда пяна.(внимава се да не се пресече, ако се бие твърде дълго).
Много внимателно, лъжица по лъжица , сметаната се смесва с шоколада.
Блата се поставя върху тортена чиния и се стяга с ринг.
Шоколадовия мус се изсипва отгоре и се заглажда.
Оставя се покрита в хладилника за няколко часа.
Тортата се украсява с карамелизирани портокалови резенчета** и тъмен шоколад*** или по избор.
**Карамелизирани портокалови резенчета - в съд с незалепващо покритие се загрява, на ниска степен на котлона, 1 кафена чаша захар с 2-3 с.л. вода до получаване на светъл карамел.Портокала се реже на тънки резени и с помощта на шипка всяко резенче се потапя в карамела.Изважда се и се подреждат върху хартия за печене.
***Фигурки от шоколад - 50 г шоколад се начупва в 1-2 с.л. сметана, загрява се на микровълновата за 30 сек и се разбърква до пълното разтваряне на шоколада.Прехвърля се в пош или в кесия, на която се прави много малка дупчица. Фигурките се рисуват върху хартия за печене, (може да се нарисуват предварително върху хартията) оставят се да изсъхнат и се слагат върху тортата преди сервиране. Аз не с есправям много с рисуването, но идеята е лесно изпълнима :).Другата украса на тази торта са шоколадови трюфели по края и кокосови стърготини отстрани.
*портокаловата редукция и карамелизираните корички са по Йоли
Поздравления за гостуването и за вкусната и красива торта Сонче. На една вълна сме с теб - шоколадово-портокалова :)))
ОтговорИзтриванеМного ми хареса платката! Ще се възползвам скоро :) Поздрави
Благодаря ти Ани, това е страхотна комбинация, особено за сезона! Поздрави!
ИзтриванеСонче, разкошна е тортата! И на вкус, и на вид!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Благодаря, Ина, наистина беше изумително вкусна! Поздрави!
ИзтриванеЧудесна е тортата, Соня!
ОтговорИзтриванеИ като визия, и като вкус.
Тази основа ми е любима и за чийзкейк, но аз не слагам жълтък,
а използвам винаги останали белтъци!
Поздрави и хубав ден!
Благодаря ти, Дани! Може и да си права, аз все слагам, за стабилност и да не се чупи, но ще пробвам и без жълтък, щом казваш! Поздрави!
ИзтриванеШоколад и портокал е любимата ми комбинация :) Страхотна торта, толкова красива и вкусна!
ОтговорИзтриване