Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (4) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (14)

търся в този блог

вторник, 28 януари 2014 г.

Торта шоколадово-портокалов мус




Тортата беше представена при гостуването ми  в блога "Слънце и слънчоглед".
Много  нежна,   с наситен портокалов аромат.Шоколадовият мус е лек, без добавки на масло.Притеснявах се, че няма да стегне, но се получи много добре!



Основата е от белтъци и орехи, отново с портокалов аромат, което прави цялата торта много въздушна, лека  и нискокалорична!
Продукти
за форма с диаметър 22 см
10-12 порции
блат

  • 3 белтъка
  • няколко капки портокалов сок
  • 50 г захар
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. олио
  • ванилия
  • настъргана кора на половин портокал
  • щипка сол
  • 30 г брашно - 3 с.л.
  • 10 г какао - 1 с.л.
  • 50 г смлени орехи - 5 с.л.

шоколадов мус

  • 3 жълтъка
  • 1 яйце
  • 60 г захар
  • портокалова редукция от 100 мл портокалов сок и 1 с,л коняк*
  • настъргана портокалова кора на 1/2 портокал
  • ванилия
  • 160 г шоколад 52 % какао
  • 250 мл течна животинска сметана - мин. 30 % масленост
  • 1 с.л. пудра захар

Калории общо 3000 Kkal
 за 1 порция 250 Ккал

 Приготвяне

*портокалова редукция - 100 мл портокалов сок се завира с 1 с.л. коняк и се вари на слаб огън до редуциране до 50 мл

блат
Белтъците се разбиват с няколко капри портокалов сок до твърда пяна.
Прибавя се захарта, постепенно и разбиването продължава до пълното й усвояване.
Жълтъка се разбива с вилица заедно с олиото и се изсипва при белтъците.
Разбива се до еднородна смес.
В купа се смесват смлените орехи, брашното, какаото , солта, портокаловата кора и ванилията.
Белтъчната маса се добавя на части към сухата смес като се бърка с шпатула.
Изсипва се в застлана с домакинска хартия и намаслена форма.
Пече се на 175 С в предварително загряна фурна до златисто - около 30 минути.
Изчаква се да изстине и се изважда от формата.
крем
Жълтъците и цялото яйце се разбиват със захарта на водна баня за около 8 -10 минути, докато сместа започне да се сгъстява.Прибавя се портокаловата редукция, кората и ванилията.
Отдръпва се от огъня и се добавя начупения шоколад, бърка се до пълното му разтваряне, ако е необходимо се загрява на водната баня отново.
Сметаната(студена от хладилника) се разбива заедно с пудрата захар с помощта на миксер до твърда пяна.(внимава се да не се пресече, ако се бие твърде дълго).
Много внимателно,  лъжица по лъжица , сметаната се смесва с шоколада.
Блата се поставя върху тортена чиния и се стяга с ринг.
Шоколадовия мус се изсипва отгоре и се заглажда.
Оставя се покрита в хладилника за няколко часа.
Тортата  се украсява с карамелизирани портокалови резенчета**  и тъмен шоколад*** или по избор.

**Карамелизирани портокалови резенчета - в съд с незалепващо покритие се загрява, на ниска степен на котлона, 1 кафена чаша захар с 2-3 с.л. вода до получаване на светъл карамел.Портокала се реже на тънки резени и с помощта на шипка всяко резенче се потапя в карамела.Изважда се и се подреждат върху хартия за печене.
***Фигурки от шоколад - 50 г шоколад се начупва в 1-2 с.л. сметана, загрява се на микровълновата за 30 сек и се разбърква до пълното разтваряне на шоколада.Прехвърля се в пош или в кесия, на която се прави много малка дупчица. Фигурките се рисуват върху хартия за печене, (може да се нарисуват предварително върху хартията) оставят се да изсъхнат и се слагат върху тортата преди сервиране. Аз не с есправям много с рисуването, но идеята е лесно изпълнима :).Другата украса на тази торта са шоколадови трюфели по края и кокосови стърготини отстрани.


*портокаловата редукция и карамелизираните корички са  по Йоли

7 коментара:

  1. Поздравления за гостуването и за вкусната и красива торта Сонче. На една вълна сме с теб - шоколадово-портокалова :)))
    Много ми хареса платката! Ще се възползвам скоро :) Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ани, това е страхотна комбинация, особено за сезона! Поздрави!

      Изтриване
  2. Сонче, разкошна е тортата! И на вкус, и на вид!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина, наистина беше изумително вкусна! Поздрави!

      Изтриване
  3. Чудесна е тортата, Соня!
    И като визия, и като вкус.
    Тази основа ми е любима и за чийзкейк, но аз не слагам жълтък,
    а използвам винаги останали белтъци!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Може и да си права, аз все слагам, за стабилност и да не се чупи, но ще пробвам и без жълтък, щом казваш! Поздрави!

      Изтриване
  4. Шоколад и портокал е любимата ми комбинация :) Страхотна торта, толкова красива и вкусна!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...