Най-общо казано, Крем Сабайон е известен като яйчен крем със сладко вино, който се вари на водна баня.
Не знаех за него, но вчера ми останаха жълтъците при готвенето на Ягодово суфле ( по предложение на Дени) и днес търсех рецепта, за да ги оползотворя. Добре, че изрових старите книжки, та от една от тях дойде идеята.
После намерих и това (Джулия Чайлд и Жак Пепен) и с малко промени се получи невероятно ароматен, лек и много вкусен десерт.Сметаната го прави лек и въздушен с много приятна консистенция.
Не знаех за него, но вчера ми останаха жълтъците при готвенето на Ягодово суфле ( по предложение на Дени) и днес търсех рецепта, за да ги оползотворя. Добре, че изрових старите книжки, та от една от тях дойде идеята.
После намерих и това (Джулия Чайлд и Жак Пепен) и с малко промени се получи невероятно ароматен, лек и много вкусен десерт.Сметаната го прави лек и въздушен с много приятна консистенция.
Продукти
за 3-4 порции
- 4 жълтъка
- 60 мл бяло сухо вино
аз имах вермут и пелин, достатъчно ароматни бели сухи:), смесих 30мл вемут и 30 мл пелин
Приготвяне
Може да се сервира и топъл, тогава няма нужда от сгъстяване със сметана и желатин и е по-скоро като сос.
- 60 г захар
- ванилия
- 1 с.л. лимонов сок
- ромова есенция
- 1 с.л. желатин (по желание)
- 60 мл течна сметана
- 300 г ягоди
- 1-2 с.л.захар за ягодите
Калории - общо 1005 Ккал
на 1 порция 251 КкалПриготвяне
- ягодите се почистват, измиват и нарязват Поръсват се със захар и се оставят настрани
- жълтъците се разбиват леко със захарта и виното сн.1
- поставя се тенджера с вода да заври, и след това над нея се слага съдът с жълтъците, захарта и виното сн.5
- огънят се намалява и кремът се вари при непрекъснато бъркане до сгъстяване .Не трябва да завира.Отнема от 6 до 10 минути.Прибавят се лимоновият сок, ванилията, ромовата есенция.Опитва се и ако е необходимо нещо се добавя на вкус.Може да се ароматизира и с малко еспресо.сн.2
- желатинът се накисва в студена вода и се разтопява в МВ
- кремът се охлажда с бъркане.Може да се постави в съд със студена вода за по-бързо изстиване
- Прибавя се желатинът
- сметаната се разбива на пяна и внимателно се добавя към охладения крем сн.3,4
- готовият крем се разпределя в купички, а вурху него се изсипват ягодите
- оставя се за малко в хладилник
Може да се сервира и топъл, тогава няма нужда от сгъстяване със сметана и желатин и е по-скоро като сос.
Често Сабайон се използва, освен с плодове, и за сервиране на тестени десерти като щрудели, бисквити, палачинки.
Много вкусно и красиво, гледала съм това предаване с Жак и Джулия!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
Чудно кремче Сонче,и вкусно и красиво поднесено!
ОтговорИзтриванеОбожавам този крем, а почти никога не успявам да го направя.Благодаря за подробното обяснение :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Много вкусен! Любим! Браво, Сонче, страхотна текстура!
ОтговорИзтриванеОбичам този крем,а така в комбинация с ягоди-съвършенство.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Това е един от любимите ми кремове!
ИзтриванеХубава нова седмица!
Страхотен е,Соня, бих го хапнала във всички възможни варианти,които предлагаш!
ОтговорИзтриванеВсе още и него не съм опитвала,но то в това море от рецепти вече съм убедена,че ще има нещо ново и провокиращо винаги!
Мислено се подслаждам с една чашка и ти пожелавам лека нощ!
Харесвам този крем, ароматен и деликатен. Днес направих торта с грозде и крем "сабайон", сигурно е много изкушаващо вкусен с ягоди?! :)
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Или!Аз пък не съм опитвала нищо с грозде, освен със стафиди, но май имаш пред вид друго?А с ягоди всичко е вкусно!Поздрави!
Изтриване