Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

неделя, 22 април 2012 г.

Крем Сабайон с ягоди

Най-общо казано,  Крем Сабайон е известен като яйчен крем със сладко вино, който се вари на водна баня.
Не знаех за него, но вчера ми останаха жълтъците при готвенето на Ягодово суфле ( по предложение  на Дени) и днес търсех рецепта, за да ги оползотворя. Добре, че изрових старите книжки,  та от една от тях дойде идеята.



После намерих и това (Джулия  Чайлд и Жак Пепен) и с малко промени се получи невероятно ароматен, лек  и много вкусен десерт.Сметаната го  прави лек и въздушен с много приятна консистенция.

Продукти 
за 3-4 порции

  • 4 жълтъка
  • 60 мл бяло сухо вино
препоръчва се марсала, порто, шери, мадейра, херес
аз имах вермут и пелин, достатъчно ароматни бели сухи:), смесих 30мл вемут и 30 мл пелин
  •  60 г захар
  •  ванилия
  • 1 с.л. лимонов сок
  • ромова есенция
  • 1 с.л. желатин (по желание)
  • 60 мл течна сметана
  • 300 г ягоди
  • 1-2 с.л.захар за ягодите

Калории - общо 1005 Ккал
на 1 порция 251 Ккал


 Приготвяне

  • ягодите се почистват,   измиват и нарязват Поръсват се със захар и се оставят настрани
  • жълтъците се разбиват леко със захарта и виното сн.1
  • поставя се тенджера с вода да заври, и след това над нея се слага съдът с жълтъците, захарта и виното сн.5
  • огънят се намалява и кремът се вари при непрекъснато бъркане до сгъстяване .Не трябва да завира.Отнема от 6 до 10 минути.Прибавят се лимоновият сок, ванилията, ромовата есенция.Опитва се и ако е необходимо нещо се добавя на вкус.Може да се ароматизира и с малко еспресо.сн.2
  • желатинът се накисва в студена вода и се разтопява в МВ
  • кремът се охлажда с бъркане.Може да се постави в съд със студена вода за по-бързо изстиване
  • Прибавя се желатинът
  • сметаната се разбива на пяна и внимателно се добавя към охладения крем сн.3,4
  • готовият крем се разпределя в купички, а вурху него се изсипват ягодите
  • оставя се за малко в хладилник


Може да се сервира и топъл, тогава няма нужда от сгъстяване със сметана и желатин и е по-скоро като сос.
Често Сабайон се използва, освен с плодове, и за сервиране на тестени десерти като щрудели, бисквити, палачинки.

9 коментара:

  1. Много вкусно и красиво, гледала съм това предаване с Жак и Джулия!
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудно кремче Сонче,и вкусно и красиво поднесено!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам този крем, а почти никога не успявам да го направя.Благодаря за подробното обяснение :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусен! Любим! Браво, Сонче, страхотна текстура!

    ОтговорИзтриване
  5. Обичам този крем,а така в комбинация с ягоди-съвършенство.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е един от любимите ми кремове!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  6. Страхотен е,Соня, бих го хапнала във всички възможни варианти,които предлагаш!
    Все още и него не съм опитвала,но то в това море от рецепти вече съм убедена,че ще има нещо ново и провокиращо винаги!
    Мислено се подслаждам с една чашка и ти пожелавам лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  7. Харесвам този крем, ароматен и деликатен. Днес направих торта с грозде и крем "сабайон", сигурно е много изкушаващо вкусен с ягоди?! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Или!Аз пък не съм опитвала нищо с грозде, освен със стафиди, но май имаш пред вид друго?А с ягоди всичко е вкусно!Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow