Есента е любимият ми сезон! Топло, но не горещо, много цветно и богато на плодове и зеленчуци време! Крушата е един от типичните, но не много популярни есенни плодове.
Или поне до скоро пренебрегван от мен :).
Миналата година правих невероятната торта шоколадов мус с круши на Йоли , карамелен сладкиш с круши и шоколад, клафути и крамбъл.
зад последните "сложни " думи се крият много лесни десерти
Сега ви предлагам само овкусени с подправки и вино круши залети с шоколад.
Семпло, елегантно и същевременно невероятно вкусно! Не случайно пошираните круши са класика сред плодовите десерти.
Продукти
за 4 порции
4 круши
за поширането
250 мл бяло вино(може и червено)
200 мл вода
200 мл портокалов сок
3 карамфилчета
1 пръчка канела
3 зърна кардамом
100 г захар
кората и сока на 1/2 лимон
шоколад
100 г шоколад
100 мл течна животинска сметана
допълнително
орехи
червени боровинки (сушени)
Приготвяне
- виното, водата, сока, захарта и всички подправки се загряват до завиране
- крушите се обелват. Може да се почисти вътрешността със специален уред или да се разрежат наполовина и да се почисти средата.Аз исках да ги запазя цели за по-интересен ефект.
- поставят се в загрялата течност и се задушават около 8 минути, зависи от вида и степента на зрелост
- изваждат се след като започнат да омекват, но без да се чака да се разварят.Проверява се с леко боцкане с вилица.
- течността се прецежда и се оставя да ври докато се изпари и остане на 1/3 от първоначалното количество, добавят се червените боровинки
приготвяне на шоколада
- сметаната се загрява на микровълновата за около 30 секунди
- шоколадът, начупен на дребно, се прибавя и се бърка до пълното му разтваряне
- крушите се поставят в чинии за сервиране, заливат с топлия шоколад
- преди сервиране отстрани се добавя от редуцирания сироп, орехи
сервира се с нож и вилица(лъжичка)
на снимката в началото е круша потопена в шоколад
Добавям снимка на варианта с почистени круши. Използвала съм специалният уред, който почиства семената без да нарушава цялостта на плода.Не е толкова ефектно, но пък е по-лесно за консумация!
Така добре си го описала този великолепен десерт, Сонче: елегантен е, семпъл и изключително вкусен! Усмивки и уютна вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Наистина лесно и вкусно се оказа! Поздрави и хубава нова седмица!
ИзтриванеИ аз се впечатлих от думите за него... Не съм опитвала, но май трябва да попълня този пропуск. Благодаря, че сподели, Соня, прекрасен десерт!
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая. :)
Хихи, наистина е пропуск, Гери! Тази класика я подминавах, но миналата година , когато поширах круши за тортата на Йоли ги опитах и си бях намислила, че няма да пропусна! И не съжалявам! Беше за специални гости и се представих много добре! Ще пробвам само варианта с почистването....Поздрави и слънчева седмица!
ИзтриванеДа знаеш, че опитам ли, ще е по твоята рецепта и после ще се похваля, ако се справя. :)
ИзтриванеПоздрави, Сонче, и лека вечер!
Изключително вкусен,сочен и много елегантен десерт,Соня!Неустоимо поднесен!Поздрави и хубав понеделник!И добре дошла!
ОтговорИзтриванеЧудесен и сочен десерт!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянка, хубава нова седмица!
ИзтриванеПървата снимка ме уби- дояде ми се адски много и май това е целта на снимката- да ме провокира да направя и аз това есенно изкушение! Браво, Сонче!
ОтговорИзтриванеМного обичам поширани круши, Соня,
ОтговорИзтриванечудесно предложение и снимки, изглежда страхотно - фино, вкусно и елегантно.
Поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана
Наистина лесно и ефектно предложение, Сонче! Имаше една много сочна и сладка круша в двора на съседите и откакто я отрязаха не мога и не мога да попадна на круша с толкова хубав вкус. Определено ми се прииска да направя рецептата, така, че ще атакувам пак пазарите :) Поздрави и приятна вечер!
ОтговорИзтриване