Предлаганото ястие е много леко, независимо, че е с "червено "месо.Месото е от вайсбрат (мускулите от външната част на бута).Гъбите са пресни, кладница. Участват в соса, като му придават гъбен вкус и аромат и като гарнитура, карамелизирани в смес от масло и зехтин.
Ястието се допълва от задушени зеленчуци и задушен ориз с фиде
Продукти
за 2 порции
- 350 г от телешки вайсбрат
- 1 с.л. горчица
- черен пипер
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. масло
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.л. майорана
- 1/2 глава стар лук
- 200 г гъби кладница или печурка
- 100 мл ароматно бяло вино
- розмарин, сол
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. масло
Калории - общо 1583 Ккал
за 1 порция 792 Ккал (без ориза)
Приготвяне
- месото се нарязва на шайби с дебелина около 1,5 см и много внимателно се начуква сн.1
- намазва се с горчицата и се поръсва с черен пипер
- оставя се на покрито на студено за 1 час
- брашното се смесва с майораната
- мазнината се поставя в нагрят тиган
- месото се овалва в брашното и се запържва от двете страни до златисто сн.3,4
- изважда се и в същата мазнина се задушава много ситно нарязаният лук
- добавят се 2-3 нарязани на ивички гъби, 100 мл вино и 100 мл вода, розмарин, сол
- месото се връща в тигана, покрива се с капак и се задушава на най-слабата степен на котлона за около 30-40 минути, до омекване сн.5
- в отделен тиган в смес от масло и зехтин се пържат останалите гъби
Соня, това е точно мой тип ястие. Непременно още този уикенд ще го притотвя! Изключително вкусно изглежда и снимките са невероятни! Мигновено огладнях!!!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Ще чакам отзиви, Михаела!Хубава неделя!
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеБез да искам изтрих коментара ти, Ванче!Имах го в пощата "Много вкусно изглежда ,Сонче ! И аз готвя често телешко , ще си спомня рецептата ти следващия път ! Прегръдка ! " , благодаря ти!
ИзтриванеСоня, и аз съм любител на телешко!
ОтговорИзтриванеМесото изглежда много сочно!
Хубава вечер !
Благодаря, Дани!
ИзтриванеМного вкусно телешко,а и тези гъби-страхотия....
ОтговорИзтриванеВкусно и сочно телешко, с чудесна гарнитура!
ОтговорИзтриванеХубава петъчна вечер, Соня!
Благодаря ви, Живе, Ина, спокойна неделна вечер и хубава нова седмица ви желая!
ИзтриванеМислях скоро да не ям месо, но тази рецепта ме разубеди напълно :)
ОтговорИзтриванемесото си е месо и аз не бих се отказала! Освен това телешкото е много по-добре от тлъстите меса. Щесе радвам ако рецептата ви хареса! Поздрав и "луда гъба"!
Изтриване