Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 18 април 2013 г.

Телешко задушено с гъби(вайсбрат)


Предлаганото ястие е много леко, независимо, че е с "червено "месо.Месото е от вайсбрат (мускулите от външната част на бута).Гъбите са пресни, кладницаУчастват в соса, като му придават гъбен вкус и аромат и като гарнитура, карамелизирани в смес от масло и зехтин.
Ястието се допълва от задушени зеленчуци и задушен ориз с фиде
Продукти 
за 2 порции

  • 350 г от телешки вайсбрат
  • 1 с.л. горчица
  • черен пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. масло
  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.л. майорана
  • 1/2 глава стар лук
  • 200 г гъби кладница или печурка
  • 100 мл ароматно бяло вино
  • розмарин, сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. масло

Калории - общо 1583 Ккал
 за 1 порция 792 Ккал (без ориза)

Приготвяне


  • месото се нарязва на шайби с дебелина около 1,5 см и много внимателно се начуква сн.1
  • намазва се с горчицата и се поръсва с черен пипер
  • оставя се на покрито на студено за 1 час
  • брашното се смесва с майораната
  • мазнината се поставя в нагрят тиган
  • месото се овалва в брашното и се запържва от двете страни до златисто сн.3,4




  • изважда се  и в същата мазнина се задушава много ситно нарязаният лук
  • добавят се 2-3 нарязани на ивички гъби, 100 мл вино и 100 мл вода, розмарин, сол
  • месото се връща в тигана, покрива се с капак и се задушава на най-слабата степен на котлона за около 30-40 минути, до омекване сн.5
  • в отделен тиган в смес от масло и зехтин се пържат останалите гъби


11 коментара:

  1. Соня, това е точно мой тип ястие. Непременно още този уикенд ще го притотвя! Изключително вкусно изглежда и снимките са невероятни! Мигновено огладнях!!!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Без да искам изтрих коментара ти, Ванче!Имах го в пощата "Много вкусно изглежда ,Сонче ! И аз готвя често телешко , ще си спомня рецептата ти следващия път ! Прегръдка ! " , благодаря ти!

      Изтриване
  3. Соня, и аз съм любител на телешко!
    Месото изглежда много сочно!
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно телешко,а и тези гъби-страхотия....

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусно и сочно телешко, с чудесна гарнитура!
    Хубава петъчна вечер, Соня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Живе, Ина, спокойна неделна вечер и хубава нова седмица ви желая!

      Изтриване
  6. Мислях скоро да не ям месо, но тази рецепта ме разубеди напълно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. месото си е месо и аз не бих се отказала! Освен това телешкото е много по-добре от тлъстите меса. Щесе радвам ако рецептата ви хареса! Поздрав и "луда гъба"!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow