Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

понеделник, 20 август 2012 г.

Суфле шоколадова лава (кексче с течна сърцевина)



 Днес имам много скъп гост - най-голямата ми дъщеря от САЩ дойде да си прибере сина.
Тя е любител на всичко шоколадово и това беше повод за това изкусително десертче!




Сладкишът е много лесен, става бързо и е много ефектен, подходящ за гости. Да не пропусна, че е вкусен! Основната рецепта, всички знаят е на Йоли.(пропускам чуждоезичните)
Предлагам и моята модификация. Резултатът беше отличен, още от първия път.
 
Не е задължително да се замразява, пекох веднага след приготвяне на сместа и се получи много добре.Замразените купички пазих 10 тина дни във фризера и пекох след това веднага, без предварително размразяване.Времето за печене е най-важният елемент от рецептата. Зависи от големината на купичките, колко са пълни и разбира се от вашата фурна :).
Добавих сметана към рецептата защото не ми хареса вкуса на натуралния шоколад.Ако се прави с млечен шоколад може и без сметаната.Въпрос на вкус, просто опитайте сместа, преди да добавите брашното, това ще бъде вкусът на течната вътрешност.
 
Продукти
За 4-5 броя
Използвах алуминиеви купички за крем карамел
  • 100 г шоколадов кувертюр – 52 %
  • 100 г готварски маргарин ( 80 %)
Може масло
  • 50 г захар
  • 100 течна сметана
  • 40 г брашно(2 с.л.)
  • 1 с.л. какао
  • 2 яйца L
  • 1 ванилия



Приготвяне

  • Шоколадът, на парченца, маслото и захарта се разтопяват на слаб огън, на водна баня, до получаване на еднородна лъскава смес
  • След като застине малко се прибавя сметаната и леко разбитите с вилица яйца
  • Следват ванилията, какаото и брашното
  • Разбърква се много добре
  • Купичките се намазват с масло и се поръсват с брашно(захар, какао).
  • Пълнят се до средата.Ако ги напълните до горе, трябва да увеличите времето за печене.
  • Пекат се в предварително загрята на 220 С фурна за 10-12 минути.
Аз изпекох най-напред една за 12 минути и вътре не беше течно.След това намалих времето на 10 минути и се получи желаната кремообразна вътрешност при разрязване.
Сервират се веднага.




9 коментара:

  1. О,как добре ми дойде сутринта с кафенцетооооо...
    Превъзходно е станало кексчето!
    Поздрави и хубав ден*)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни лавики,Соня! И аз ги правих по Коледа:)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно изглеждат!
    Аз още не съм се престрашила да ги направя...

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна лава, Сонче! Шоколадово, течно... Наслада не само за очите, а сигурна съм - и за небцето е била!
    Поздрави и много хубави мигове да си изкараш с гостенката!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, супер ти се е получил! Браво! Но то при теб всичко е перфект! Приятно изкарване с дъщеричката! Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Великолепен десерт,Соня!Много тачен и у нас!
    Поздрави на дъщеря ти от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно изглеждат!
    Вкъщи веднъж правих подобни, но рецептата беше друга. Не се получиха никак добре и оттогава не се престрашавам да пробвам отново, макар че много обичам шоколадови десерти. Все пак лесно се правят, печенето е само по-сложната част. Определено се вдъхнових отново да ги направя. :)
    Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Поздравления за рецептата! От прекрасните снимки се мотивирах да я пробвам, но ми казаха, че преди печене трябва да поседят около час във фризера... Чудех се дали ще повлияе? Моля за съвет! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте Вероника,не, не е необходимо, аз съм писала, че съм пекла и така и замразени. Разликата е във времето за печене.Замразените се пекат 2-3 минути повече.Ще се радвам да споделите резултата!Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...