Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

четвъртък, 4 април 2013 г.

Пролетна баница с коприва и лапад



Не знам даже дали трябва да е баница, но е с кори! За първи път правя баница със "зеленища" защото не ги обичаме много.Но точно тази рецепта ми допадна заради ориза.Оригиналът е на леля Маргарита от Севлиево, благодаря й! Моята добавка е моцарелата, която значително подобрява вкуса, разтичайки се ....С една дума, много ни хареса!


Продукти
за тавичка 28 см


  • 8-10 кори за баница
  • 150 г коприва
  • 150 г лапад
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 глава стар лук
  • 1 к.ч*. ориз
  • 1 к.ч. домати на кубчета
  • сол, черен пипер
  • 3 яйца
  • 150 г краве саламурено сирене
  • 100 г моцарела
  • 60 мл мазнина за корите
*к.ч. е с вместимост 100 мл



Приготвяне


  • зеленината се почиства от дръжки, измива се, отцежда се и нарязва
  • в тенджера се загрява вода със сол  до кипене и коприват аи лападът се бланширата за 1 минута
  • отцеждат се добре
  • зехтинът се загрява в дълбок тиган и в него се задушава нарязаният на дребно лук
  • добавя се оризът и се запържва
  • следват нарязаните зеленини, разбърква се и се добавят черният пипер, солта и доматите
  • наливат се 3 к.ч. вода, покрива се с капак и се оставя на слаб огън оризът да поеме водата и да набъбне
  • изчаква се да изстине малко
  • яйцата се разбиват с вилица и към тях се добавя натрошеното сирене
  • моцарелата се реже на кубчета
  • корите за баница се мажат с мазнина( аз използвах смес от зехтин и масло) и се слепват по 2
  • плънката се разпределя на 4-5 части и се реди най-пред оризовата смес, поръсват се кубчета от моцарелата и от сместа с яйцата
  • завиват се на руло и се подреждат в намазана с мазннина тава
  • отгоре се намазва със зехтин
  • пече се около 50 минути на 190 С








11 коментара:

  1. Соня, чудесна е станала!
    Обичам баница със зелении и ще опитам
    вкусното ти предложение!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!Зелении, ама и екстри :) за да ни хареса!Поздрав!

      Изтриване
  2. Ние пък обожаваме зелени банички :) Твоята е чудесна Соня!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, Дани! Поздрав и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. То и моите вкъщи не си падат по зелениите, но гледам да добавям нещица, които да подобрят вкуса, както и ти си направила. Чудесна е станала, ще се пробвам да я направя и ако не те, то със сигурност аз ще си хапна множко :)

    Усмихнат уикенд, Сонче :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно може и повече подправки, но тъй като не съм правила друг път, ограничих се до оригинала, а там беше само черен пипер!Дано да им хареса на домашните ти!Поздрав!

      Изтриване
  5. Много апетитно изглежда баничката! Привлече ме моцарелата вътре и май това ще ядем в неделя :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катя,ще се радвам да споделиш впечатленията !Поздрав и хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Правя баници със зелении, но такава рецепта с ориз не съм срещала. А пък екстрите, които си прибавила я правят още по-интересна!
    Сонче, изглежда фантастично, за вкуса не се съмнявам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за мен беше новост, една дама от Севлиево сподели тази рецепта и ме впечатли.Аз добавих моцарелата:) и се получи добър резултат!Поздрав!

      Изтриване
  7. В родопският край към обикновената плънка за баница добавят и ориз. Нарича се родопски клин. Много вкусна баница става.

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...