Не знам даже дали трябва да е баница, но е с кори! За първи път правя баница със "зеленища" защото не ги обичаме много.Но точно тази рецепта ми допадна заради ориза.Оригиналът е на леля Маргарита от Севлиево, благодаря й! Моята добавка е моцарелата, която значително подобрява вкуса, разтичайки се ....С една дума, много ни хареса!
Продукти
за тавичка 28 см
- 8-10 кори за баница
- 150 г коприва
- 150 г лапад
- 3 с.л. зехтин
- 1 глава стар лук
- 1 к.ч*. ориз
- 1 к.ч. домати на кубчета
- сол, черен пипер
- 3 яйца
- 150 г краве саламурено сирене
- 100 г моцарела
- 60 мл мазнина за корите
Приготвяне
- зеленината се почиства от дръжки, измива се, отцежда се и нарязва
- в тенджера се загрява вода със сол до кипене и коприват аи лападът се бланширата за 1 минута
- отцеждат се добре
- зехтинът се загрява в дълбок тиган и в него се задушава нарязаният на дребно лук
- добавя се оризът и се запържва
- следват нарязаните зеленини, разбърква се и се добавят черният пипер, солта и доматите
- наливат се 3 к.ч. вода, покрива се с капак и се оставя на слаб огън оризът да поеме водата и да набъбне
- изчаква се да изстине малко
- яйцата се разбиват с вилица и към тях се добавя натрошеното сирене
- моцарелата се реже на кубчета
- корите за баница се мажат с мазнина( аз използвах смес от зехтин и масло) и се слепват по 2
- плънката се разпределя на 4-5 части и се реди най-пред оризовата смес, поръсват се кубчета от моцарелата и от сместа с яйцата
- завиват се на руло и се подреждат в намазана с мазннина тава
- отгоре се намазва със зехтин
- пече се около 50 минути на 190 С
Соня, чудесна е станала!
ОтговорИзтриванеОбичам баница със зелении и ще опитам
вкусното ти предложение!
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря, Дани!Зелении, ама и екстри :) за да ни хареса!Поздрав!
ИзтриванеНие пък обожаваме зелени банички :) Твоята е чудесна Соня!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани! Поздрав и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеТо и моите вкъщи не си падат по зелениите, но гледам да добавям нещица, които да подобрят вкуса, както и ти си направила. Чудесна е станала, ще се пробвам да я направя и ако не те, то със сигурност аз ще си хапна множко :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат уикенд, Сонче :)
Сигурно може и повече подправки, но тъй като не съм правила друг път, ограничих се до оригинала, а там беше само черен пипер!Дано да им хареса на домашните ти!Поздрав!
ИзтриванеМного апетитно изглежда баничката! Привлече ме моцарелата вътре и май това ще ядем в неделя :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Катя,ще се радвам да споделиш впечатленията !Поздрав и хубави почивни дни!
ИзтриванеПравя баници със зелении, но такава рецепта с ориз не съм срещала. А пък екстрите, които си прибавила я правят още по-интересна!
ОтговорИзтриванеСонче, изглежда фантастично, за вкуса не се съмнявам!
Поздрави!
И за мен беше новост, една дама от Севлиево сподели тази рецепта и ме впечатли.Аз добавих моцарелата:) и се получи добър резултат!Поздрав!
ИзтриванеВ родопският край към обикновената плънка за баница добавят и ориз. Нарича се родопски клин. Много вкусна баница става.
ОтговорИзтриване