Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 7 януари 2013 г.

Портокалово тирамису в чаша


Както вече споменах при Шоколадовото тирамису, Главният дегустатор не харесва острия вкус на класическото тирамису.


Затова експериментирам с разновидности.Пак си е тирамису защото присъстват основните съставки - бишкоти, кафе, алкохол, маскарпоне, яйца, но с портокалов аромат и капучино.
  Кремът  с белтъците е много лек и пухкав!
И изпробвах варианта на тирамису в чаша.Удобно и лесно за сервиране!
Чашките бяха 4, но  се оказаха малко големи и  ги ядохме на 2 пъти.
Продукти 
за 4 -6 порции

  • 160 г бишкоти (ит)
  • за напояване
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 с.л. разтворимо кафе
  • 2 с.л. захар
  • 50 мл коняк
  • портокалова  есенция

крем

  • 2 яйца - ж и б отделно
  • 100 г захар кристална
  • кора и сок от 1/2 портокал
  • 30 мл коняк
  • 200 г маскарпоне
  • 150 мл неподсладена сметана
  • 2 с.л. пудра захар

  Приготвяне

  • жълтъците се разбиват в метална или стъклена купа със захарта да утрояване на обема
  • прибавят се портокаловия сок и кора и  конякът,   купата се слага на водна баня
  • продължава бъркането,аз го правя с миксера, на ниска степен до сгъстяване на крема 
  • отдръпва се и се оставя да се охлади
  •  маскарпонето се разбърква с пудрата захар
  • прибавя се сметаната и всичко се разбърква до еднородна смес 


  • смесват се млечният и яйчният крем 
  • белтъците се разбиват на сняг с няколко капки портокалов сок и внимателно се примесват към крема
  • в горещото мляко се разтваря кафето и се прибавя конякът, захарта и есенцията
  • бишкотите се топят  в млякото и се редят на дъното на чашата, като се начупват 
  • покрива се с крем, пак се редят бишкоти и се завършва с крем
  • оставя се да се охлади и преди сервиране се покрива с настърган шоколад

23 коментара:

  1. Кремчето изглежда разкошно Сонче!
    Добре си е като похапне човек да приключи с нещо сладичко:)
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  2. И аз обичам плодово тирамису ! С портокал не съм опитвала , ще пробвам !
    Изглежда много вкусно ,Сонче !
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. непременно пробвай , Ванче!На нас много ни хареса!Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  3. Сонче, чудесно кремче! Много вкусно предложение!
    Сърдечни поздрави! :))

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам тирамису, а комбинацията с портокал е страхотна, Соня.
    Чудесна идея и неустоимо поднасяне,
    поздрави и сладки зимни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите отзиви, Дианка!Хубава вечер и топъл поздрав!

      Изтриване
  5. Перфектното тирамису,Соня!
    Тази чашка изобщо няма да ми дойде много,даже за още ще питам!Прелест!В чашки наистина е най-удобно!Харесва ми,че обработваш термично жълтъците.
    Пожелавам уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Роси!Не бих могла да си представ да оставя и жълтъците сурови, достатъчнои са суровите белтъци:).Хубава зимна вечер и поздрав!

      Изтриване
  6. Много апетитно и ароматно, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  7. И на мен в чашки ми е по-любимо, но с портокал точно не съм опитвала. Звучи ободряващо и вкусно! Ще опитам. Благодаря, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче, моят основен дегустатор също не харесва класическо тирамису, но това предложението мисля, че ще се хареса. На мен ми звучи много вкусно. Сочно и красиво е на снимките! Поздрави и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за комплимента, Снежи!Има много да се желае за снимките, но...когато му дойде времето.Фотоапарата смених и сега не мога още да го разуча!Така е, ще правим каквото харесват дегустаторите, че май няма смисъл иначе!Поздрав и хубава вечер!

      Изтриване
  9. Записвам си ,Сонче!
    Много апетитно и съблазнително!
    Честита нова премяна на блога
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  10. Сонче, най-накрая днес, влизайки, изизайки се ориентирах как ва видя последната ти рецепта и въобще блога ти и коментарите къде да пиша!
    Много обичам такива импровизации на класически десерти! Твоя портокалов вариант със сигурност е много вкусен. Аз приготвях лимоново тирамису ...
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за визитата, Бианка.Непременно ще опитам и лимоново!Не можах да намеря в блога ти, но идеята ми харесва и ще я осъществя!Поздрав!

      Изтриване
  11. Сонче,от хубави по-хубави десерти правиш!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow