Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

вторник, 11 декември 2012 г.

Свинско бон филе на тиган с лимонов сос (свински скалопини)

Много хора избягват свинското заради мазнините.Но има една част от прасето,  която е без никакви мазнини и може да се приготвя по много начини, защото месото е изключително крехко и вкусно .Това е бон филето. Тук има рецепта за пълнено бон филе, на фурна.
А днес ви предлагам бон филе на тиган с лимонов сос.


Тези дни разбрах за  "скалопини" от блога на Катерина.
Оказа се, че тези малки тънки крехки парченца месоот бон филето са популярни с италианското име "скалопини". Независимо дали са телешки, свински или от друго месо.


Продукти
за 2-3 порции

  • 1 бр. свинско бон филе(500г)
  • лимонов сок от един лимон
  • листа салвия
  • черен пипер
  • 1 с.л. масло
  • 100 мл ароматно вино

   Приготвяне


  • филето се нарязва на тънки филийки
  • поръсват се с черен пипер и лимонов  сок и листа салвия и се оставят да престоят за поне 1 час
  • тиганът се загрява и филенцата се запичат за по 1-2 минута от двете страни
  • изваждат се и в тигана се загрява маслото, прибавя се виното и лимоновия сок и филенцата се връщат за малко в тигана, колкото да поемат от ароматите
  • изваждат се в чинията за сервиране, изчаква се сосът малко да се сгъсти и се сервира


13 коментара:

  1. Сонче,то е хубаво да избягваш от свинското,но аз като почна да бягам ми омекват коленете.:))))),обичам го пустото му и свинско:)!А,тези твои скалопини са превъзходни!

    ОтговорИзтриване
  2. ох,ох,ох!
    И у нас е на почит !!!!Бягам,но към него хихи!
    страхотно изглежда ,Сонче!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно, пък и бързо се приготвя!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сонче, аз съм от тези, които отбягват свинското, но нали знаеш, че "крушката си има опашка". Разказвала съм го вече няколко пъти, че за една операция на майка платих навремето 10 000,00 немски марки и от тогава, започнах да съм по-внимателна. Не мога обаче да отрека, че точно тази част от свинското месо е невероятно вкусна. Не мога да отрека, че и на мен коленете ми омекват, и на 10 години готвя веднаж свинско, и си хапвам с огромна наслада, и се опитвам да забравя, че не трябва да го ядем. Какво да се прави? Aз ли да съм абсолютната праведница, нека и аз да съгреша, че после да има за какво да искам прошка. :)))

    Ех, много се разбъбрих, а твоята порцийка е толкова апетитна, омайваща и неустоима, че коленете ми станаха като кашкавал оставен на парното... :))) Xубаво е, че няма как да си взема, иначе днешният ми грях, щеше да е огромен и не знам дали щеше да ми е простен... :)))

    Прегръдки, мила Соня, прекрасна сряда от мен и искам още да ти кажа, че днес получих доказателство, че ти си един прекрасен човек, който заслужава не само моето, а и на всички, които те познават и които не те познават уважение и почит! ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
  5. Ароматно и много крехко!
    Докато съм жива и здрава, ще си похапвам свинско, пък после ще му мисля:)))
    Прегръдки Сонче и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудни месца Сонче така хубаво ухаят и със сигурност много вкусни.
    Прекрасно поднесено!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз си го хапвам с кеф, но не прекалявам:) Това не бих могла да пропусна! А пък декорацията на ястието много ми хареса:) Поздрави, Сонче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катя!Само ти обърна внимания на моите опити за декорация!Поздрав и хубава вечер!

      Изтриване
    2. Здравей!Решила съм да изпробвам рецептата!Имам едно питане-бяло или червено вино да избера за нея?Благодаря ти предварително! :)

      Изтриване
    3. Здравейте,за приготвянето- бяло вино, ароматно.Аз много често използвам пелин, защото има много аромати.А за сервиране= червено.Аз обожавам каберне, може и мавруд или мерло.

      Изтриване
    4. Много ти благодаря!Вече започнах с приготовлението.Хубав ден и весели празници! :)

      Изтриване
  8. Свинското у дома се хапва рядко, по ред здравословни причини, но пък толкова ми е вкусно. Тези филенца изглеждат толкова апетитно, как да им устои човек :)
    Поздрави и усмихната предпразничка седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. И аз си го хапвам с кеф, но гледам да го редувам с други месца :)
    Чудесни скалопини, Сонче! Само свинско не съм правила така, но ще поправя тази грешка.
    Много апетитно звучи с тази салвия :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...