Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (4) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (14)

търся в този блог

събота, 1 юни 2013 г.

рибена чорба ли? - Супа от риба - подробно по Жак Пепен


Започвам с това, че Главният дегустатор ми е поставил отдавна задача да приготвя рибена супа!
Не се осмелявах, докато не видях по Фиеста как Жак Пепен, заедно с Джулия Чайлд, прави добре известната си "Средиземноморска супа".


Сега вече ще ви кажа, че оценката беше "ммм, възхитителна"!
Много ни хареса, ще се прави отново!
Изключително вкусна, ароматна, леко пикатна от невероятния сос, с който се поднася по рецептата на Жак Пепен!

Спазвала съм продуктите и количествата по оригиналната рецепта, като  пропуснах мидите и шафрана, по обясними причини,  и намалих зехтина в соса.
Изглежда дълго, но всъщност  е много лесно.    Източник.

Продукти
за 4-5 порции

  • по 2 филета от 2 вида риба, общо 400-500 г(сьомга и бяла риба)

  • 3 с.л. зехтин
  • 1,5 ч.ч. нарязан на дребно стар лук
  • няколко стръка зелен лук
  • 1 с.л. нарязан на дребно чесън или няколко стръка зелен
  • 2 ч.ч. домати от консерва
  • 1 ч.ч. бяло ароматно вино
  • 4 ч.ч. рибен бульон -(рецептата следва)
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1/2 с.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • естрагон, може сух

за соса

  • 1 филия бял хляб, без кората
  • 6 скилидки чесън
  • един малък варен картоф
  • 1 печена червена чушка
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
(не го пропускайте, аз не обичам люто, но беше страхотно вкусно)
  • 60 мл бульон от супата
  • 1 яйчен жълтък
  • 150 мл зехтин
  • черен пипер

 Приготвяне
рибен бульон

  • 3-4 глави от риба, ако има и кости, се варят със сол, 2-3 дафинови листа и няколко зрънца черен пипер в 1,5 л вода за около 35-40 минути.Прецежда се и се съхранява на студено.

  супа

  • дълбока тенджера се загрява и в нея се излива зехтина
  • в загрелия зехтин се задушават за около 4-5 минути лука и чесъна, нарязани на ситно
  • добавят се последователно виното, доматите, рибния бульон, разбърква се
  • прибавят се подправките - сол, мащерка, черен пипер, покрива се с капак
  • вари се на слаб огън 15-20  минути 
  • добавя с еестрагона
  • рибата се реже на едри кубчета и се прибавя към супата
  • вари се още 5 минути и се сервира гореща с хляб и сос

сос

  • всички съставки за соса се смесват в блендер и се разбиват до получаване на гладък крем

Хлебните филийки(от франзела) се намазват със соса и се потапят в супата.



8 коментара:

  1. Соня,не съм чела по-изкусителна супа!
    И сосът много ми хареса!
    Радвам се, че ни я представи с толкова апетитни снимки!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, все още не съм събрала смелост за рибена чорба и никога не съм готвила. Това ти предложение за малко да го отмина, но след като го прочетох чак ми се прииска да опитам. Нямам представа за вкуса, но ми звучи доста апетитно. Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз не съм голям специалист на рибата, но тази супа изглежда толкова апетитно, че определено ще пробвам рецептата:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ммммм перфектна е!!! Обичам рибена чорба, а тази звучи...вкусно :)
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитно изглежда!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен7 май 2015 г., 15:08

    Въпреки че никога не съм опитвала да приготвя рибена супа, мисля да направя вашата - толкова е апетитна просто! Само за справка - какви бели риби да ползвам? Вашите какви бяха и може ли рибата да е от един вид?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте, опитайте , на нас много ни хареса! Бялата риба може да е замразена - филе, треска или друга.А сьомгата може да намерите и прясна, но ако не, използвайте замразена, но филе.Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
  7. Анонимен7 май 2015 г., 21:34

    Благодаря! Ще опитам със филе от сьомга и треска (въпреки, че не съм опитвала никога треска)

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...