Запеканките са ми любимите вечери - приготвят се бързо, с каквото има в хладилника и винаги е вкусно.Такава обаче , с галета правя за пръв път! Много добре се получи, ястието става с хрупкава текстура, и сирената и галетата се съчетават много добре с карфиола.
Горщо ви препоръчвам тази вкусотия, отнема не повече от 40 минути!
Продукти
за 2 порции
малка касерола, около 25 см
- 250 г карфиол
- сол
- 3 с.л. галета, смесена с подправки по избор
- (босилек, риган, мащерка, черен пипер)
- 20 г разтопено масло
- 40 г високомаслен кашкавал
- 50 г извара
- 30 г чедър
Приготвяне
- карфиола се накъсва на розички и се слага във вряща подсолена вода
- вари се 10 минути и се изцежда добре
- слага се в съда за печене
- в купа се смесват разтопеното масло, извара и настъргания кашкавал
- прибавя се галетата с подправките
- получената смес, като трохи, се разпределя върху карфиола
- отгоре се посипва с настъргания чедър
- пече с епредварително загряна на 175 С фурна за 20 минути или докато образува коричка, а отдолу разтопеното сирене ври
И аз обичам запеканки за вечеря, Сонче! Хареса ми твоята, а аз веднъж правих с риба хек, отгоре поръсена с галета, нарязани домати, чесън и магданоз....до снимки не стигна, но ако я направя пак ще споделя, защото както казваш запеканките са винаги вкусни!
ОтговорИзтриванеПоздрави! Хубав следобед!