Продукти
за около 15 броя малки сарми
1 малка кисела зелка
2 с.л. олио
1/2 глава стар лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
1 каф. чаша стафиди
1 каф. чаша нарязани орехи
щипка канела
1/4 ч.л. кимион
черен пипер
4 с.л. олио
Приготвяне
- зелевите листа се измиват много добре и се отцеждат
- мазнината се загрява в тиган и в нея се задушават до омекване лука и моркова, нарязани на много дребно
- изсипва се ориза и се пържи до побеляване
- прибавят се орехите, стафидите и подправките
- долива се 1 ч.ч. вода и се оставя да поври докато оризът я поеме
- слага се по 1 пълна супена лъжица от сместа в листо и се завива сармичка
- подреждата се в дълбок глинен или стъклен съд с капак
- заливат се с 3 ч.ч. вода и мазнината и се слагат във фурната покрити с капака
- пече се около 1 час na 200 C, наблюдава се да не изври водата напълно и да не загори
сервират се със сос - бешамел или доматен
Сонче, много обичам постни сармички. Но е факт, че само на Бъдни вечер се сещаме за тях в моето семейство... Ама както и да е. Исках да кажа, че са чудесни твоите. С тези добавки на орехи и стафиди си представям каква фиеста от вкусове и аромати е. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава вечер!
Благодаря ти, Гери! Аз отдавна не правя кисело зеле, но от врме на време някой приятел ми донася зелка и тогава се сещам за тези хубави ястия! Поздрави и хубави празници!
ИзтриванеИ аз се нареждам в графа "обичащи ги". Утре ще ги опитам с твоите подправки, Сонче :) Приятна вечер!
ОтговорИзтриванеДано да ви хареса, Снежи! Поздрав!
ИзтриванеМммм,чудесни са,Соня!
ОтговорИзтриванеПожелавам да посрещнете Коледа в уют,топлина и хармония!
При теб е истинска българска Коледа, Сонче!!! Сигурна съм, че днес Бъдната ти трапеза ще е много ароматна, традиционна и вкусна!
ОтговорИзтриванеВесела и топла Коледа ти желая!!! Много здраве, хармония и любов! От мен, прегръдка! :)
Сонче, завъртях ги;) Сега остава да са вкусни, колкото тези тук на снимката!
ОтговорИзтриванеВесели празници! Желая на цялото ви семейство много хубави мигове, много здраве и разбира се, щастие!
Светли празници ви желая, Сонче и бъдете благословени!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа,Сонче!
ОтговорИзтриванеЗДРАВЕ,БЕРЕКЕТ,ЛЮБОВ И БЛАГОПОЛУЧИЕ ЗА ТЕБ И СЕМЕЙСТВОТО ТИ!
ПРЕГРЪДКИ!
Весела и щастлива Коледа!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, Сонче! Много здраве и щастие на теб и семейството!
ОтговорИзтриванеПо същия начин приготвям и аз постни сарми и пълнени чушки. Предпочитам ги пред тези с кайма. Твоите изглеждат много апетитно!
Весели празници!
Честито Рождество Христово!
ОтговорИзтриванеПожелание от сърце за светли и благодатни празници!
Пропуснала съм да то благодаря за рецептата, Сонче! Бяха много вкусни и ароматите много ми допаднаха! Ще си ги запиша и в моя виртуален тефтер :) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеСнежи, много се радвам, че са ви харесали! Поздрав!
ИзтриванеАз слагам и гъби, маслини и зехтин - става още по-хубаво.
ОтговорИзтриванеАз слагам още гъби, настърган домат, маслини и зехтин - става още по-вкусно.
ОтговорИзтриванеМного добре се получиха! Благодаря Ви за сполучливата рецепта,много харесвам блога ви,честичко си го отварям да си разглеждам рецепти:) Поздрави
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря, Катя! За доверието , за хубавите думи и споделеното! Зарадвахте ме! Поздрави и да ви е сладко!
Изтриванеа могат ли да са варени, не печени? Весели празници Ви пожелавам от сърце
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Меги! Разбира се, че може да се сварят, сложете малко повече вода и варете на ниска температура за да не загори.Полезен трик е поставянето на едно зелево листо на дъното на тенджерата. Весели празници да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеблагодаря за отговора, сега започвам да завивам сърмичките ;)
ИзтриванеСоня и аз се нареждам вече сред твоите почитатели.Ще ги направя за тази Коледа,а може и по- рано стига зелето да е готово.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Вивиан, и добре дошли в Моето сладко хоби ! Надявам се да ви харесат рецептите. Поздрави и да ви е сладко!
Изтриване