Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 23 декември 2013 г.

Постни сарми от кисело зеле на фурна , с плънка от ориз, орехи и стафиди




Продукти 
за около 15 броя малки сарми
1 малка кисела зелка
2 с.л. олио
1/2 глава стар лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
1  каф. чаша стафиди
1 каф. чаша нарязани орехи
щипка канела
1/4 ч.л. кимион
черен пипер
4 с.л. олио

 Приготвяне

  • зелевите листа се измиват много добре и се отцеждат
  • мазнината се загрява в тиган и в нея се задушават до омекване лука и моркова, нарязани на много дребно
  • изсипва се ориза и се пържи до побеляване
  • прибавят се орехите, стафидите и подправките
  • долива се 1 ч.ч. вода и се оставя да поври докато оризът я поеме
  • слага се по 1 пълна супена лъжица от сместа в листо и се завива сармичка
  • подреждата се в дълбок глинен или стъклен съд с капак
  • заливат се с 3 ч.ч. вода и мазнината и се слагат във фурната покрити с капака
  • пече се около 1 час na 200 C, наблюдава се да не изври водата напълно и да не загори

сервират се със сос - бешамел или доматен


23 коментара:

  1. Сонче, много обичам постни сармички. Но е факт, че само на Бъдни вечер се сещаме за тях в моето семейство... Ама както и да е. Исках да кажа, че са чудесни твоите. С тези добавки на орехи и стафиди си представям каква фиеста от вкусове и аромати е. :)
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Аз отдавна не правя кисело зеле, но от врме на време някой приятел ми донася зелка и тогава се сещам за тези хубави ястия! Поздрави и хубави празници!

      Изтриване
  2. И аз се нареждам в графа "обичащи ги". Утре ще ги опитам с твоите подправки, Сонче :) Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм,чудесни са,Соня!
    Пожелавам да посрещнете Коледа в уют,топлина и хармония!

    ОтговорИзтриване
  4. При теб е истинска българска Коледа, Сонче!!! Сигурна съм, че днес Бъдната ти трапеза ще е много ароматна, традиционна и вкусна!
    Весела и топла Коледа ти желая!!! Много здраве, хармония и любов! От мен, прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, завъртях ги;) Сега остава да са вкусни, колкото тези тук на снимката!
    Весели празници! Желая на цялото ви семейство много хубави мигове, много здраве и разбира се, щастие!

    ОтговорИзтриване
  6. Светли празници ви желая, Сонче и бъдете благословени!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Коледа,Сонче!
    ЗДРАВЕ,БЕРЕКЕТ,ЛЮБОВ И БЛАГОПОЛУЧИЕ ЗА ТЕБ И СЕМЕЙСТВОТО ТИ!
    ПРЕГРЪДКИ!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Коледа, Сонче! Много здраве и щастие на теб и семейството!
    По същия начин приготвям и аз постни сарми и пълнени чушки. Предпочитам ги пред тези с кайма. Твоите изглеждат много апетитно!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Честито Рождество Христово!
    Пожелание от сърце за светли и благодатни празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Пропуснала съм да то благодаря за рецептата, Сонче! Бяха много вкусни и ароматите много ми допаднаха! Ще си ги запиша и в моя виртуален тефтер :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз слагам и гъби, маслини и зехтин - става още по-хубаво.

    ОтговорИзтриване
  12. Аз слагам още гъби, настърган домат, маслини и зехтин - става още по-вкусно.

    ОтговорИзтриване
  13. Много добре се получиха! Благодаря Ви за сполучливата рецепта,много харесвам блога ви,честичко си го отварям да си разглеждам рецепти:) Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря, Катя! За доверието , за хубавите думи и споделеното! Зарадвахте ме! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  14. а могат ли да са варени, не печени? Весели празници Ви пожелавам от сърце

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, Меги! Разбира се, че може да се сварят, сложете малко повече вода и варете на ниска температура за да не загори.Полезен трик е поставянето на едно зелево листо на дъното на тенджерата. Весели празници да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря за отговора, сега започвам да завивам сърмичките ;)

      Изтриване
  16. Соня и аз се нареждам вече сред твоите почитатели.Ще ги направя за тази Коледа,а може и по- рано стига зелето да е готово.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Вивиан, и добре дошли в Моето сладко хоби ! Надявам се да ви харесат рецептите. Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow