Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (191) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (85) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

петък, 23 ноември 2012 г.

Пълнен шаран с не съвсем традиционна плънка от лук, орехи и стафиди и пържен шаран



Пълненият шаран е наистина традиционно българско ястие.В повечето случай се готви с домати .Аз не обичам много всички тези плакии.
Предлагам ви един друг вариант с ароматна плънка и леко сладникав вкус.
Ястието е изключително вкусно, малко екзотично заради използваните подправки в плънката, богато на аромати, изискано и подходящо  и за по-специални поводи.
Галетата и зехтинът образуват златиста коричка...
Точно такова го обичам!
Продукти
за  4 порции
  • 1 цял почистен шаран около 1 кг
плънка
  • 2 големи глави кромид лук
  • 1 голям морков
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. джинджифил
  • 100 г гъби
  • 100 мл вино
  • 1 к.ч. запечени и счукани орехи
  • 1 к.ч. стафиди
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л.галета
  • черен пипер
  • щипка канела
  • допълнително
  • 1 с.л. галета
  • 1 с.л. зехтин


Приготвяне
  • шаранът се измива, подсушава и се наръсва обилно с лимонов сок и черен пипер
  • приготвя се плънката
  • зехтинът и маслото се загряват и в тях се задушават лукът , чесънът и моркова, нарязани на дребно
  • прибавя се смляният джинджифил и се пържи още малко
  • добавя се соевия сос
  • следват нарязаните гъби и виното, готви се до пълното омекване на морковите, ако е необходимо се прибавя малко топла вода
  • прибавят се черният пипер, захарта, канелата, стафидите, орехите и галетата
  • разбърква се няколко пъти до сгъстяване
  • с готовата плънка се пълни корема на рибата и се зашива
  • рибата се поставя в тавата и отгоре се поръсва с галетата и на много тънка струйка със зехтина
  • ако остане плънка се слага отстрани
  • в тавата се налива много малко вода, около 1 к.ч. и се слага да се пече  в затоплена на 200 С фурна
  • пече се около 30 минути, до омекване на рибата
  • реже се и се сервира с картофено пюре или варени картофи


DSCN2952-001




Пържен шаран

14 коментара:

  1. Много вкусна и изискана рецепта, Сонче!
    Страхотна е!Хареса ми запечената и хрупкава коричка на шарана.А и плънката изглежда много примамливо!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче,моята свекърва точно такава плънка прави на шарана по Никулден, с орехи и лук и е страшно вкусен, но стафиди не е слагала.Предложението ти е страхотно и бихме експериментирали и така.Със сигурност е вкусно, колкото добре изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитайте, Дани, аз харесвам тези аромати и шарана е различен!

      Изтриване
  3. Сонче, богата и вкусна плънка си направила! Ние слагаме само лук,орехи и подправки.
    Чудесно предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Време е да разнообразите:), Тилия!благодаря, че намина!

      Изтриване
  4. Не съм правила до сега пълнен шаран.
    Твоя изглежда много апетитно, плънката е ароматна и гарантира чудесен вкус!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами то шарана си е класика, поне за България.Време е да направиш!Поздрави!

      Изтриване
  5. Сонче,това е и нашата плънка + суха люта чушка.Специалитет е на съпруга ми, роден на 6 декември.Аз първо пробирам стафидите от плънката.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, ние стрелците явно обичаме такива ароматни комбинации!Ще пробвам и с лютото, че моят съпруг без люто не сяда на масата, дори да е само салата!Хубав уикенд, Вили!

      Изтриване
  6. Ех, колко вкусна и апетитна рибка си приготвила! Сонче, великолепна рецепта! Усмихнат уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен е станал! И аз го пълня, но без стафидите:)Изглежда супер и знам, че е много вкусен!

    ОтговорИзтриване
  8. Соня идеална комбинация на плънката,и аз съм стрелец и обичам сладко,солените кисели нещица.Винаги по този начин си правя и аз шарана.Но за коричката от галета сега науавам от теб,така че ще пробвам и аз да го направя по този начин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не е късно човек да опита нещо ново!Радвам се, че ти допада!Хубав празник!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...