Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (19) Бетоловото (15) броколи (4) бутер тесто (19) българска традиционна кухня (137) великден (1) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) десерти (201) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (2) есен (32) желирано (36) за празник (107) заек (3) закуски (62) запеканка (10) италианска кухня (34) кайма (24) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (22) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (7) кремове (37) крок пот (5) круши (10) лесно (130) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (148) паста (20) патица (2) пилешко (48) пити (18) плодове (75) постно (36) праз (1) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (22) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (89) сос(дип) (1) спанак (27) супа (28) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (55) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (17) чия (2) шоколад (35) ябълки (16) ягоди (31) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (35) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 12 май 2018 г.

Филе скумрия с доматен сос на фурна




Макар и недолюбвана от "морските" народи, скумрията си остава една от най-популярните риби в България.А на фурна, с доматен сос, е един от най-вкусните начини да я приготвите!

Продукти
за 3 порции
6 бр. филета скумрия(500 гр)
лимонов сок
4 средни глави стар лук
1 морков
1 глава чесън
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. черен пипер
2 бр. дафинов лист
1/2 ч.л. сол
800 г консервирани белени домати нарязани на кубчета
 Време за приготвяне: 1 ч. 10 мин.
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 60 мин.
Калории
 Общо 2110 Ккал 
За една порция 703 Ккал 

Приготвяне 

Рибата се филетира по начин, описан тук, има и снимки :).
Скумрията се поръсва с черен пипер, сол и лимонов сок.
Приготвя се тава, достатъчно голяма за да се подредят филенцата.
Прави се подготовка на доматения сос.(Предпочитам да е полуготов, за да се намали времето за престой във фурната)
3 глави от лука се режат на средно и се задушават в загретия зехтин заедно с нарязания на кръгчета морков.
Добавят се доматите, чесъна, подправките и се изчаква сосът да заври.Вари се около 5 мин.
Половината от соса се разпределя на дъното на тавата.
Отгоре се подреждат филетата риба , а върху тях се разпределя останалия доматен сос.


Последната глава лук се реже на кръгчета, които се подреждат най-отгоре на ястието. Поръсва се с нарязания чесън.
Скумрията се пече на 200 С за около 50 минути.
Не е необходимо да завивате с алуминиево фолио.

Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

2 коментара:

  1. Обичам скумрия и това е едно страхотно предложение, Соня,
    чудесно допълнение към разкошната ти пролетна фантазия с ягоди!
    Благодаря, поздрави за теб и вдъхновени майски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти , Диана! Поздрав и хубаво лято ти желая!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...