събота, 28 декември 2013 г.

Лимонов чийзкейк с шоколадова глазура




Това е по-големият брат на Лимоновия чийзкейк от тази публикация , с нова премяна ! Там има постъпкови снимки.
Продукти 
Форма с диаметър 26 см
16-20 порции

За основата
90 г бадеми(други ядки)
2 с.л. кристална захар
250 г бисквити (крекер)
100 г масло
1 п. ванилова захар
2 с.л. какао на прах
3 с.л. кафява пудра захар(бяла)
Лимонова кора от 1 лимон, настъргана на дребно
За пълнежа
700 г – 4 оп. Сирене Филаделфия
500 г  – 4 оп.  крема сирене
(може да се използва само единия вид сирене, както и в комбинация с извара и/или маскарпоне)
220 г пудра захар
1 лимонова есенция
80 мл лимонов сок(от 2 лимона)
5 яйца
1 есенция ванилия
3 с.л. брашно
Глазура
130 г шоколад
100 мл течна сметана 30 %
Приготвяне
основа
Бадемите се смилат в блендер заедно със захарта до получаване на брашно
Бисквитите се натрошват  и се добавят в блендера
Всичко се смила до еднородна смес
Прибавят се какаото, пудрата захар, лимоновата кора и ванилията
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес като се разбърква с дървена лъжица(силиконова шпатула)  до получаване на еднородна смес
Дъното на форма с откопчаващ се пръстен се застила с хартия за печене
Бисвитената смес се разпределя във формата за печене по дъното и стените на равномерен пласт като се притиска с помощта на стъклена чаша
Пече се в предварително загряна на 200 С фурна за около 8-10 минути
Изважда се и се оставя настрани да изстине
Пълнеж
Сирената се разбиват с миксер заедно със захарта до гладкост
Изсипва се лимоновия сок и се разбърква
Яйцата се добавят едно по едно, като след всяко се бърка до пълното му усвояване
Добавя се брашното, лъжица по лъжица, ванилията, лимоновата есенция
Получената смес се изсипва в изпечената основа
Пече се 10 минути на 200 С, намалява се до 160 С и се пече още 50 минути без да се отваря
Проверява се чрез леко разклащане на формата – трябва да мърда леко, сякаш в средата е сурово
Оставя се за още 2 часа в изключената фурна и след това се изважда на студено
(може сладкишът да се извади веднага, но съществува риск от втвърдяване и напукване, което не е лошо защото така или иначе се покрива с глазура)
Изважда се от формата след  пълното изстиване на сладкиша, най-добре на другия ден
(колкото по-мазни сирена се използват, толкова по-кремест е сладкишът, ако преобладава изварата се получава по-сух)



Глазура
Сметаната се загрява за 30 секунди в микровълновата печка
Шоколада се раздробява с нож и се слага в затоплената сметана
Бърка се до пълното разтваряне на шоколада, още веднъж се загрява за 30 сек.
Глазурата се изсипва в средата на сладкиша и се оставя да се разтече като леко се разклаща
оставя се да се охлади
реже се с топъл нож



понеделник, 23 декември 2013 г.

Постни сарми от кисело зеле на фурна , с плънка от ориз, орехи и стафиди




Продукти 
за около 15 броя малки сарми
1 малка кисела зелка
2 с.л. олио
1/2 глава стар лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
1  каф. чаша стафиди
1 каф. чаша нарязани орехи
щипка канела
1/4 ч.л. кимион
черен пипер
4 с.л. олио

 Приготвяне

  • зелевите листа се измиват много добре и се отцеждат
  • мазнината се загрява в тиган и в нея се задушават до омекване лука и моркова, нарязани на много дребно
  • изсипва се ориза и се пържи до побеляване
  • прибавят се орехите, стафидите и подправките
  • долива се 1 ч.ч. вода и се оставя да поври докато оризът я поеме
  • слага се по 1 пълна супена лъжица от сместа в листо и се завива сармичка
  • подреждата се в дълбок глинен или стъклен съд с капак
  • заливат се с 3 ч.ч. вода и мазнината и се слагат във фурната покрити с капака
  • пече се около 1 час na 200 C, наблюдава се да не изври водата напълно и да не загори

сервират се със сос - бешамел или доматен


неделя, 22 декември 2013 г.

Боб с кисело зеле и цвекло



Продукти 
за 6 порции
1 ч.ч. боб
1/2 малка кисела зелка
1 голяма глава стар лук
1 червена чушка
1 морков
1 малка глава червено цвекло
червен пипер
3-4 с.л. олио
 Приготвяне
бобът се слага да заври, вари се 10 минути и водата се изхвърля
налива се нова вода, около 2 л и се прибавят всички останали продукти, нарязани
вари се до омекване на боба
накрая се опитва и се посолява(ако зелето е много солено може и без допълнителна сол)
времето зависи от сорта, около 1 час


четвъртък, 19 декември 2013 г.

Коледни меденки (меденките на Джули), за начинаещи



Рецептата за тези меденки е по-различна от тези, които правя редовно във формата на топчета.Тестото  е по-твърдо и може да се разточва и да се изрязват фигурки.


Рецептата  на Джули, пристигнала при нас чрез Наталина, е много популярна и изключително лесна. Дори и за такива като мен, които не обичат да се "туткат" с дребни сладки.

Продукти
за около 80 броя дребни тънки сладки( 4-5 см големина)

1 яйце + 1 жълтък
(белтъка е за украсата)
140 г пудра захар
400 г брашно + допълнително за посипване при разточване
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода с 1 ч.л. оцет
1-2 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. карамфил на прах
щипка индийско орехче
120  г мед, леко затоплен
65 г маргарин(масло), студен
за украсата
1 белтък
150 г пудра захар
1/2 капсула течна ванилия
 Приготвяне

В купа се смесват сухите съставки - брашно, захар, подправки, бакпулвер.
Яйцето и жълтъка се разбиват леко и се изсипват в средата(кладенче).
Содата се смесва с оцета и се прибавя.
Изсипва се леко затопления мед
разбърква се със шпатула или лъжица.
Прибавя се нарязания на кубчета маргарин и се меси с ръка за кратко, до получаване на меко и гладко тесто.
Тестото е готово за употреба веднага.
Разточва се на набрашнена повърхност и се изрязват фигурки.
Пекат се в застлана с хартия тава на 175 С за около 6-8 минути( зависи от дебелината и големината).
Изваждат се и се оставят да изстинат.
украса
Захарта се пресява.
Белтъка се разбива на ръка с няколко капки лимонов сок, до получаване на пяна.
Примесва се захарта на части и се разбива до получаване на гладка глазура
слага се в кесия, на която се срязва малка дупчица.
С този пригоден пош се рисува върху сладките.
Може да се използват цветни желета в тубички.


Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби.

понеделник, 16 декември 2013 г.

Палачинки със скариди и гъби (кралски палачинки)


Тестото и пълнежа за палачинките са взаимствани от "Кралски палачинки", естествено с определени изменения и допълнения.
В тестото освен прясно мляко има и заквасена сметана и разтопено масло.Може да направите сравнение с обичайните ми палачинки.
Резултатът беше отличен, палачинките са превъзходни и със соления, и със сладък пълнеж.
Със скаридите се получава едно вкусно и изискано предястие.
Дозата за тестото е по-голяма, така че можете да напълните една част с нещо друго.
Пълнежът е достаъчен за 8-10 броя, които са за 6-8 порции.
Продукти
тесто за 16 -18 палачинки 20  см
5 яйца
500 мл прясно мляко0
100 г заквасена сметана
2,5 ч.ч. брашно
щипка сол
2 с.л. разтопено масло
за пърженето - 2с.л. зехтин с 2 с.л. масло
за пълнежа на 8 броя 
1 с.л. зехтин + 2 с.л. масло
1/2 от малака глава стар лук
3 скилидки чесън
6 бр. големи гъби печурка
250 г розови скариди*
4-5 розички броколи(замразено или бланширано)
200 г крем сирене
50 г настърган кашкавал
* възможно е да се замени с някаква маринована или пушена риба

 Приготвяне

палчинки
  • яйцата се разбиват с тел, прибавя се половината мляко
  • примесва се брашното със солта
  • добавят се сметаната и разтопеното масло и остатъка от млякото, разбърква се до получаване на рядко тесто
  • за пърженето - смесват се маслото и зехтина и с полученото се маже тавата след всяка втора палачинка
пълнеж
  • зехтина и маслото се загряват и в тях се задушават много дребно нарязаните лук, чесън
  • след омекването им се добавят ситно нарязаните гъби, а след тях и скаридите (отцедени)
  • следват броколите, крем сиренето и кашкавала, всичко се обърква и се отдръпва от огъня
  • палачинките с епълнят с така приготвената смес, режат се на 3 или четири части и се овързват със стрък зелен лук.







неделя, 15 декември 2013 г.

Пудинг от тиква с овесени ядки



Моят съпруг не обича тиква, но това ястие му грабна вниманието ! Така, че предлагам ви нещо с тиква, което ще се хареса и на тези , които не я обичат!

Продукти  
за малка тавичка 25/10 см

  • 300 г почистена тиква
  • 30 г масло
  • 2 с.л. кафява захар
  • 1ч.л. канела
  • 2 яйца
  • 3 с.л. захар
  • 3 с.л. фини овесени ядки
  • 1 ч.ч. преясно мляко
  • 1 п. ванилия
  • 1/2 ч.ч. счукани ядки по избор



 Приготвяне


  • тиквата се реже на кубчета
  • тавичката се намазва с масло  и тиквата се изсипва в нея
  • поръсва се с маслото, канелата и кафявата захар
  • пече се на 200 С до омекване на тиквата, отнема около 30-40 минути
  • яйцата се разбиват със захарта, прибавя се прясното мляко, ванилията и овесените ядки, разбърква се и се изсипва върху тиквата
  • отгоре се разпределят предвидените ядки(моите са лешници)
  • пече се около 30 минути, до зачервяване отгоре



събота, 14 декември 2013 г.

Шарени предястия от зеленчукови пюрета - картофи, спанак, моркови и цвекло



Това е по-скоро идея за разнообразяване начина на поднасяне на пюрето като гарнитура или предястие. Необходими са ви само някакви пръстени за оформянето. Аз използвах метални, но може да са направени от разрязана пластмасова бутилка, бирена или друга консерва. Количества и продуктите са съвсем ориентировъчни,  зависят от това какво имате в хладилника и  каква е големината на пръстените, които се използват.

Продукти
за около 4 порции
2 картофа
сол, черен пипер, мащерка,  масло
3 моркова
сол, черен пипер, майорана
1 малка глава червено цвекло
сол, черен пипер, чесън, тъмен балсамов оцет, лъжица сметана
300 г пресен спанак
сол, черен пипер, чесън, джоджен, лъжица сметана
още
крем сирене, извара, босилек, чесън
 Приготвяне
Всички зеленчуци се варят поотделно.Може картофите и морковите заедно.
Спанака се бланшира само за около 3-5 минути и веднага се прехвърля в купа със студена вода, отцежда се много добре(изстисква се с ръка) и се пасира с пасатор или блендер, овкусява се с предвидените подправки.
Цвеклото, обелено и нарязано за да се свари по-бързо. Пасира се с пасатор или в блендер и се овкусява.
Картофите и морковите се отцеждат и се намачват с преса за картофи или вилица. Може да се смесят.НЕ се слагат в блендер или пасатор! Овкусяват се с предвидените подправки.
Ринга се маже с олио отвътре,  слага се в чинията и в него се подреждат  пюретата.За основа се използва картофено или морковено, защото са по-твърди и стоят по-стабилно.Притиска се с лъжицата.
Върху спаначеното пюре има крем сирене смесено с извара и овкусено с подправки.
Охлажда се в хладилник за 30 минути или повече, ринга се изважда внимателно и...готово, шаренийка!


сряда, 11 декември 2013 г.

Руло от свинско филе със зелена плънка и коричка от бекон




Продукти
за около 8 порции


1, 6 кг свинско контрафиле
 за овкусяване
черен пипер
лимонов сок
плънка

  • 1 с.л. зехтин+1 с.л. масло
  • 1 малка глава стар лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 4-5 стръка селари(целина) 
  • 5-6 листа салвия
  • шепа пресен спанак
  • 50 г топено сирене
  • 50 г крем сирене(извара)

за покриване
150 г тънки резени пушен бекон
още 100 мл бяло вино


  Приготвяне


  • филето се разрязва с тънък нож и се разстила, колкото може по-широко
  • покрива се с фолио и се начуква
  • поръсва се с черен пипер и лимонов сок, покрива и се оставя на хладно
  • зелените подправки се режат на дребно
  • лукът и чесъна се наситняват
  • в тиган се загряват зехтина и маслото и се задушава лука и чесъна
  • прибавят се зелените подправки , а след  омекването им и сиренето 
  • бекона се подрежада върху лист алуминиево фолио
  • върху него се поставя месото, плънката се разпределя отгоре и филето се завива на стегнато руло
  • покрива се с резените бекон и се се увива във фолиото
  • поставя се в тава, налива се 100 мл вино и 100 мл вода и се пече 10 минути на 200 С
  • след това фурната се намалява на 175 С и се пече още 50 минути
  • изважда се от фурната и внимателно се развива фолиото
  • филето се намазва с отделения в таватра сос и се пече още 10-15 минути до получаване на зачервена коричка
  • изважда се в чиния и се оставя да почине 10 тина минути

реже се на порции и се поднася залято със соса
(останалия в тавата гъст сос се разрежда с малко топла вода)





неделя, 8 декември 2013 г.

Еклерова торта - торта с еклери





Продукти 
за форма 24 см
12-14 порции
24 броя(1 кг) малки еклери(профитероли)
за 2 броя блатове
5 яйца, жълтъци белтъци отделно
350 г захар (2 ч.ч.от 200 мл)
140 г брашно (1,1/3 ч.ч. от 200 мл)
50 г разтопено масло
1 с.л. какао
крем
500 мл прясно мляко
6 жълтъка
250 г захар (1,5 ч.ч. от 200 мл)
50 г нишесте (царевично или пшен)
прах от една ванилова пръчка или 2-3 пакетчета
200 мл животинска сметана (30% масленост)
15 г желатин
4 белтъка
отгоре
1 ч.ч. кайсиев мармалад(сладко)
100 г шоколад
1 -2 с.л. сметана
Приготвяне

еклерите, готови или направени у дома и напълнени с крем (рецепта)

блатове

  • жълтъците се разбиватдо побеляване с половината захар (1 ч.ч)
  • прибавя се разтопеното масло
  • белтъците се правят на пяна с другата половина от захарта и капка лимонов сок
  • внимателно се смесват жълтъци и белтъци
  • на части се прибавя пресятото брашно като се разбърква с шпатула
  • полученото тесто се разделя на две части и в едната се добавя 1 с.л. какао
  • изсипват се в две намазнени , застлани с домакинска хартия форми

(алатернативно - всяка от двете смеси се разлива в по-голяма тава, застлана с хартия, така се получава по-тънък блат, от който след това може да се изреже кръг или правоъгълник с желаната големина.Този метод използвах аз, а от изрезките направих руло.)
всеки блат се пече  на 200 С за около 10 мин.(може заедно според печката)
иваждат се и се оставят да се охладят
крем

  • жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се 100 мл от млякото и след това нишестето
  • разбърква се до получаване на кладък крем
  • желатинът се накисва в 2 с.л. студена вода и след като набъбне се загрява за 30 сек на микровълновата
  • млякото се згрява до завиране на слаб котлон
  • прибавя се ванилията и с постоянно разбъркване сместта с жълтъците и нишестето
  • вари се 3-4 минути до сгъстяване
  • добавя се желатинът, разбърква се и се оставя да изстиине


  • сметаната се разбива на пухкав крем
  • белтъците се надигат на пяна с капка лимонов сок
  • след като кремът изстине към него се прибавят последователно и на части разбитата сметана и белтъците, внимателно се разбърква с шпатула

сглобяване
на дъното на тортена чиния се поставя кафявия блат и се стяга с пръстен за торта
отгоре се изсипва част от крема, около 1 пръст дебелина
изчаква се малко да стегне (30 мин. на хладно) и се подреждат плътно 18 еклера
заливат се с още крем, оставя се около 1 чаена чаша за измазване отстрани
покрива се с втория блат и се оставя да стегне на хладно за 2-3 часа

шоколадова украса

  • сметаната се загрява за 10 сек  на микровълнова и в нея се слага начупения шоколад, разбърква
  • до разтопяваене на шоколада, ако е необходимо се загрява допълнително за 10-15 сек (алтернативно това се прави в съд, поставен на водна баня)
  • шоколада се разлива в произволни форми, съобразени с височината и обиколката на тортата , върху хартия за печене
  • оставя се да изстине и стегне
  • тортата се освобождава от пръстена и се измазва отстрани с оставения крем
  • кайсиевото желе(пасирано сладко) се загрява леко на микровълновата  за да се работи по-лесно и с него се измазва тортата отгоре
  • отстрани се налепват приготвените шоколадови шарки
  • отгоре се украсява с половинки еклери и шоколад





четвъртък, 5 декември 2013 г.

Обърнат сладкиш с райска ябълка и карамел



Райската ябълка сравнително слабо познат плод. Причината е, че се появила в България преди около 60-70 години, донесена от Азия и че има доста стипчив вкус, преди да престои и омекне .
Райска ябълка, снимка на дървото на гроба на Ванга, Рупите ноеври 2013
Райската ябълка произхожда от Китай и Япония. Ботаническото ѝ наименование идва от гръцки – „diospyros“, което означава „божествен огън“. В страните от Средиземно море и Америка е пренесена още през XVIII в., а в България – около 1935-1940 г. В България се отглежда по Черноморието и   гградовете ПловдивСопотКарловоСливенХасковоИвайловградСандански и Петрич и освен като райска ябълка, се знае и като „медовина“. (Уикипедия)
След като престои и омекне, ябълката става много сладка и наистина като медена.
За първия ми опит с десерт от този плод заложих на изпитана, любима и сигурна рецепта с гарантиран резултат - Обърнат сладкиш с карамел

Продукти
за малка правоъгълна кексова форма
24/10/6 см
 карамел
1 к.ч. масло1 к.ч. захар(смес от кафява и меласа)
1 ч.л. канела
тесто
2 големи яйца
1 ч.ч. захар
30 г разтопено маслo
100 г заквасена сметана(кисело мляко)
70 г бадемово брашно ( 1/2 ч.ч.)
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1/2 капсула ромова есенция или ром
1/2 ч.л. канела
щипка карамфил
щипка индийско орехче
ванилия
1 к.ч. стафиди
2 големи райски ябълки, не размекнати, но не и съвсем твърди

 Приготвяне



  • В малък съд на котлона се загрява маслото, изсипва се захарта и се готви на слаб огън до получаване на еднородна гладка маса, карамел.добавя се канелата.
  • Формата за печене се намазва с масло по стените и дъното и в нея се изсипва горещия карамел.Оставя се да изстине.
  • Ябълките се белят, почистват се откъм върха от семенната част и се режат на дебели кръгове, около 1 см. Подреждат се върху изстиналия карамел.
  • Яйцата и захарта се разбиват с миксер или тел до побеляване.
  • Следват сметаната, разбива се и разтопеното масло, разбърква се.
  • Бадемите се смилат до брашно в блендер и се прибавят към тестото, изсипват се и брашното, солта и бакпулвера,  разбърква се с шпатула.
  • Добавят се всички ароматни съставки, a накрая и стафидите.Разбърква се добре.
  • Готовата смес се изсипва внимателно върху ябълките.
  • Пече се в предварително загряна на 180 С фурна за около 20 минути, до суха клечка.
  • Формата се изважда от фурната и след 10 минути се обръща в чиния за сервиране. При изстиването карамелът започва да се стяга и няма да може да се обърне.По-рано пък не може да се отлепи сладкиша от стените на съда.

Десертът е по-вкусен след като изстине напълно,  да поеме от карамела.


вторник, 3 декември 2013 г.

Запеканка с карфиол и сирена - бърза вечеря или предястие



Запеканките са ми любимите вечери - приготвят се бързо, с каквото има в хладилника и винаги е вкусно.Такава обаче , с галета правя за пръв път! Много добре се получи, ястието става с хрупкава текстура, и сирената и галетата се съчетават много добре с карфиола.
Горщо ви препоръчвам тази вкусотия, отнема не повече от 40  минути!
Продукти
за 2 порции
малка касерола, около 25 см

  • 250 г карфиол
  • сол
  • 3 с.л. галета, смесена с подправки по избор
  • (босилек, риган, мащерка, черен пипер)
  • 20 г разтопено масло
  • 40 г високомаслен кашкавал
  • 50 г извара
  • 30 г чедър

 Приготвяне

  • карфиола се накъсва на розички и се слага във вряща подсолена вода
  • вари се 10 минути и се изцежда добре
  • слага се в съда за печене
  • в купа се смесват разтопеното масло, извара и настъргания кашкавал
  • прибавя се галетата с подправките
  • получената  смес, като трохи, се разпределя върху карфиола
  • отгоре се посипва с настъргания чедър
  • пече с епредварително загряна на 175 С фурна за 20 минути или докато образува коричка, а отдолу разтопеното сирене ври



понеделник, 2 декември 2013 г.

Днес съм на гости в Италия при Ивана и нейния блог "С нож и вилица в ръка"




 Днес съм на гости в блога на Ивана -   "С нож и вилица в ръка".  След нейното впечатляващо гостуване в Моето сладко хоби, няма как, трябва да се реванширам подобаващо! Ваня е от любимите ми блогъри,  винаги намирам нещо ново, свежо и интригуващо при нея!  Усмихната и позитивна,  готова за кулинарни открития и предизвикателства, Ванчето ни изненедва редовно с интересни предложения!  Затова за мен си беше истинско предизвикателство какво да представя?!
Подготвих три степенно меню за гостуването, с мисълта, че все нещо се хареса на нея, Роби и многобройните й почитатели.
Ваня, благодаря за честта  и удоволствието да бъда  гост в твоя блог!
рецептите може да намерите в блога на Ивана

неделя, 1 декември 2013 г.

Предложения за Никулден - какво да приготвим с риба


Пълнен шаран с  плънка от лук, орехи и стафиди  





























Пъстърва на фурна с лук и картофи







Рибно филе в кори за баница