Етикети

агнешко (7) баница (26) без глутен (2) Бетоловото (15) бутер тесто (14) българска традиционна кухня (130) гарнитура (27) гост (9) гостуване (1) десерти (173) домашно консервиране (6) дребни сладки (27) есен (31) желирано (28) за празник (101) заек (2) закуски (57) запеканка (9) италианска кухня (33) кайма (21) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (1) китайска кухня (8) кифлички (10) кремове (28) крок пот (1) круши (10) лесно (116) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (5) основни ястия (141) паста (16) патица (2) пилешко (46) пити (17) плодове (69) постно (33) празник (9) предястие (56) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (23) салата (14) свинско месо (23) сладкиш (78) сос(дип) (1) спанак (25) супа (26) тестени (50) тиква (8) тиквички (16) торта (44) френска кухня (25) хлебчета (6) череши (8) чийзкейк (13) шоколад (26) ябълки (12) ягоди (27) яйца (7) ястия без месо (44) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (12)

търся в този блог

сряда, 2 май 2012 г.

Агнешко(пилешко) месо с ориз на фурна

Това е толкова традиционно ястие, че се чудех дали да го пускам в блога, но ще го прибавя към рубриката ''Как се прави'', ориентирана към   кулинари с малък опит. Съвсем наскоро ми се наложи да давам съвет за ориз на фурна.
Пък , кой знае, може да предизвикам и експертите от кулинарното блогово  пространство, да споделят как го приготвят! :)


По същия начин и със същите продукти приготвям и пилешко с ориз на фурна.

Продукти 
 за 4-5 порции
  • 800 кг месо с кост
  • агнешко от коремната част
или пилешки бутчета
 ( не е добре с бяло месо)
  •  2-3 с.л.мазнина(масло)
  • 1 глава стар лук
  • 1-2 моркова
  • 1 сурова чушка
  • 1 ч.ч. ориз
  •  сол. черен пипер, джоджен
 Калории - общо 3858 Ккал

 за 1 порция  964 Ккал


Приготвяне

  • месото се слага   във вряща осолена (1с.л.сол) вода и се вари до готовност - около час, като ако е необходимо се отпенва, маха се пяната с решетъчна лъжица.
  • изважда се  от водата и се обезкостява по желание
  • бульонът се прецежда и се измерва
  • в тиган се разтопява маслото и в него се задушават нарязаните на дребно лук и моркови
  • малко по-късно се прибавя нарязаната на дребно чушка
  • след като лукът омекне се прибавя оризът и се пържи до побеляване
  • месото и оризът се изсипват в тавичката за печене
  • добавя се черен пипер и джоджен(босилек, мащерка) и се залива с 3 ч.ч. от бульона
  • пече се в силна фурна( 220 С) докато оризът поеме цялата течност

7 коментара:

  1. сОНЧЕ, ТОЛКОВА Е АПЕТИТНО, че нямам думи:)
    Хич не му мисли, публикувай всичко, което се сетиш!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Любимо ми е всяко месце с ориз , а това в чинийката изглежда чудно вкусно ! И аз го правя като теб ,само не слагам чушка :),ще опитам и така !
    Ама блогът си е твой , може да публикуваш каквото си искаш , а на който не му е интересно да не чете :) ! Аз пък видя ли рецепта с ориз задължително я чета :)... ! Чао ,Сонче и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ваня!За чушката , опитай непременно, тя придава специфичен аромат( сега видях , че не съм написала кога се слага, ще го оправя).Това го знам от един възрастен , много колоритен готвач от Рзлог, който имах в моя ресторант.От него съм научила много полезни неща и съм му благодарна.

      Изтриване
    2. Има люде ,които са начинаещи и това ще им бъде любопитно ...а за някой е просто обогатяване на знанията. Никой не се е родил научен и цял живот се учи! Благодаря ви за чудесните рецепти!

      Изтриване
    3. Благодаря че се отбихте и отделяте време за коментар, Таня! Наистина има нужда от лесни и популярни рецепти, в това се убеждавам непрекъснато! Големият трафик в блога ми е точно към такива публикации. А подкрепата на такива като вас е безценна за мен! Поздрави и хубав ден ви желая!

      Изтриване
  3. Да напише нещо и един мъж: Ястието става много бързо и лесно аз използвах ярешко, ако ще използвате повече ориз, не забравяйте да спазите съотношението ориз - вода 1:3. Аз забравих и така ориза дръпна водата но остана леко хрупкав, сложих малко вода и отново във фурната. Стана супер! Ако готвите на дърва като мен направо запържете зеленчуците и ориза в тавата, по-малко за миене. Също така сложих чубрица, заедно с пресния джоджен стана истинско ухание.
    Благодаря за рецептата и хубавото обяснение.
    С уважение,
    Димитър

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието и за споделеното! Много се радвам, ако съм била полезна! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...