Това е толкова традиционно ястие, че се чудех дали да го пускам в блога, но ще го прибавя към рубриката ''Как се прави'', ориентирана към кулинари с малък опит. Съвсем наскоро ми се наложи да давам съвет за ориз на фурна.
Пък , кой знае, може да предизвикам и експертите от кулинарното блогово пространство, да споделят как го приготвят! :)
По същия начин и със същите продукти приготвям и пилешко с ориз на фурна.
за 4-5 порции
( не е добре с бяло месо)
Пък , кой знае, може да предизвикам и експертите от кулинарното блогово пространство, да споделят как го приготвят! :)
По същия начин и със същите продукти приготвям и пилешко с ориз на фурна.
- 800 кг месо с кост
- агнешко от коремната част
( не е добре с бяло месо)
- 2-3 с.л.мазнина(масло)
- 1 глава стар лук
- 1-2 моркова
- 1 сурова чушка
- 1 ч.ч. ориз
- сол. черен пипер, джоджен
Калории - общо 3858 Ккал
за 1 порция 964 Ккал
Приготвяне
- месото се слага във вряща осолена (1с.л.сол) вода и се вари до готовност - около час, като ако е необходимо се отпенва, маха се пяната с решетъчна лъжица.
- изважда се от водата и се обезкостява по желание
- бульонът се прецежда и се измерва
- в тиган се разтопява маслото и в него се задушават нарязаните на дребно лук и моркови
- малко по-късно се прибавя нарязаната на дребно чушка
- след като лукът омекне се прибавя оризът и се пържи до побеляване
- месото и оризът се изсипват в тавичката за печене
- добавя се черен пипер и джоджен(босилек, мащерка) и се залива с 3 ч.ч. от бульона
- пече се в силна фурна( 220 С) докато оризът поеме цялата течност
сОНЧЕ, ТОЛКОВА Е АПЕТИТНО, че нямам думи:)
ОтговорИзтриванеХич не му мисли, публикувай всичко, което се сетиш!
Хубава седмица!
Любимо ми е всяко месце с ориз , а това в чинийката изглежда чудно вкусно ! И аз го правя като теб ,само не слагам чушка :),ще опитам и така !
ОтговорИзтриванеАма блогът си е твой , може да публикуваш каквото си искаш , а на който не му е интересно да не чете :) ! Аз пък видя ли рецепта с ориз задължително я чета :)... ! Чао ,Сонче и хубава вечер !
Благодаря Ваня!За чушката , опитай непременно, тя придава специфичен аромат( сега видях , че не съм написала кога се слага, ще го оправя).Това го знам от един възрастен , много колоритен готвач от Рзлог, който имах в моя ресторант.От него съм научила много полезни неща и съм му благодарна.
ИзтриванеИма люде ,които са начинаещи и това ще им бъде любопитно ...а за някой е просто обогатяване на знанията. Никой не се е родил научен и цял живот се учи! Благодаря ви за чудесните рецепти!
ИзтриванеБлагодаря че се отбихте и отделяте време за коментар, Таня! Наистина има нужда от лесни и популярни рецепти, в това се убеждавам непрекъснато! Големият трафик в блога ми е точно към такива публикации. А подкрепата на такива като вас е безценна за мен! Поздрави и хубав ден ви желая!
ИзтриванеДа напише нещо и един мъж: Ястието става много бързо и лесно аз използвах ярешко, ако ще използвате повече ориз, не забравяйте да спазите съотношението ориз - вода 1:3. Аз забравих и така ориза дръпна водата но остана леко хрупкав, сложих малко вода и отново във фурната. Стана супер! Ако готвите на дърва като мен направо запържете зеленчуците и ориза в тавата, по-малко за миене. Също така сложих чубрица, заедно с пресния джоджен стана истинско ухание.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата и хубавото обяснение.
С уважение,
Димитър
Благодаря ви за доверието и за споделеното! Много се радвам, ако съм била полезна! Поздрав и да ви е сладко!
Изтриване