търся в този блог

събота, 18 февруари 2012 г.

Просто кекс ( за начинаещи)

Кексът е един от най-популярните сладкиши за България, макар че има чуждоземско име:) .



Сигурно има толкова рецепти за кекс, колкото домакини има!Да не говорим за различните модификации - с добавки на плодове, сладко, ядки, шоколад и какво ли не още и с различни глазури....Май американците не са прави, когато казват  ''peace of cake''(парче торта) , като символ на нещо много обикновено и лесно:)
Рецептата, която ви предлагам  е почти неизменна от моето детство, а това е много отдавна! Правила съм я сигурно стотици пъти.В далечните години на социалистическа оскъдица кексът си беше направо разкош.....Сега вече правя много рядко този ''прост'' сладкиш.Май само 2 пъти годишно...


Продукти 
 за голяма форма 28см

 ч.ч. с вместимост 250 мл
  • 4 яйца L или 5  малки
  • 1,5 ч.ч. захар - 400 г( до 2 чаши, 500 г )
  • 1/2 ч.ч. олио  - 100 мл
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко - 200г
  • 1 п. бакпулвер или 1 ч.л. сода
  • 3 ч.ч. брашно - 450 г
  • 3 с.л. какао
  • ванилия, лимонова кора, ром
  • стафиди, ядки




Калории - общо   5627 Ккал
Калции: 980 мг
Протеини: 129.3 г
Въглехидрати: 824.39 г
Животински мазнини: 67.2 г
Растителни мазнини: 134.15 г
на 1 порция при 24 парчета  234 Ккал



Приготвяне

  • Всички продукти, които ще използваме се приготвят предварително.
  • Фурната се загрява на 180 С. Формата за кекс ( с дупка в средата) се намазва с олио и се поръсва с брашно.
  • Брашното се пресява.
  • Яйцата се разбиват със захарта на пяна, до пълното разтваряне на захарта. Последователно се прибавят олиото,  киселото мляко и бакпулвера.Ако се използва лимонов сок ( 1с.л.), лимонова кора, ванилия, ром ( 1с.л.)Разбърква се.
  • Накрая постепенно се добавя брашното  и се разбърква докато сместа стане еднородна.
  • Изсипва се почти цялото тесто във приготвената форма, като се оставя малко, около 4-5 с.л.
  • Заделеното тесто се смесва с какаото.Разбърква се добре за да се получи еднородна смес.Изсипва се върху другото тесто във формата и с лъжица много леко се разбърква с въртеливи движения.
  • Отгоре се изсипват приготвените ядки  - лешници, орехи и оваляните в малко брашно стафиди.Отново много леко се разбърква, да не отиват към дъното.При печенето тежките примеси ще отидат към дъното.
  • Пече се около 40 минути като се проверява с клечка за готовност.
  • Изчаква се да изстине и се обръща като предварително се отделя с нож от стените на формата.

18 коментара:

  1. Сонче,кекса ти е превъзходен.Аз също правя много рядко,но пък си е вкусно нещо.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Принципно и аз рядко правя. Но тази зима е изключение от всичко :) през ден два и замислям някой кекс :)
    Твоят е много сполучлив, ще го направя :)

    ОтговорИзтриване
  3. С чаша чай или кафе ще си подхожда много добре,Соня!Много е пухкав!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ха, чудесна идея!
    Една приятелка ме беше помолила да постна рецепта за супер лесен кейк, че нейните все не се получавали.Ама нали все се разправям с разни новаторски сложнотии, така и не успях да изпълня този ангажимент, та направо ще й пратя линк към поста ти :-).

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за вниманието, Живе, Роси, Зори, Дени!Опитвам се да пускам лесни неща, за да съм полезна на начинаещи, нали и аз съм била млада:) !Хубава седмица на всички!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно изглежда!!! Вземам си за кафето :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче защо не махнеш проверката с думите. Понякога е много досадна :)).Ако не успееш пиши ми на имейла. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Сонче,кекса е чудесен!
    И аз така мила,много рядко правя сладки кексчета и торти,заради пустите му калории!
    Обаче какво да правим като сладкото си е сладичко и това е!Подслаждаме си живота от време на време!
    Сладък и усмихнат ден !

    ОтговорИзтриване
  9. Соня, кексът си е кекс!!!Винаги може да се гарнира с каквото си поиска човек.......или направо да си го натопи в чашата с мляко.
    Поздрави и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за вниманието Дани, Вили!Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Сонче, много хубав кекс!
    Наречи го както искаш;)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Мислех , че съм премахнала изискването за думичка при пускане на коментар:(!Сега пак го промених, дано да се е оправило!

    ОтговорИзтриване
  13. Чуден е! Рецептата ти е прекрасна! Винаги ме впечатляват тези ретро рецепти, уникални са! Благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Candy,много мило , че си ме посетила!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Кекса е превъзходен!!! Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието и за споделеното!Радвам се, че ви е харесала рецептата и че съм била полезна!Поздрави!

      Изтриване
  16. На какво ниво трябва да се пече,най-долу ли,.
    ?

    ОтговорИзтриване
  17. Може би закъснях с отговора, но все пак - в голяма фурна пека на решетка, поставена в долната трета на фурната, а в малка(тип Раховец) не решетка, поставена на дъното и включвам отдолу на 3, отгоре на 2. Голямата фурна си има терморегулатор.Поздрави и ще чакам отзиви!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...