Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 5 ноември 2012 г.

Вариации на тема пържени филии

Всеки знае как се правят пържени филии, любим спомен от детството!
 Но аз имам и един друг спомен - във филма "Крамър срещу Крамър", на Крамър (Дъстин Хофман) му се наложи да прави пържени филии след развода.Беше много смешно - изсипа всичко едновременно в тигана, наведнъж мляко, яйца хляб.Естествено не се получи!
За начинаещи предлагам варианти на тази популярна закуска.
 с карамелен сос:

 

със сладко:

 и с шунка и кашкавал :



Продукти  
 за 3 филии

  • 2 яйца
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 3 филии хубав бял хляб

за карамеловия вариант
  • 3 с.л. кафява захар
  • 3 с.л. вода
  • парченце шунка
  • парченце кашкавал

  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. олио

Приготвяне

  • яйцата се разбиват добре с вилица
  • прибавя се млякото
  • филийките потапят от двете страни
  • 1 с.л.олио и 1с.л. масло се загряват и в тях се пържат 3 половинки
  • за следващите се загрява нова мазнина
  • кашкавала и шунката се поставят между две половинки и се потапя в яйцата
  • пържи се от двете страни до златисто
  • захарта и водата се загряват в тигана до получаване на рядък карамел
  • изпържените филийки се връщат в тигана и се обръщат от двете страни за да поемат от карамеловия сос

10 коментара:

  1. Сонче,с карамела най-ми допадат.И чаша чай в ръка-суперски филийки!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз така, Живе, с карамел и мляко!Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  2. Кажи сега, честно ли е като преди точно 3 минути си мислех за пържени филийки, и след като се самооубедих да пазя линия, ти постваш тези вкусотийки! Трите варианта са страхотни! Аз бих добавила и един с мед или циренце :)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Лучия, и аз правя много рядко, но са си голямо изкушение във всички варианти!Благодаря, че се отби, поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  3. Добре, де :) Това е едно прекрасно напомняне за детството :) Сега поне съботната закуска ми е ясна :) Аз обичам онзи срамежлив Croque-monseur с шунка и кашкавал :)
    Аз пък скоро гледах един филм с Том Ханкс (не помня кой точно), в който много детайлно обясняваше, че приготвянето на пържени филийки било цяло изкуство. Той добавяше канела, индийско орехче, джинджифил ако не се лъжа и много идейно беше :)
    Поздрав най-сърдечен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че предизвикахме сладка дискусия с моите филийки:)Благодаря , Ваклина, аз също ги обичам с канела и даже залети със захарен сироп!Поздрави и дано устискате до събота, да си направите вкусни филийки!

      Изтриване
  4. От всичките си взимам, Сонче, дори и да е време за вечеря силно ме изкуши! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусни са всички варианти!
    Скоро не съм правила...благодаря за подсещането!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Рецептата за моите филийки видях преди 30 г в списание "Жената днес" от първите му броеве, но макар и по социалистическо време си е много луксозен вариант и затова ви я препоръчвам: много тънко нарязани филийки от френска франзела, 2 яйца-отделно жълтъци от белтъци, чаша прясно мляко, щипка сол и 4 суп. л. брашно. Жълтъците, солта, брашното и прясното мляко се разбиват до консистенция на гъста боза, леко се прибавят към тях разбитите отделно белтъци и в получената пухкава смес като паста патафри се потапят филийките и се пържат в дълбок съд с много олио до порозовяване. Стават като топчета, отцеждат се върху кухненска хартия, а аз ги обичам с разбита заквасена сметана с ванилия и захар. Но си ги позволявам веднъж на няколко години, че като направя нямам спирачка в хапването.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Радка, добре дошла в Моето сладко хоби! Радвам се да прочета този вариант на пържени филии, наистина звучи много вкусно! Сигурна съм, че и читателите ще го оценят! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...