Как се прави...

на това място ви предлагам много лесни ястия, за начинаещи кулинари:)!
  • Рохки яйца

Рохкото яйце е класика в закуските.И въпреки , че жълтъкът е обявен за голям виновник за калориите и лошия холестерол, у нас се приготвя редовно. Аз не се впечатлявам от лошата слава на яйцата:)

Изглежда много лесно , но всеки си има технология за постигането на съвършената полутечна консистенция на жълтъка.
 Добре е яйцата да бъдат извадени от хладилника 1-2 часа преди варенето.Поставят се във студена вода и се оставят да приемат стайна температура .
Котлонът се включва на средна степен и се наблюдава непрекъснато.Веднага щом яйцата заврят започва броенето - до 50.Не отговаря на 50 секунди, малко по-малко е:).
Дръпват се се от огъня и се охлаждат в студена вода.

  • Бял варен ориз за гарнитура
Това е рецепта за начинаещи за приготвяне на класически бял ориз за гарнитура.

Продукти
за 4 порции
  • 1 к.ч. ориз
  • 30 г масло
  • 1 с.л. олио
  • 3 к.ч. вода 
Приготвяне
  • водата се приготвя предварително в съд до котлона
  • малка тенджерка се поставя на котлона на средна степен
  • слага се 1 лъжица олио и маслото
  • когато маслото се разтопи се изсипва ориза и се бърка докато се пържи
  • пърженето продължава докато оризът стане бял
  • веднага се изсипва водата и се добавя сол
  • покрива се и се намалява огъня с една степен
  • вари се 10 минути и се изключва  НЕ СЕ БЪРКА
  • изчаква се още 10тина минути, тенджерката стои на котлона до пълното поемане на водата
  • трябва да се образуват  дупчици на повърхността и зърната да се отделят едно о т друго

ВАРИАНТИ

  1. със замразени зеленчуци - прибавят се 1 к.ч замразени зеленчуци - микс, най-добре ''Президент''
  • количеството на водата се намалява с половин чаша, става 2,5 к.ч.

    2.със стафиди и бадеми - бадемите се нарязват и се прибавят към ориза към края на пърженето, а стафидите заедно с водата.

 Месо с бял ориз на фурна




Постна содена питка за Бъдни вечер



рецептата е тук

Бобена салата

за 2 порции
  • 1/2  кутия(малка консерва) варен зрял боб 
  • 1 стрък праз
  • 1 печена червена чушка
  • 1 кисела краставичка
  • няколко маслини
  • 1 с.л. оцет
  • 1 с.л. зехтин

Свинска вратна пържола на скара с ароматна глазура



рецептата е тук
  • Варено жито ( пшеница)
 за 12 чашки за сладолед


  • 1 ч.ч. парена пшеница
  • 4 ч.ч. вода
  • 120 г захар
  • стафиди
  • орехи
  • 3-4 обикновени бисквити
  • 1 ч.л. канела
  • кората на 1 лимон







приготвяне
  • пшеницата се вари до пълно разпукване на зърната с 1/2ч.л. сол
  • измива се със студена вода и се разстила на кърпа
  • преди сервиране се овкусява



  • Как се прави месо с ориз на фурна


рецептата е  тук Агнешко(пилешко) месо с ориз на фурна



  • Как се вари Боб ( фасул)

за 6 порции

  • 500 г боб
  • 3 с.л. олио(зехтин)
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 голяма глава стар лук
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 1/2 малка консерва домати от 400 г, нарязани на кубчета
  • 1 с.л.сол, джоджан

Приготвяне

  • бобът се накисва от предната вечер
  • (алтернативно се завира в много малко вода и се оставя да кисне в нея 1 час)
  • бобът се слага да ври в сстудена вода за 5-6 минути
  • водата се изсипва и се налива нова студена вода - около 2 литра
  • прибавят се нарязания на дребно лук, нарязания морков, мазнината и червения пипер
  • бобът ври на слаб огън , със затворен капак около час
  • проверяват се зрънцата дали са омекнали
  • тогава се добавят доматите и чушката , нарязана на дребно и солта
  • оставя се да ври още 15 минути
  • сервира се наръсен с джоджан или други подправки по избор





 

  • Салата от консервирани домати с праз или стар лук и сирене
 Това може да мине и за студена супа.Много бързо , лесно и вкусно  традиционно зимно блюдо!
Една консерва нарязани домати от 400 г се смесва с 2 с.л. зехтин и нарязан на дребно лук ( праз или кромид).Добавя се сол и натрошено ситене.Поръсва се с босилек.


 

 Рецептата е тук



Много лесно , рецептата е тук

  • Пиле със прясно зеле

    рецептата е тук

Шницел от свинско или телешко месо - подробно


9 коментара:

  1. Vrashta me obratno v detskite godini. Kolko mnog se radvahme kato ima "rofki" iaica za zakuska....:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако обичате да покажете как се правят маринати за пилешко и свинско месо за скара. От известно време съм ви голям фен, и много се радвам че накрая успях да се запиша в блога Ви. Благодаря за рецептите. Галя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Галя, радвам се, че ви харесва блога!Наистина няма рецепта за свинско месо на скара!Ще поправя този пропуск в скоро време! По принцип при подготовката на свинско и пилешко месо за скара залагам на лимонов сок, той прави месото крехко.За свинско на скара се избира винаги врат.Месото е "шарено" и гарантира чудесен резултат.Не трябва да са много тънки , около 1 пръст дебелина на пържолите.Не е необходимо да се чукат, само поръсвам с лимонов сок и други подправки според вкуса.(черен пипер, задължително, кимион, мащерка, или босилек, или риган).Пече се от двете страни по около 5 минути и се посолява след това и се задушава в съд с капак.Така пържолата остава сочна.Ако се соли предварително солта извлича соковете от месото.

      Изтриване
  3. Жито не се прави така - 0.500 гр. се залива със студена вода и се слага на котлона да клокне , след това се маха , измива се хубаво със студена вода и пак се налива вода - да го покрие 2 пръста хоризонтално , оставя се да ври на бавен огън под капак , когато се свари се разстила на кърпа да поеме водата , смилат се 1 пак. бисквити обикновени , 1 ч.ч орехи се смилат ( може и да се добави лимон кора настъргана който обича ) когато житото е поело водата на кърпата се омесва с бисквитите ситно смлени и се слагат орехите + кората на лимон . За да не се навлажнява от захарта тя се добавя непосредствено преди ядене , а за раздавки се посипва всяка чашка или фунийка с пудра захар отгоре + може и малко канела за който обича ! Житото не бива да е преварено - то бързо се сварява и е нужно само леко да се пакне ( леко само да се разтвори зърното )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 0.500 гр. жито - не съм уточнила !!!

      Изтриване
    2. Благодаря ви за подробното обяснение! Мисля, че няма съществене разлика, аз просто съм дала точната пропорция жито и вода.
      А в подправките не ввиждам разлика.Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
    3. Много ви благодаря че описвате точно и ясно всяка една рецепта , те са ми в голяма полза и много вкусно се получава всичко ако може да вкарате рецепта за дропчета много ще се радвам , целувки и отново благодаря !!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.