Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 9 май 2012 г.

Крем карамел - любима класика, сега и с портокалов аромат




Продукти 
за 10 порции
  • 6 яйца
  • 1 л прясно мляко, топло
  • 1 ч.ч. захар - 250 г
  • 2 оп.ванилия
  • настъргана портокалова кора
  • 10 с.л. захар за карамела

 Калории - общо 2904 Ккал
 за 1 порция  290 Какл

Приготвяне
  • 10 те лъжици захар с 1 с.л. вода се загряват в подходящ съд до получаване на светъл карамел
  • купичките се затоплят във фурната или на котлон
  • в затоплените купички се разпределя карамела, като се обливат и стените
  • (ако не са затоплени карамелът се втвърдява веднага и не може да се разлее по стените.  Понякога, когато ползвам алуминиеви купички си правя карамела във всяка поотделно, на котлона, става бързо и не се цапат допълнителни съдове)
  • купичките се подреждат в тавата, в която ще се пече крема
  • яйцата се разбиват със захарта
  • добавя се затопленото мляко и ванилията и портокаловата(лимонова) кора
  • готовата смес се разпределя в купичките 
  • в тавата се налива топла вода, трябва да покрие повече от половината от височината на купичките

  •      пече се на 150 С за около час, докато мърда съвсем леко, трябва да остане гладък, без шупли.Това се постига с ниската температура, без завиране на водата.
  •      изважда се и след изстиване са готови за обръщане 
  •     преди обръщане се минава отстрани по ръба на купичката с остър нож и с рязко движение се обръща върху чинийка





1 коментар:

  1. Ох какви снимки и в този час!Невероятно вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...