Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (126) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Свински врат печен на фурна, с ябълков сос

Това е трети вариант на любимо в нашето семейство ястие - цял печен свински врат.
Идеята е от гостуването ми САЩ, където тази сладко-кисела комбинация е доста популярна.
Много е удобно за посрещане на повече хора защото е лесно и не изисква непрекъснато наблюдение.

 
Продукти 
за 8 порции
  • 1600 г цял свински врат
  • 2 с.л. горчица
  • подправки - кимион, черен пипер, риган, мащерка, червен пипер, сол
 за глазиране
  • 1ч.л. горчица
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. кетчуп
за ябълковия сос
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. зехтин
  • 1  кг ябълки
  • 1/2 ч.ч. стафиди
  • 1/2 ч.л. сух джинджифил(по желание)
  • 1 с.л. оцет балсамико
  • щипка канела
гарнитура
ориз с фиде или
картофено пюре
 
   Приготвяне

  • месото се намазва добре от всички страни с горчица и се поръсва с подправките
  • увива се стегнато във фолио (алуминиево), поставя се в тавичка и се оставя за 1-2 часа в хладилника
(може повече.Тук предлагам малко по-различна техника за печене, по-бързо става)
  • изважда се от хладилника, пъха се във фурната и се загрява на 220С за около 30 минути
(фурната е студена защото тавичката от хладилника е студена, а аз позвам керамични и стъклени съдове)
  • след това фурната се намалява до 180С  и се пече още 1 час
  • отвива се и се намазва в предварително приготвената смес за глазиране
  • запича се за още 10-15 минути докато образува коричка
  • изважда се и се оставя да изстине
  • след като позастине се нарязва на филийки с остър нож
  • сосът от печенето се прецежда и се запазва за поливане при сервирането
за соса
  • лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината до омекване
  • ябълките се белят, почистват се и режат на кубчета
  • прибавят се в съда с лука заедно с оцета и стафидите и се задушават до омекване (ако е необходимо се добавя 1/2 ч.ч. вода)
  • накрая се прибавя джинджифилът( по желание) и канелата



13 коментара:

  1. Соня,много вкусно изглежда,сочно и ароматно...!
    Прекрасно ястие!
    Поздрави , слънчев ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Соня,чудесна рецепта!Товя ядене се личи,че става много вкусно!Тъкмо за нашето семейство,непременно ще го направя!
    Поздрави!Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много вкусно, а и много лесно.може да видиш и другите рецепти за свински врат.Благодаря ти за подкрепата, която ми оказваш!Това е стимулиращо!

      Изтриване
  3. Соня, преписах си рецептата за ориза с фиде,изглежда интересна,ще я опитаме и нея!
    Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много вкусно става с фидето.Ако забележиш на тази снимка е по-препържено фидето, тук съм ги пържила последователно, в една и съща мазнина, най-напред фидето за малко и след това ориза.

      Изтриване
  4. Сонче така ми се е прияло нещо такова пеканко и тези дни ще си пекна и аз нещо такова.
    Невероятно изглежда твоето, много апетитно и с този ябълков сос супер!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, свинският врат си е класическа лесна вкусотия.Аз винаги го предпочитам пред пържоли!Поздрави и хубав ден, Здравче!

      Изтриване
  5. Невероятно вкусничко изглежда! Обожавам точно тази част на прасето и ще опитам, особено в тази комбинация с ябълки!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна рецепта , ще ми хареса знам :)...обичам да ми е сладко-кисело !
    Много апетитна последната снимка ,Сонче !
    Хубава вечер ! С поздрав :)!

    ОтговорИзтриване
  7. Сонче, толкова апетитно изглежда, че преглъщах няколко минути преди да започна да пиша :) Половинът със сигурност ще одобри рецептата :) Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох че апетитно изглежда:)
    Харесва ми сладко-киселата комбинация, но месо с ябълка не съм правила все още.Ще побързам да поправя този пропуск.
    Звучи ми есенно и сега е момента!
    Поздрави и благодарности!

    ОтговорИзтриване
  9. Аууу това е супер!!! И аз като Габи докато четях рецептата преглъщах :). Благофаря за рецептата, непременно ще пробвам.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви дами, чакам някой да сподели за ябълковия сос, дали ви е харесал?

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...