Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 20 април 2012 г.

Агнешко печено на порции и малко история защо се яде на Великден

Тази публикация беше замислена само за агнешкото печено, но стана повече като исторически пътепис!
Великден !! Денят в който всички христяни празнуват Възкресението на Исус Христос, сина Божи! Празник на надеждата за спасение, което носи Исус за всички.Един от най-хубавите семейни празници!Основните символи на този празник са яйца, козунаци...и агнешко.

Великден 2012 г - яйца


Няма да се спирам на всички притчи относно произхода на обичая да се боядисват яйца.Те са толкова много....Аз съм убедена, че това е един от многото запазили се предхристиянски обичаи, които черквата е имала благоразумието да приеме. Винаги боядисвам яйца с голямо удоволствие и това за мен е най-важната част от празничната атмосфера!


 Тзи година за първи път правих и козунаци и съм много горда със своите постижения! Месих няколко пъти и все по-хубави ставаха!



 Що се отнася до агнешкото , наличието му на Великденската трапеза е свързано с еврейската Пасха и писанията от Стария завет.



Празникът Пасха бил установен в Стария Завет в памет на избавлението на еврейския народ от египетско робство.
С думата "песах" било означено "отминаването" на ангела покрай еврейските домове, чиито врати били белязани с жертвената кръв на агне.
( Още малко пояснения - Според Библията, Бог заповядал на египетския фараон с устата на своя пророк Моисей да освободи евреите от робство и да им разреши да отидат в Обетованата земя. Но фараонът отказал да направи това и тогава на египтяните били изпратени 10 страшни наказания. Последното наказание било най-страшно: През нощта на земята се спуснал Ангелът на смъртта и минал през Египет, убивайки първородния син на всяко семейство, включително и наследника на фараона. Господ повелил на всеки евреин да заколи агне и да отбележи с кръвта му своя дом и цяла нощ да пирува. Ангелът заобикалял домовете на евреите, които били отбелязани с кръвта на жертвените агнета. След това безпощадно наказание , на фараона не му оставало нищо друго, освен да пусне евреите от Египет и те, под предводителството на Моисей, се отправили към Обетованата земя. )
И до сега евреите празнуват Пасха,  напускането на Египет. По време на Пасха (Pesah) символично се преповтарят моменти от последната вечер преди бягството. Семейството се събира  около трапезата и на всяка празнична трапеза присъстват точно определени блюда - едно от тях е печено късче агнешко месо с кост, символизиращо пасхалното жертвоприношение.


Според Новия завет Христос влиза в Ерусалим по време на празника Пасха, следва Страстната седмица,   наречена Седмица на страдания, която е и последната седмица от живота на Исус Христос. Тя завършва с Великден. Затова и  до сега Православният Великден задължително следва еврейската Пасха.
И така през Стария завет се е запазил обичаят на Велекденската трапеза да се яде агнешко месо.

Обикновено на Великден у нас се събира цялото налично семйство.Това са си доста хора и аз трационно приготвям агнешко.От дългите години опит съм установила , че най- вкусно и лесно за приготвяне и сервиране за много хора, е агнешкото месо предварително да е нарязано на порции.Тази година приложих техниката от Ароматни глазирани свински ребра на фурна.
И съм много доволна - месото беше сочно и ароматно, с хубаво запечена коричка, дори на следващия ден беше много вкусно.

Продукти 

според броя на хората се предвижда по 300-350 г месо с кост на човек
в зависимост от предпочитанията се купува бут или плешка
аз обикновено купувам само бут, но тази година беше половин агне и имаше и бут и плешка
в бута има повече месо, но ребрата си имат почитатели:) там месото е по-крехко
подправки:
сол, черен пипер
джиджифил, скилидки чесън
бира
розмарин, майорана, мащерка, щипка канела
 за глазиране - кетчуп, мед, горчица

  Приготвяне
  •  месото се почиства от ципи, сухожилия и излишни мазнини и се нарязва на порции.От едно бутче се получават 4-5 порции
  •  осолява се и се наръсва с черен пипер
  •  ''запечатва се'' като леко се запържва в дълбок съд с 1 с.л. масло и 1с.л. зехтин
  • нарежда се  в подходящ за печене във фурна дълбок съд с капак - гърне, стъклена тенджера
  • в съда , в който е пържено месото се запържват джинджифиловия корен, нарязан на кръгчета и цели скилидки чесън
  • когато чесънът стане златист се налива бирата (80 мл на килограм месо с кост) и се прибавят всички останали подправки, без мед, кетчуп и горчица.отдръпва се от огъня
  • месото се залива с получената смес и ако е неободимо се добавя малко вода, така че водата да облива около 2/3 от месото
  • съдът се затваря плътно и се поставя във фурната
  • пече се около 2,5 часа на 180 С без вентилатор
  • проверява се, изключва се и се оставя в съда до сервирането
  • преди сервиране месото се изважда и се подрежда в тава, всяко парче се намазва добре със смес от горчица(1ч.л.) мед ( 1с.л.), кетчуп ( 1с.л.) и малко от соса от печенето
  • запича се за 5 минути , само да се глазира
  • сервира се с гарнитура ориз, картофи, зеленчуци
Накрая малко снимки от Ерусалим , от Църквата на Божи гроб.Правени са от мен и мои приятели по време на нашето Поклоническо пътуване по Светите места на живота и страданието на Исус Христос през 2007 г. Информацията, която споделям е от разкошния отец , който беше наш водач и от перфектния ни екскурзовод от израелска страна.

Ерусалим, Израел 2007г
Този храм е издигнат над всички занаменателни места от последния ден от живота на Исус Христос .



Под един покрив са  Голгота, мястото където е разпънат на кръст Божият син,  веднага до него плочата , на която е намазан с благовонни масла, след свалянето от кръста,  следва малкият храм, който е издигнат над гробницата в която е бил положен Исус Христос.


Църквата на Божи гроб ,  фреската над Голгота ( Ерусалим, Израел 2007)


Църквата на Божи гроб ,  фреската Сваляне на Исус от кръста  ( Ерусалим, Израел 2007)

Църквата на Божи гроб ,  фреската Помазване на Исус   ( Ерусалим, Израел 2007)


Това е плочата, на която тялото на Исус Христос е намазано с благовонни масла.Тя редовно се маже от свещениците, обслужващи храма с благовонно масло, което поклониците използват за освещаване.Ерусалим, Израел 2007
 Снимката е нощна, повреме на второто ни посещение на храма, когато присъствахме на среднощната Възкресенска служба, водена от Патриарха на Палестина.
Беше изключително преживяване, много емоционално и  вълнуващо, още повече, че придружаващият ни отец получи извънредно разрешение да участва в тази служба и пя на български!!

Снимката е от списание - Малкият храм , построен точно над Божия Гроб

Този малък храм , над Божия гроб се състои от 2 помещения - така нареченото Предверие на Ангела и помещението, където се намира самата плоча, върху която е било поставено тялото на Исус Христос.

Църквата на Божи гроб, Ерусалим, Израел 2007
В Предверието на ангела има една скала ( в момента покрита със стъклен капак), на която според евангелистите е седял Ангелът и   говорил с жените, дошли на следващия ден след погребването на Исус Христос
''И като мина събота, на разсъмване, в първия ден на седмицата, дойде Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба.
2. И ето, стана голям трус: защото Ангел Господен слезе от небето, пристъпи, отвали камъка от вратата гробни и седеше върху него;
3. видът му беше като светкавица, а дрехата му - бяла като сняг;
4. и пазачите, уплашени от него, се разтрепериха и станаха като мъртви.
5. Ангелът се обърна към жените и им рече: не бойте се; зная, че търсите разпнатия Иисуса;

6. няма Го тук: Той възкръсна, както беше казал; дойдете, вижте мястото, дето е лежал Господ,''(Мат 28:1-6)

Църквата на Божи гроб, Ерусалим, Израел 2007
Това е вътрешността на второто помещение на Малкия храм.То е камерата, където е било положено тялото на Христос.Големината е около 2х2 м.На снимката е плочата върху , която е било тялото на Божия син.
Малко отклонение - погребенията по това време са били в гробници , а не чрез заравяне в земята.Който не може да си позволи гробница е поставян в каменен саркофаг.След като тялото изтлее, костите се събират в по-малко сандъче, което се поставя в гроба.А саркофагът е ''оборотен".

Църквата на Божи гроб, Ерусалим, Израел 2007
Това е снимка от служението, за което разказах по-горе.В средата е Патриархът на Плаестина, в момента  в който излиза от  Светия храм на гроба.Виждам  се и аз, с тъмното шлиферче.

А това са Хаджи Соня и хаджи Ромео пред Божи гроб!

Църквата на Божи гроб, Ерусалим, Израел 2007


Да разкажа и за Благодатния огън.
И до днес Христовото Възкресение се съпътства от едно велико чудо, което се наблюдава всяка година при Божия гроб, в деня преди църковния празник Великден.В камерата, където е бил погребан Христос се запалва по свръхестествен начин т.нар. Благодатен огън.

Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската Църква* сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане - 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи. Счита се , че Благодатният огън в първите минути от появяването му не изгаря и не пари.** ( източник Пламен Пенчев)
На долната снимка аз си вземам от Благодатния огън.

Църквата на Божи гроб, Ерусалим, Израел 2007

През 17-ти век, при управлението на султан Мурад Справедливи, арменците подкупили турците, които владеели тогава град Йерусалим, и ги склонили да не допуснат при Гроба православния патриарх. Там влязъл арменски владика, а православните останали пред храма. Всички дьлго очаквали чудото, но Божественият огън не слизал.
Внезапно се чул силен гръм и мраморната колона в двора на храма, до която стояли православните, се пропукала. През цепнатината излязьл огън. Така Благодатният огън отново бил даден найнапред на православните християни.
Това е въпросната колона:

Ерусалим, Израел, 2007

*Имахме честта да бъдем поканени и да присъстваме на аудиенция от Ерусалимския Патриарх,  Теофилос, но това е за друга публикация!

Много дълго стана, благодаря на всички, които имаха търпение да изчетат до края.Това посещение на Светите места беше най-емоционалното ми пътешествие и аз все още разказвам с удоволствие и огромно вълнение за него! Спомените ми  са неизличими!

16 коментара:

  1. А аз прочетох всичко със зяпнала уста и ми се искаше да не свършва разказа ти ,Сонче !
    Благородно ти завиждам за това посещение ! Благодаря ,че ме направи съпричастна на тази вълнуваща разходка !
    Яйцата ,козунаците ,агнешкото всичко е разкошно приготвено !
    Христос Воскресе ! Желая ви здраве , мир ,любов и добрина ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ванче!Пожелавам всекиму да му се случи такова пътуване, наистина е изключително вълнуващо и зареждащо с енергия и позитивност!Поздрави!

      Изтриване
  2. Сонче,беше много интересно от първа ръка да прочета за Ерусалим и за Божия син.Имам приятелка в Израел която е ходила там и ми е разказвала също.
    Имам тамян,масло,светена вода и пръст от Божия гроб,подарък от нея ми е.
    Благодаря ти за увлекателния разказ!
    Яйцата ти са били много красиви и всичко за празника е било направено с много любов!Живи и здрави да сте и ти и твоето семейство и всички които обичаш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен Великден е най-големия семеен празник, на който се събираме всички, казах налични, защото децата ми не са в България, но те пък се събират при най-голямата ми дъщеря.Споделянето на впечатленията от това пътешествие е част от празника за мен.Радвам се, че ти е харесало и на теб, Дани!Благодаря за хубавите пожелания!

      Изтриване
  3. Благодаря ти ,Соня за прекрасните снимки и интересния разказ.Беше удоволствие за мен да видя и прочета всичко.Поздравления за чудесната рецепта и чудесно боядисаните яйца ,както винаги превъзходно си справила.Удоволствието беше мое.:))))

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересно, Соня! Благодаря ти, че сподели!
    Поздравления и за хубавите козунаци, яйца и печено!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доволна съм , ако ви е било интересно!Благодаря за отделеното време и хубавите думи!Поздрави!

      Изтриване
  5. Сня,напротив,мнго интересно ми беше и прочетох разказа ти с удоволствие!
    А агнешкото,яйцата и козунаците са фантазия!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни снимки и страхотни яйца! Не знаех и историята, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Настръхнах, Сонче! Невероятно място сте посетили! Не знаех за огъня! Възхитена съм и удивена от всичко, което си споделила, за което ти благодаря! Комплименти за агнешкото и яйцата, невероятни са!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви Роси, Траянче, Кенди!Радвам се, че ви е било приятно и съм полезна с нещо!Това ме зарежда с енергия и прави хубав деня ми!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. И аз прочетох всичко.Беше ми много интересно и вълнуващо.Благодаря за споделения разказ :).

    ОтговорИзтриване
  10. baba mnogo hubavi iaica. haresaha mi snimkite :).

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за приятната разходка из историята и Йерусалим, толкова увлекателен разказ, браво Соня, пак да идете ви пожелавам, този път ей така просто за здраве и да направите и някой друг хаджия там с вас:)

    ОтговорИзтриване
  12. Izklu4itelno intetesno I uvlekateno napisano Blagodaria.4estit praznik

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow